ΑρχικήΔΕΗΆμεση πώληση του ΑΔΜΗΕ, πάγωμα στα φωτοβολταϊκά - Ολόκληρο το «νέο μνημόνιο»...

Άμεση πώληση του ΑΔΜΗΕ, πάγωμα στα φωτοβολταϊκά – Ολόκληρο το «νέο μνημόνιο» για την ενέργεια


 Τη μεταφορά, εντός του Οκτωβρίου, του 51% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κείμενο του «νέου μνημονίου» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να κλείσει, μαζί με το πακέτο των 13,5 δις. ευρώ, το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που θεωρούνται απαραίτητες για να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για ένα καινούργιο κείμενο συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, το οποίο βασίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον στην επικαιροποίηση και εξειδίκευση του δεύτερου μνημονίου με την κατάρτιση ενός νέου χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των ήδη γνωστών δράσεων. Δεύτερον, σε μια σειρά νέων υποχρεώσεων που τίθενται για πρώτη φορά, στο πνεύμα
πάντα των αλλαγών που επιβάλλει το δεύτερο μνημόνιο.
Το «νέο μνημόνιο» έχει ακόμα κενά όσον αφορά τα εργασιακά και τις απολύσεις στο δημόσιο, θέματα για τα οποία υπάρχει εμπλοκή και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο για τα θέματα της ενέργειας το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί και το έχουν στα χέρια τους (μάλιστα στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά!) οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας.
Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το energypress, περιλαμβάνει τα εξής νέα μέτρα:     Τα δίκτυα ηλεκτρισμού βγαίνουν προς πώληση. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά τουλάχιστον του 51% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί. Ως γνωστόν η πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου περιοριζόταν στον νομικό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
    Πωλούνται και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Στο δεύτερο μνημόνιο υπήρχε πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι δυνατή η πώληση. Τώρα ορίζονται προθεσμίες για τη διατύπωση τελικού πλάνου (Οκτώβριος 2012) και για την πώληση (έως Σεπτέμβριο 2013).     Παγώνουν όλες οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η ακύρωση, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, όλων των αδρανών αδειών ΑΠΕ.
    Θεσπίζεται τέλος για λιγνίτη και υδροηλεκτρικά με προθεσμία έως το α΄ τρίμηνο του 2013.
    Υποχρεώνεται η κυβέρνηση να υποβάλλει μέχρι το Νοέμβριο του 2012 στην τρόικα, μελέτη που να συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Θα υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση αμοιβών και προαγωγών.
    Επιβάλλεται η μηνιαία έκδοση λογαριασμών της ΔΕΗ ή (εναλλακτικά) ο καθορισμός μηνιαίων δόσεων.
    Ορίζεται η υποχρέωση, έως το Δεκέμβριο του 2012, για κατάρτιση σχεδίου που να ορίζει το χρόνο και το κόστος ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ολόκληρο το κείμενο του «νέου μνημονίου»
Ολόκληρο το κείμενο του «νέου μνημονίου» σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα έχει ως εξής (ανεπίσημη μετάφραση): «O σχεδιασμός μιας κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια ολιστική προσέγγιση η οποία να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και να προστατεύει τους καταναλωτές και τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και τα δικαιώματα των φορολογουμένων.
Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη μιας κρίσης ρευστότητας αντίστοιχης με αυτήν του 2012. 1. Αποτελεσματικός διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς από το δίκτυο προμήθειας
-Η κυβέρνηση να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά τουλάχιστον του 51% των μετοχών του στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να οδηγήσει στην επανένταξή του σε μία καθετοποιημένη εταιρεία.
-Να υιοθετηθεί η νομοθεσία όπου δίνονται οι λεπτομέρειες του ITO για τον ΔΕΣΦΑ(τέλος Οκτωβρίου).
-Ο ΔΕΣΦΑ να πιστοποιηθεί από την ελληνική νομοθεσία (4ο τρίμηνο 2012 ή νωρίτερα με την οριστικοποίηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ) 2. Διατάξεις για την αποκρατικοποίηση ΔΕΗ – ΔΕΣΦΑ
Στους όρους για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πρέπει η κυβέρνηση να θέσει ένα πλάνο με τις τελικές ] ]>

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια