ΑρχικήΑΡΘΡΑΛαϊκή Συσπείρωση: Να γίνει έκτακτη σύγκληση του Πε.Συ. σχετικά με την εγκατάσταση...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Λαϊκή Συσπείρωση: Να γίνει έκτακτη σύγκληση του Πε.Συ. σχετικά με την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης απορριμμάτων

Η έναρξη της επίσημης διαβούλευσης για τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων στις 1 Αυγούστου αποδεικνύει αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνουμε: η κυβέρνηση, με τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων και την ανοχή των Περιφερειακών Αρχών, δρομολογεί πλήρως τη μετατροπή των σκουπιδιών σε καύσιμη ύλη.

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία πριν έναν μήνα –με προκλητική στάση– δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο για την περιοχή. Σήμερα, όχι μόνο επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο προχωρά, αλλά και ότι οι Περιφέρειες καλούνται να συμβάλουν στον σχεδιασμό και στην επιλογή τοποθεσιών εγκατάστασης.

Η καύση απορριμμάτων σημαίνει νέες μπίζνες με τεράστια κέρδη για τους λίγους και ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Οι ευθύνες όσων στηρίζουν ή συγκαλύπτουν αυτούς τους σχεδιασμούς είναι τεράστιες.

Αποδεικνύεται πλέον και επίσημα ότι η μέθοδος του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που παρουσιάστηκε ως λύση για την «ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων», αποτελεί τον προθάλαμο για την καρκινογόνα καύση. Ο στόχος του 10% για υπόλειμμα προς ταφή μετατρέπεται σε εργαλείο για να γενικευτεί η καύση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή:

  • Στην ΕΕ τα σκουπίδια καίγονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες, με επιβεβαιωμένα προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των λαών.
  • Προβλεπόταν από το ΕΣΔΑ του 2015 (ΣΥΡΙΖΑ) και από αυτό του 2020 (ΝΔ), και ας το “έπαιζαν” ανήξερα τα ντόπια στελέχη τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους.
  • Οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου κλάδου της οικονομίας με σίγουρη κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και με την εγγύηση του κράτους.
  • Οι επιχειρηματίες θα πληρώνονται και για να παραλαμβάνουν τα σκουπίδια- επιβαρύνοντας τους δημότες με νέα πανάκριβα Δημοτικά Τέλη (gate fee) εξασφαλίζοντας εγγυημένες ποσότητες ως πρώτη ύλη σε βάρος της ανακύκλωσης, και με την πώληση ενέργειας και μάλιστα σε σταθερές – προνομιακές τιμές!

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες, καθώς το μοντέλο του ΣΔΙΤ που εφάρμοσε, γίνεται πλέον οδηγός για όλη τη χώρα, σαν απαραίτητος σταθμός πριν την εφαρμογή της καρκινογόνου καύσης!

Ζητάμε την άμεση και έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με μοναδικό θέμα την τοποθέτηση της Περιφέρειας σχετικά με την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης στην περιοχή μας και την άρνηση κάθε εμπλοκής της Περιφέρειας σε τέτοιους σχεδιασμούς.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...

Εκδήλωση από την Θεατρική Ομάδα της Μητρόπολης την Κυριακή 26 Απριλίου

Η θεατρική ομάδα Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μεγαλόπολης παρουσιάζει...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img