Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΆνθρωποι έσφαξαν ιπποπόταμο στην Μεγαλόπολη πριν 500.000 χρόνια…

Άνθρωποι έσφαξαν ιπποπόταμο στην Μεγαλόπολη πριν 500.000 χρόνια…

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Στην νέα υπαίθρια τοποθεσία της Μέσης Πλειστόκαινου Μαραθούσα-2, η οποία ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια διπλής εντατικής και στοχευμένης επιτόπιας έρευνας στα λιγνιτωρυχεία της λεκάνης Μεγαλόπολης Αρκαδίας Ελλάδος, ευρέθησαν οδοντικά και μετακρανιακά υπολείμματα Ιπποπόταμου, ίδιας ηλικίας με την θέση Μαραθούσα-1 η οποία χρονολογείται μεταξύ 500.000 και 400.000 χρόνων πριν από σήμερα και συσχετίζεται με το Στάδιο Θαλάσσιων Ισοτόπων 12.

Πιθανότατα να ανήκουν μόνο σε ένα μόνο άτομο Ιπποπόταμου!

Οι διαστάσεις των οδοντικών στοιχείων υποστηρίζουν ότι το ζώο ανήκει στο είδος H. antiquus, ένα μεγάλου μεγέθους ζώο, σχεδόν διπλάσιο από το σύγχρονο κοινό H. amphibius και με έντονες υδάτινες συνήθειες.

Τα σημάδια κοπής που εντοπίστηκαν σε έναν θωρακικό σπόνδυλο υποδεικνύουν την σφαγή του ζώου από αρχανθρώπους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Άνθρωποι έσφαξαν ελέφαντα πριν από 600.000 χρόνια, στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας!

Η Μαραθούσα2 παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εκμετάλλευση της μεγαπανίδας από τον άνθρωπο κατά το Μέσο Πλειστόκαινο στην Λεκάνη της Μεγαλοπόλεως και ένα από τα λίγα παραδείγματα επεξεργασίας σφαγίων Ιπποπόταμου κατά την Κάτω Παλαιολιθική στην Ευρώπη!

Ως εκ τούτου, προάγει τις γνώσεις μας για τις στρατηγικές απόκτησης τροφής και την συμπεριφορά διαβίωσης του Homo κατά το Πλειστόκαινο και υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στην λεκάνη, όπου η μεγαπανίδα είναι καλά καταγεγραμμένη.

Η τοποθεσία βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Λιγνιτική Φλέβα III της Μαραθούσας στον Σχηματισμό Χωρέμι.

ΠΗΓΗ: G. Konidaris, κ.ά. «Marathousa 2: A New Middle Pleistocene Locality in the Megalopolis Basin (Greece) With Evidence of Hominin Exploitation of Megafauna (Hippopotamus)», DOI: https://doi.org/10.48738/2023.iss1.810, Paleoanthropology, 27.4.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.4.2023.

Του Γιώργου Λεκάκη από το arxeion-politismou.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,753ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,646ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου στο Τουρκολέκα

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ  ΤΟΥ  ΕΚ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη 15ην Οκτωβρίου...

Δράση ενημέρωσης & προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και ο Δήμος Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο...

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img