ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΑπολιγνιτοποίηση: Κάντε το όπως στην Γερμανία!

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Απολιγνιτοποίηση: Κάντε το όπως στην Γερμανία!

Ψηφίστηκε στην Γερμανία ο νόμος για την απολιγνιτοποίηση. Αξίζει να δούμε στο ρεπορτάζ από το energypress.gr πότε θα κλείσουν οι Γερμανοί τις μονάδες τους , πόσα χρήματα θα δώσουν και το βασικότερο, πως αντιμετωπίζουν τις τοπικές κοινωνίες και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Γερμανία εγκαταλείπει τον άνθρακα ως το 2038

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαιρετήσει το αργότερο μέχρι το 2038 την ενέργεια που προκαλεί ζημίες στο κλίμα, αποζημιώνοντας με δισεκατομμύρια τις επιχειρήσεις ενέργειας που παράγεται από άνθρακα, αλλά και τους εργαζόμενούς τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον νόμο σήμερα Τετάρτη με συγκεκριμένες ημερομηνίες λήξης για τους λιγνιτικούς κλιβάνους και ένα σχέδιο εξόδου για τον λιθάνθρακα. Στόχος είναι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το συγκριτικά φιλικό προς το κλίμα φυσικό αέριο χωρίς να προκαλεί δυσκολίες στις περιφέρειες και τους εργαζόμενους. Η απόφαση λαμβάνεται ένα χρόνο μετά τις συστάσεις της Επιτροπής άνθρακα με εκπροσώπους της οικονομίας, της επιστήμης και περιβαλλοντικών ομάδων, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να τις εφαρμόσει. Ιδίως η περιβαλλοντική πτέρυγα της Επιτροπής είχε ασκήσει κριτική ότι ο νόμος δεν τις λαμβάνει υπόψη. Συνεπώς, δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Ο νόμος για τη σταδιακή εγκατάλειψη παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αποτελεί μέρος της κυβερνητικής δέσμης μέτρων για το κλίμα, η οποία θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί πλήρως το 2019. Ο νόμος προβλέπει αναθεώρησή του το 2026 για να διαπιστωθεί αν η εγκατάλειψη του άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί πριν το 2035. Στόχος του σχεδίου είναι να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχει θέσει η Γερμανία για το 2030. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποζημίωση, το πότε, το αν και ποιοι κλίβανοι με καύση άνθρακα θα έπρεπε να τεθούν εκτός λειτουργίας είχαν καθυστερήσει. Ο τομέας της ενέργειας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2) στη Γερμανία.

Οι όμιλοι λιγνίτη θα λάβουν συνολικά 4,35 δισ. ευρώ ως αποζημίωση. Οι πριμοδοτήσεις παροπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε έως και δύο δις. ευρώ. Για να μετριάσει τις κοινωνικές δυσκολίες για τους εργαζόμενους και τη μετάβασή τους στη συνταξιοδότηση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε να διαθέσει γι αυτούς μέχρι και πέντε δις. ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, θα διατεθούν στις περιφέρειες 40 δις. ευρώ για διαρθρωτικές αλλαγές, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέους βιομηχανικούς οικισμούς ή δρόμους και σιδηροδρόμους.

από το energypress.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,913ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img