‘’Αντί τα τρένα … έρχονται τα ποδήλατα…
244 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής μετατρέπονται σε ποδηλατόδρομο.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2025 δημοσιεύτηκε η διακήρυξη με Κύριο του Έργου το «Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με εργοδότη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τ.Ε.Ε.».
Σύμφωνα με την διακήρυξη έχει προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου και έγινε αποδεκτό «Αίτημα χρηματοδότησης ποδηλατικής διαδρομής Κόρινθος – Καλαμάτα».
Και μάλιστα αυτά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ είναι μόνο για την προμελέτη… Αφήστε πόσο θα κοστίσει όλο το έργο και οι οριστικές μελέτες…
Περιττό να αναφέρω ότι πολύ άμεσα μόλις στις 5-11-2025 θα ανοίξουν οι προσφορές και θα έχουμε ανάδοχο μελετητή. (Αν θέλει το κράτος πως τρέχουν όλα…)!
Κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν ‘’στάση του νού μας’’, κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι είναι σκόπιμο να γίνουμε ακόμη πιο ‘’φτωχοί’’, κάποιοι νομίζουν ότι έχουν γίνει καθεστώς και ότι αυτό μας έχει κάνει να φοβόμαστε, να παραδοθούμε…
Απλά για να ξέρουν ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.
Κάποιοι θεωρούν ότι οι παρεούλες τους θα περνούν πέρα και πάνω από τα ραντάρ της λογικής και της αξίας στην αξία μας.
Ας τους ενημερώσουμε λοιπόν ότι αυτά τέλος.
Το 2011 η αναστολή λειτουργίας του σιδηρόδρομου δεν υπήρξε αποτέλεσμα τεχνικών προβλημάτων ή ζητημάτων βιωσιμότητας, αλλά έγινε λόγω μνημονίων.
Γεννιούνται λοιπόν κρίσιμα ερωτήματα …
Με ποια αιτιολογία προκρίνεται η μετατροπή της γραμμής σε ποδηλατόδρομο, χωρίς καν να έχει συζητηθεί το θέμα με τους τοπικούς φορείς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας ?
Πώς δικαιολογείται η απαξίωση μιας σιδηροδρομικής υποδομής στην οποία έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος και ευρωπαϊκών πόρων ?
Ποία είναι η θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειαρχή κ. Πτωχού για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και του υπουργού του κ. Παπασταύρου ?
Θα πρέπει άμεσα όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών του σιδηροδρόμου και όχι μόνο, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου να δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα και ηχηρή απάντηση στις δημιουργικές αστειότητες των φορέων των Αθηνών.
Αναμένουμε την συνέχιση των τοποθετήσεων από όλους τους φορείς της Πελοποννήσου, τους Βουλευτές, Δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, όπως και του περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ όπως είχαμε προκαθορίσει από το μακρινό 2008 για την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο’’.
Είναι απορίας άξιο ποιος μπορεί να σκέφτηκε ότι ένας άξονας με έντονες μηκοτομικές κλίσεις, με δύσκολα τεχνικά έργα και μεταλλικές γέφυρες πάνω από κοιλάδες και χαράδρες, ερημικά απόκρημνα τμήματα, σήραγγες, ορύγματα και άλλα χαρακτηριστικά εντελώς ακατάλληλα για την συντριπτική πλειοψηφία των εν δυνάμει ποδηλατών-χρηστών, είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί ως ποδηλατόδρομος και όχι ως τουριστικός σιδηρόδρομος, όπως σε δεκάδες άλλες χώρες του Κόσμου. Η γεωμορφολογία και το ανάγλυφο της περιοχής δεν αφήνουν περιθώρια για την δημιουργία οποιουδήποτε ποδηλατόδρομου ή πεζόδρομου πέριξ της σιδηροδρομικής γραμμής.
Εν κατακλείδι καταλαβαίνουμε όλοι την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, ένα μέσον σταθερό αλλά και οικονομικό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Σίγουρα απο το 2011 έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια και έχουν αλλάξει οι συνθήκες των μεταφορών παγκόσμια, πλην όμως το τρένο αποτελεί ξεκάθαρα ένα μέσον που θα τονώσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και των απομονωμένων χωριών μας.
Είναι ώρα να σκύψουν όλοι με σοβαρότητα σε ένα τόσο σημαντικό θεμα για την Πελοπόννησο και την πατρίδα μας και όχι με ευκαιριακές μελέτες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – M.Sc.
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ