ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΆκης Τσελέντης: Όταν οι αγορές κάνουν σχέδια, ο θεός γελά

Άκης Τσελέντης: Όταν οι αγορές κάνουν σχέδια, ο θεός γελά

«Όταν οι αγορές κάνουν σχέδια, ο θεός γελά – Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου έχει τελειώσει – Αύξηση των τιμών κατά 1.000%»

Πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις τεράστιες επιπτώσεις στην ζωή μας από το πρόσφατο κερδοσκοπικό ράλι τιμών των υδρογονανθράκων;;

Πιστεύω ότι ήταν βεβιασμένη κίνηση να αποσύρουμε τελείως από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας όλους τους σταθμούς παραγωγής λιγνίτη, αφήνοντας την χώρα ενεργειακά ακάλυπτη με αποτέλεσμα αύξηση της εισαγωγής από άλλες χώρες.Η κατάργηση των λιγνιτικών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της εξόρυξης φυσικού αερίου (όπου η χώρα μας διαθέτει πολύ πλούσια κοιτάσματα) συντελούν στην απώλεια της ενεργειακής ελευθερίας και οδηγούν στην πλήρη εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Υπ´όψη, με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου τα λιγνιτικά μας κοιτάσματα (τα μεγαλύτερα της Ευρώπης) υπερβαίνουν το 1 Τρις€ το οποίο κυριολεκτικά απαξιώνουμε!Σε περίοδο ισχυρών οικονομικών αναταράξεων, έπρεπε από τις αρχές του 2020 να διατηρήσουμε το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη εκεί που ήταν έως το 2029, για να μην πούμε ότι έπρεπε να είχαμε εξασφαλίσει, όπως η Πολωνία μεταβατική περίοδο μέχρι το 2049. Ακόμα και η Γερμανία εξασφάλισε μεταβατική περίοδο μέχρι το 2039.

Και βέβαια, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για γεωτρήσεις νότια και δυτικά της Κρήτης, αντί να κωλυσιεργούμε. Παράλληλα, να ενισχύαμε τις επενδύσεις σε σταθμούς αποθεμάτων σε LNG σε Ρεβιθούσα και Αλεξανδρούπολη.Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες έπρεπε να γίνουν σταδιακά και να υποκαταστήσουν ένα 35% της ισχύος που παράγεται από λιγνίτη. Όχι αφανισμό των λιγνιτικών σε μια περίοδο όπου τα πάντα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Με το πετρέλαιο στα 68-73 $ και το φυσικό αέριο στα 5,3 $ η ExxonMobil και η TOTAL έχουν κίνητρο να επιταχύνουν τις εξορύξεις!Με τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου να ξεκινούσε η σταδιακή κατάργηση επιπλέον 30-35% της ισχύος από λιγνίτες, αφήνοντας ένα ποσοστό 30% στο μείγμα έως τα τέλη της δεκαετίας. Στο διάστημα αυτό, η χώρα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικό εργοστάσιο όπως κάνει ήδη με επιτυχία η Τουρκία, με σκοπό να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και ανάγκες χωρών της Βαλκανικής!

Δυστυχώς πιστέψαμε ότι η σύμβαση κατασκευής αιολικών πάρκων θα συνοδεύεται και από κάποια μαγική σύμβαση με τον θεό ότι θα στέλνει πάντοτε αέρα για να γυρίζουν αυτά που ο κόσμος αποκαλεί “φουρφούρια”.Σύμφωνα με μετρήσεις, διανύουμε μακρά περίοδο άπνοιας ή χαμηλής έντασης ανέμων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη οι ανεμογεννήτριες να μην βοηθήσουν σχεδόν καθόλου στις περιόδους αιχμής την παραγωγή ρεύματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν επιπλέον οι τελικές τιμές ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη.

Ποτέ δεν ήμουν ενάντια στην καθαρή πράσινη ενέργεια αλλά είμαι ενάντια σε παγωμένα νοικοκυριά και άδεια ψυγεία. Σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων με σημαντικό περιορισμό του περιβαντολλογικού τους αποτυπώματος. Δε λέω να χρησιμοποιούμε 100% το λιγνίτη αλλά να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος ειδικά σε αυτή την κρίση όπου θα ελαττώσουμε την εξάρτηση μας από ξένες χώρες.Δε νομίζω ότι οι Γερμανοί που χτίζουν νέα λιγνιτικά εργοστάσια (και μας μοσχοπουλάνε ανεμογεννήτριες) είναι περιβαντολογικά αδιάφοροι…

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Datteln – 4 των 1.100 M W που ανήκει στην Umiper και βρίσκεται στο Dattelm στην περιοχή της βόρειας Ρημανίας Βεστφαλίας άνοιξε παρά το δηλωμένο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης με οδηγίες της Ε.Ε. για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη χώρα!
Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ