Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Μηδενική ανοχή σε ζητήματα παρενόχλησης» - Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης δίπλα στις...

«Μηδενική ανοχή σε ζητήματα παρενόχλησης» – Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης δίπλα στις γυναίκες που έχουν υποστεί παρενόχληση (vid)

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης, στέκεται δίπλα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάθε είδους παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Για τις δράσεις του κέντρου αλλά και το πώς μπορούν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, μας μίλησαν η ψυχολόγος του κέντρου κυρία Θεοδώρα Τσαούση και η νομική σύμβουλος κυρία Ελένη Μητροπούλου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης είναι ένα από τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ).

Ασχολείται, με ζητήματα έμφυλης βίας, είτε μέσα στην οικογένεια, ή στο χώρο της εργασίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Εκτός από την παροχή νομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και στην προώθηση της ισότητας μέσω διαφόρων δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Συγκεκριμένα, παρενόχληση στον εργασιακό χώρο σημαίνει κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά – σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική ή ακόμα και οικονομική – που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ατόμου και δημιουργεί ένα εχθρικό ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, περίπου 9 στις 10 γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με έρευνα της ActionAid. Η έρευνα αυτή αναφέρει επίσης ότι 1 στις 10 γυναίκες έχει πέσει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης και 1 στις 5 έχει πέσει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού.

Παράλληλα σε μελέτη του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) επισημαίνει ότι η παρενόχληση είναι συχνότερη σε επισφαλείς κλάδους εργασίας όπως η εστίαση, ο τουρισμός και η καθαριότητα, όπου οι εργαζόμενες/οι συχνά φοβούνται να μιλήσουν.

«Πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή και να μην σιωπούμε σε ζητήματα παρενόχλησης», τονίστηκε.

Όπως αναφέρθηκε, μια γυναίκα μπορεί να βοηθηθεί από κάποιο πρωτοβάθμια σωματείο ή εργατικό κέντρο της περιοχής της, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την ΓΣΕΕ που μπορούν να παρέμβουν, ζητώντας εξηγήσεις ή αποζημίωση ακόμη και άρση της απόλυσης

Άλλες λύσεις, θα μπορούσαν να είναι η απομάκρυνση από τον εργασιακό χώρο και η καταβολή αποζημίωσης από τον θύτη.

Για να γίνουν όλα αυτά, μια γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει καταγγέλοντας το περιστατικό, στους αρμόδιους φορείς.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης, παρέχει δωρεάν υποστήριξη καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, στην οδό Ιωάννη Παπαδημητρίου – Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς στο Ισόγειο

Τηλ.: 2710 241814 E-mail: tripoli@isotita.gr, www.kethi.gr,www.womensos.gr

δείτε το βίντεο από το ArcadiaPortal.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,758ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Το Καφενείο Μεγαλόπολης συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας των ΜΜΕ

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου συμμετέχει στην τετράωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων, από τις...

Μιχόπουλος: Οι δράσεις που διοργανώνουμε προβάλλουν τον τόπο μας δίνοντας ανάπτυξη στην περιοχή, ενισχύοντας τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν δύο σπουδαίες ποδηλατικές διοργανώσεις στην πόλη μας για πρώτη φορά...

Ημερίδα “Ιστορικές Γέφυρες στην Ελλάδα” την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: " Ιστορικές Γέφυρες...

Δράση ενημέρωσης & προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και ο Δήμος Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img