ΑρχικήΑΡΘΡΑΝα μην αποκοπεί ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου - Να διασφαλιστεί η στρατηγική...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Να μην αποκοπεί ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου – Να διασφαλιστεί η στρατηγική σύνδεσή του με την Αττική

Παρέμβαση της Κίνησης Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου

Οι φίλοι του Πελοποννησιακού σιδηροδρόμου εν όψει της εξαγγελθείσας  για το καλοκαίρι (2022) δημοπράτησης του έργου του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής που θα γίνει στον παλιό διάδρομο  των ΣΠΑΠ, θεωρώντας κρίσιμη την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  τού θυμίσανε  περυσινή επιστολή τους.  Για  τη διατήρηση της  σιδηροδρομικής  σύνδεσης  της μετρικής γραμμής  ανάμεσα στην κεντρική Πελοπόννησο και την Αττική,) ανάμεσα στα άλλα του επεσήμαναν:

(…) Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση και η επέκταση  του προαστιακού  σιδηροδρόμου  στη Δυτική Αττική με την αξιοποίηση σε μήκος 36 χιλιομέτρων του διαδρόμου της παλιάς ανενεργής μετρικής γραμμής της Πελοποννήσου από Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Νέα Πέραμο  έως τα Μέγαρα και η προώθηση για χρηματοδότηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 85 εκατομ. ευρώ.

Η προώθηση του προαστιακού στη Δυτική Αττική προβλέπεται να γίνει με γραμμή «κανονική» (πλάτους 1.43,5 μ.) στον διάδρομο όμως, όπως προαναφέραμε, της παλιάς μετρικής γραμμής. Γνωρίζουμε ότι οι μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ για  επέκταση του Δυτικού προαστιακού μέχρι τα Μέγαρα πρόβλεπαν γραμμή μικτού εύρους, προφανέστατα για να μην αποκοπεί  ο  μετρικός διάδρομος της Πελοποννήσου από την  Αττική.  Μέχρι στιγμής όμως στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών   δεν γίνεται ρητή αναφορά για πρόβλεψη κατασκευής στο τμήμα αυτό των 36 χιλιομέτρων γραμμής μικτού εύρους.    

Κύριε Περιφερειάρχη, θέλουμε να πιστεύουμε  ότι κατανοείτε πλήρως και συμμερίζεστε τη συμπληρωματική  δυνητική χρησιμότητα μιας ακόμα αξιοποιήσιμης υποδομής, ειδικά για εμπορευματικές ή άλλες μεταφορές, στην ευρύτερα πληττόμενη (μεταλιγνιτικά) περιοχή μας. 

 Σας καλούμε λοιπόν και πάλι να  παρέμβετε έγκαιρα  στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών και στον ΟΣΕ προκειμένου:

1. Να εφαρμοστούν  πιστά όσα προβλέφθηκαν το 2018 για την περίπτωση της ΜΟΤΟR OIL στην Κορινθία  και

2. Να επαναβεβαιωθεί και να εφαρμοστεί η προαναφερθείσα κρίσιμη  πρόβλεψη της ΕΡΓΟΣΕ (για μικτή γραμμή) και για τον Δυτικό Προαστιακό στην Αττική (όπως ήταν και στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του ΟΣΕ από παλιότερα) πριν δρομολογηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες για την προώθηση του έργου.

Θεωρούμε δε τα παραπάνω ως την ελάχιστη αναγκαία παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να μην χαθεί αδικαιολόγητα και οριστικά Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ με την Αττική (ιδιαίτερα με το Θριάσιο, το εμπορευματικό λιμάνι Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία, τα διυλιστήρια κτλ.) του μόνου υπαρκτού, σήμερα αλλά και στο ορατό μέλλον, μετρικού σιδηροδρόμου της   Πελοποννήσου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Φ.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,913ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img