ΑρχικήΑΡΘΡΑΥπέρβαση Συνθετών Στιχουργών , για τα πνευματικά δικαιώματα

Υπέρβαση Συνθετών Στιχουργών , για τα πνευματικά δικαιώματα

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ & ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια νέα κίνηση στο πεδίο της πνευματικής δημιουργίας γεννήθηκε στις 13-7-2017 -ύστερα από μακρά περίσκεψη και συνεκτίμηση όλων των δεδομένων- που εκφράζει τη θέληση των πολύπαθων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, για τη διασφάλιση της νόμιμης, δίκαιης και διαφανούς διαχείρισης του έργου τους.

Τον τελευταίο καιρό, τα δρώμενα ήταν καταιγιστικά. Εκκωφαντικά τα νέα. Οργή κι απόγνωση. Ακατοίκητη η ελπίδα. Σαν τα τραγούδια των δίκαιων και λυπημένων ματιών που τα πήγαινε κάποιος επιτήδειος στον όλεθρο και κανείς δεν θα τα έσωζε από τέτοιο απείθαρχο σκοτάδι.
Η αδιαφάνεια, η καταχρηστικότητα, η ευνοιοκρατία, οι εγκληματικές πράξεις αλλά και η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια, η συγκάλυψη, η ιδιοτέλεια, η συναλλαγή και εν τέλει η αποστροφή για όλα αυτά, παρακίνησαν εμάς τους «ανένταχτους» εν τη πράξει δημιουργούς, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, το προφανές. Την υπέρβαση της αποστασιοποίησής μας. Τον αυτοπροσδιορισμό μας, τον αυτοκαθορισμό μας, την αυτοπραγμάτωση των δικαιωμάτων που μας αναλογούν και δικαιούμαστε. Λόγω εμπεδωμένης επισφάλειας απ’ όσα παράλογα είδαμε, να εκτυλίσσονται σε κεντρική σκηνή. Λόγω της επιμονής να κοιτάζουμε τ’ άστρα, την ώρα που η στάθμη του βούρκου ανέβαινε απειλητικά.

Εγκλωβισμένοι σε κανάλια εφησυχασμού, παθητικότητας, ανοχής και απραξίας, μοιάζαμε αμέτοχοι των εξελίξεων που μας αφορούν άμεσα. Παρανοημένη διακριτικότητα. Σαστισμένοι κι ανήμποροι παρακολουθούσαμε παθητικά μέχρι σήμερα, να εκτυλίσσεται καταφανώς ενώπιόν μας, μια αθέμιτη συναλλαγή σε βάρος μας. Οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της εκμετάλλευσης των κόπων μας, διήγειραν το χρόνια υπνωτισμένο ρεύμα θυμού, γιατί ναι, υποψιαζόμασταν βάσιμα, αλλά συμπλέαμε ταυτόσημα με το στίχο του ποιητή «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…», δικαιώνοντας την τέλεια τακτική του βασιλέα πως «ελέγχεις τελειότερα τους υπηκόους σου, αν τους πτωχοποιείς» (με εξαίρεση, τους μονίμως υπερευνοημένους).

Είδαμε σωματοφύλακες των θυτών μας, ονειρευτές της επανενθρόνισής τους στο ραγισμένο «είναι» μας, κι αυτό πονούσε περισσότερο κι απ’ το αδιάψευστο πόρισμα του ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών.
Υποστήκαμε τεχνητές διακρίσεις από συγκεκριμένους ολίγους αλλά και από αυτόκλητους σωτήρες, που επιμένουν στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών, την ώρα που έπρεπε να ήμασταν όλοι ενωμένοι, την ώρα που έπρεπε να επιβεβαιωθεί πως οι «πραγματικοί καλλιτέχνες» εμφορούνται από ταπεινότητα, ομοψυχία και όραμα πάνω απ’ όλα.
Μέσα μας ωρίμασε η βεβαιότητα πως οφείλαμε να επιδείξουμε μια άλλη στάση απέναντι στη χρόνια εκμετάλλευσή μας, στην υποκατάστασή μας από αμφιλεγόμενες λύσεις και στους από μηχανής Θεούς, εκείνους τους αυτοκαθοριζόμενους σταυροφόρους λυτρωτές μας.

Ελεύθερες φύσεις, απαλλαγμένες από αγκυλώσεις, σύνδρομα και εξαρτήσεις, επιδιώκουμε την επικράτηση της δικαιοσύνης και της διαύγειας στη διανομή των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων μας. Κινούμαστε πέρα και πάνω από κάθε εμπόδιο, ευδιάκριτο ουράνιο τόξο καθ’ υπέρβασιν της ραγδαίας αυτής βροχής.
Από σήμερα θα είμαστε αισθητά και ηχηρά παρόντες σε κάθε βήμα και μέτωπο των εξελίξεων και των διεργασιών που μας αφορούν, για να ανατρέψουμε κάθε δυσμενή εξέλιξη, για να συνεργαστούμε δημιουργικά με όσους μας πείσουν για τις κρυστάλλινες προθέσεις τους, για να λυτρωθεί επιτέλους από τα δεσμά της η πνευματική δημιουργία.

Υποχρεούμαστε όλοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να κάνουμε υπέρβαση εαυτών, να αφυπνίσουμε την αβουλία και την απραξία, να διαρρήξουμε την πυκνή ύφανση του σκότους που μας παγίδεψε, να παρεμβαίνουμε σε λύσεις σκοπιμότητας, να είμαστε παρόντες στη χαρτογράφηση της «επόμενης μέρας». Ν’ αναδεικνύουμε, κόντρα στους υποτιμητές της νοημοσύνης μας, την κάθε αδικία, το κάθε ψέμα, τον τακτικισμό, τις ανέντιμες συναλλαγές, τις δεύτερες σκέψεις. Η Πολιτεία οφείλει να ορθοδρομήσει τον ήπιο δίκαιό μας άνεμο -που επαγγέλθηκε σ’ αυτό το χαλασμό πως δικαιωματικά μας ανήκει- να υπερβεί κι αυτή τα εσκαμμένα της, αν είναι αναγκαίο, γιατί τόσα δεινά δεν αξίζουν σε τέτοιες ευαίσθητες κι αθώες εν πολλοίς ψυχές.

Αθήνα 26 Ιουλίου 2017

Η Διοικούσα Επιτροπή
Πάνος Φαλάρας, Πρόεδρος
Ελένη Γιαννατσούλια, Αντιπρόεδρος
Ρεβέκκα Ρούσση, Γενική Γραμματέας
Αντώνιος Παππάς, Ειδικός Γραμματέας
Νικόλαος Γρίτσης, Ταμίας
Μάριος Ψιμόπουλος, Μέλος
Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μέλος
Άκης Δείξιμος, Μέλος
Ιωάννης Λιόντος, Μέλος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,357ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια