ΑρχικήΑΓΡΟΤΕΣΠρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus

Η σφήκα της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus εμφανίστηκε στη χώρα μας σε καστανιές της Πιερίας το 2014. Στην Πελοπόννησο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα, χρηματοδότησε και εφάρμοσε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του εχθρού σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η βιολογική αντιμετώπιση αφορά στην εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis, τα θηλυκά άτομα του οποίου θα γεννήσουν τα αυγά τους μέσα στις κηκίδες που έχει δημιουργήσει η σφήκα και θα καταστρέψουν τις προνύμφες της.

Την άνοιξη του 2018 εξαπολύθηκε το παρασιτοειδές σε καστανιές 20 τοπικών διαμερισμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Αρχές του 2019 και του 2020 πραγματοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο έλεγχος της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς όπου βρέθηκε ότι έχει εγκατασταθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Παράλληλα καταρτίστηκε νέο πρόγραμμα για το 2020 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπόλυσης νέων πληθυσμών του παρασιτοειδούς.
Στις 29 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε νέα εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, σε διαμερίσματα του δήμου Μεγαλόπολης και Δήμου Οιχαλίας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η σφήκα, καθώς και ενίσχυση των πληθυσμών του παρασίτου στα διαμερίσματα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου.

Σημειώνουμε ότι απαιτούνται κάποια χρόνια για να πολλαπλασιαστεί το παράσιτο (Torymus sinensis) και να ελεγχθούν οι πληθυσμοί της σφήκας.
Ενημερώνουμε τους καστανοπαραγωγούς να μην πραγματοποιήσουν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων έως τα τέλη Ιουνίου. Επίσης δεν πρέπει να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τις κηκίδες από τις καστανιές φέτος και την επόμενη χρονιά, γιατί εκεί θα εναποθέσει τα αυγά του το έντομο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Τρίπολη (Δεληγιάννη 9, τηλ. 2710237074) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Άστρους (τηλ. 2755022283).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας
Χρήστος Π. Λαμπρόπουλος

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...

Εκδήλωση από την Θεατρική Ομάδα της Μητρόπολης την Κυριακή 26 Απριλίου

Η θεατρική ομάδα Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μεγαλόπολης παρουσιάζει...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img