ΑρχικήΜ.Μ.Ε.¨Ενημέρωση και Νέα Μέσα¨ Ημερίδα στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης

¨Ενημέρωση και Νέα Μέσα¨ Ημερίδα στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης

Την πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε  στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης η ημερίδα  << Ενημέρωση και Νέα  Μέσα>>..
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη θεματικών σχετικά με τα νέα μέσα, τη νέα δημοσιογραφία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημοσιογραφία των πολιτών.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε χαιρετισμό  ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

Ήταν μια πετυχημένη ημερίδα με μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Οι θεματικές ενότητες καθώς και οι ομιλητές αποδεικνύουν ότι ήταν μία σοβαρή και εποικοδομητική ημερίδα  στην οποία πραγματοποιήθηκε ένας αποτελεσματικός διάλογος.
Οι διάφορες θεματικές ενότητες που έλαβαν χώρα ήταν:

1. Η Ενημέρωση στην Νέα Εποχή
Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος ΑΠΕ-ΜΠΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ενώσεων συντακτών και των ενώσεων ιδιοκτητών ΜΜΕ. Εδώ αναλύθηκαν οι νέες ιδέες , οι σκέψεις καθώς και οι προβληματισμοί  που προκύπτουν από την εξέλιξη της ενημέρωσης στην νέα εποχή.   Ο χρόνος τρέχει… Η ενημέρωση μπορεί να ακολουθήσει;

2. Η Διεθνής Εμπειρία
Σε αυτή την ενότητα οι ομιλητές προσπάθησαν μέσα από παραδείγματα  από όλο τον κόσμο να μεταφέρουν την εικόνα και τις λειτουργίες της διεθνής ενημέρωσης και των νέων μέσων.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης. Δύο απο τους ομιλητές ήταν ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ο ακόλουθος τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ Stuart Smith.

3. Ενημέρωση και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Συντονιστής ήταν ο διευθυντής του Real.gr Δημήτρης Μιχαλέλης.
Η νέα μορφή ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η ραγδαία εξέλιξης τους, απασχόλησαν το πάνελ αυτής της θεματικές ενότητας.
Ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Ιωάννης Αντ. Παναγιωτόπουλος, οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Παπαχρήστου και Τάκης Χατζής.
Επίσης ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στο πάνελ.

4. Νέα Δημοσιογραφία και Δημοσιογραφία των Πολιτών
Σε αυτή την θεματική ενότητα αναλύθηκε η ελευθερία λόγου.
Κατά πόσο η δημοσιογραφία των πολιτών είναι έγκυρη ή όχι. Τι σκοπούς μπορεί να εξυπηρετεί.
Οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί κολοσσοί και ο συσχετισμός τους με την δημοσιογραφία των πολιτών.
Ομιλητές ήταν οι καθηγητές  του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Κορναράκης καθώς και οι δημοσιογράφοι Πάνος Μαυρίδης, Αστέριος Μασούρας, Χρήστος Ξανθάκης και Μιχάλης Παναγιωτάκης.
Επίσης συμμετείχαν οι σύμβουλοι επικοινωνίας Στάθης Χαικαλης και Θάνος Τριανταφύλου.

5. Πνευματική Ιδιοκτησία και Νέα Μέσα
Εδώ αναλύθηκαν θέματα για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, οι τρόποι, ο έλεγχος, η εκμετάλλευση, οι υποχρεώσεις.
Ο ειδικός σύμβουλος του αναπλ. Υπουργού Παιδείας Παναγιώτης Θανασούλας ήταν συντονιστής της συζήτησης.
Ομιλητές ήταν, η Ειρήνη Σταματούδη διευθύντρια οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας , ο Βασίλης Αλεξόπουλος διευθυντής μουσείου ΕΡΤ, η Πιερρίνα Κοριατοπούλου δικηγόρος, ο Γιώργος Παπαθανασίου πρόεδρος οργανισμού προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων φωτογράφων και ο λέκτορας του ΕΜΠ Πέτρος Στεφανέας.

6. Τεχνολογικές Εξελίξεις και Ψηφιακές Εφαρμογές
Οι ψηφιακές εφαρμογές, η αξιοποίηση τους, ο ρόλος τους στην ενημέρωση και ο τρόπος προσέγγισης νέων χρηστών, μέσω των εφαρμογών αυτών αναλύθηκαν σε αυτη την ενότητα.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς.
Ομιλητές ήταν, η διευθύντρια τεχνολογίας της Microsoft Ελένη Ραχανιώτου, ο διευθύνων σύμβουλος iSquare Κωστής Σταυρόπουλος, ο Μενέλαος Δασκαλάκης γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών, ο Διονύσης Κολοκοτσάς Google Public Policy Manager και ο καθηγητής του τμήματος πληροφορικής Δημήτριος Βαρουτάς.

Γράφει ο Γιώργος Κουλουράς

 

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ