ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Φορεσιές από την Αρκαδία» στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

«Φορεσιές από την Αρκαδία» στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 ξεκίνησε στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας η περιοδική έκθεση «Φορεσιές από την Αρκαδία». Εκτίθενται δυο αντίγραφα παραδοσιακών αρκαδικών φορεσιών, μια ανδρική και μια γυναικεία από τη συλλογή της Ενδυματολόγου-Λαογράφου κ. Νίκης Κούλη –Κούρταλη.
Πρόκειται για ασπρόμαυρα χειροποίητα ενδύματα που φορούσαν οι Αρκάδες στις καθημερινές τους εργασίες και φέρουν αρκετά αυθεντικά τμήματα υφάσματος και κεντήματος, σύμφωνα με τη μαρτυρία της κ. Κούρταλη.
Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αρκαδική ανδρική φορεσιά
Αποτελείται από το πουκάμισο υφαντό στον αργαλειό κεντημένο στην τραχηλιά, στο ποδόγυρο και στα μανίκια .Τα κάτω άκρα (πόδια) καλύπτουν μάλλινες πλεκτές κάλτσες (μπενοβράκι). Το γιλέκο είναι μακρύ μάλλινο κεντημένο με μαύρα κορδόνια. Το κεφάλι καλύπτει άσπρος τεπές δηλ. καπέλο με κοντά και μακριά μαύρα κρόσσια. Στη μέση παλάσκα δερμάτινη για τα όπλα και τα προσωπικά αντικείμενα. Επίσης επάνω από τις πλεκτές κάλτσες κάτω από το γόνατο υπάρχει μαύρο πλεκτό κορδόνι. Για υποδήματα φορούσαν γουρνοτσάρουχα ή από άλλο δέρμα.

Αρκαδική γυναικεία φορεσιά
Αποτελείται από το υφαντό μεσοφόρι, τη φούστα ή φουστάνι , άσπρο υφαντό με πανωκόρμι κεντημένο στον ποδόγυρο, ζακετάκι (μπόλκα)-άσπρο υφαντό κεντημένο στα μανίκια (από τον αγκώνα και κάτω φαρδαίνουν και στην τραχηλιά τελειώνει σε τριγωνικό σχήμα).Έχει δυο ποδιές. Η πίσω είναι κεντημένη με μαύρο κορδόνι ενώ η εμπρός κεντημένη ίδια με το φόρεμα. Επάνω φορά κοντό ζακέτο (γιορντάνι), άσπρο χονδρό με άνοιγμα-στρογγυλό, μεγάλο στο στήθος ,κεντημένο με μαύρα κορδόνια. Πάνω από το ζακέτο υπάρχει το ασημοζούναρο ή ζωνάρι, υφαντό με μαύρο κρόσσι. Τ ο κεφάλι καλύπτει καπελάκι (τεπές), άσπρο κεντημένο με μαύρο κρόσσι με θηλυκοτάρι στο λαιμό και από πάνω άσπρο μεταξωτό μαντήλι επίσης κεντημένο με μαύρο κορδόνι και κρόσσι με σταυροειδές δέσιμο. Στο λαιμό φορούσαν τριγωνικό κόσμημα, εφαρμοστό ασημένιο με χάντρες.

Τα ενδύματα αυτά άρχισαν σιγά σιγά μετά την Άλωση της Τρίπολης από το 1821 έως το 1850 να εγκαταλείπονται, αφού τα άσπρα πουκάμισα γυναικεία και ανδρικά αντικαταστάθηκαν με τον αλατζά.

moyseio-dara (1) moyseio-dara (2) moyseio-dara (3)

Η κ. Νίκη Κούλη -Κούρταλη με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό είναι Ενδυματολόγος-Λαογράφος , αφοσιωμένη κυρίως στη διάσωση της λαϊκής ελληνικής φορεσιάς.
Είναι απόφοιτος της σχολής Οικιακής Οικονομίας και της σχολής Βελουδάκη .
Έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική και ασχολείται με το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι αναζητώντας την αφετηρία του σε βαθύτερες ρίζες.
Διατηρεί εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών και αρχαίου θεάτρου στην Τρίπολη .

Σας περιμένουμε.

Πηγή-περιγραφές: κ. Νίκη Κούλη -Κούρταλη
Φωτογραφικό υλικό : Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος
Επιστημονικά Υπεύθυνη Μ.Λ.Π.Δ.Α
E-mail: museum.folkculture.dara@gmail.com https://www.facebook.com/museum.folkculture.dara

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img