ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΛιγνιτικές περιοχές: Από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση έως 2 δις. ευρώ για τις...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Λιγνιτικές περιοχές: Από την ΕΤΕπ χρηματοδότηση έως 2 δις. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές

Ένα ακόμη βήμα κάνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργοποίηση του σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Αξιοποιεί ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης προκειμένου να τρέξει το master plan για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ένα στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της για την απολιγνιτοποίηση όσο κυρίως για την ομαλή μετάβαση των περιοχών σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύναψη χρηματοδοτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να αντληθούν δάνεια μέχρι και 2 δις. ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους των δημοσίων επενδύσεων. Πρόκειται κυρίως για έργα υποδομών (οδικά, περιβαλλοντικά κλπ) αναγκαία για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη στήριξη του παραγωγικού προτύπου που επιχειρείται στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης, της Φλώρινα και της Αρκαδίας (Μεγαλόπολη).

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί, λένε οι πληροφορίες, ανάμεσα στην ΕΤΕπ και το ΥΠΕΝ στις 24 Ιουνίου. Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, τον συντονιστή του ΣΔΑΜ Κωστή Μουσουρούλη και τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ.

Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ όπως είχε αναγγείλει ο κ. Μουσουρούλης εντάσσονται σε ένα πακέτο επιπρόσθετων πόρων 3 δις. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για την εφαρμογή του ΣΔΑΜ. Τα 2 δις. είναι από την ΕΤΕπ και το 1 δις. ευρώ από το Invest EU. Η χώρα μας από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δικαιούται 2 δίς ευρώ. Έτσι το σύνολο των πόρων ανέρχεται στα 5 δις. ευρώ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει πετύχει να ενεργοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τους μηχανισμούς απορρόφησης τους πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι (μόλις προχθές) της θέσπισης των κανονισμών του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027.  

Κωνσταντίνος Φιλίππου από το energypress.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img