Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΚαταγγελία Πυροσβεστών για τις γονικές άδειες

Καταγγελία Πυροσβεστών για τις γονικές άδειες

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Μπροστά στον εξοργιστικό και απαράδεκτο διαχωρισμό που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Π.Σ. από όλους τους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, όσον αφορά την αντιμετώπιση τους σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των γονικών άδειων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση που προχώρησε στην εφαρμογή  των διατάξεων του Π.Δ. 82/2016 μέσω των οποίων αναστέλλεται επί ένα τρίμηνο η γονική ιδιότητα των υπαλλήλων του Π.Σ. και κλήθηκαν να επιστρέψουν από 15 Ιουνίου για ανάληψη υπηρεσίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι επί σειρά ετών οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι στερούνταν το δικαίωμα της χορήγησης γονικής άδειας και διευκολύνσεων, σε αντίθεση με ότι ίσχυε για όλους τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Έπειτα και από τις συνεχόμενες διαχρονικές παρεμβάσεις της παράταξής μας (βλ. site Ε.Α.Κ.Π. 1)old.eakp.gr/view.php,2)old.eakp.gr/view.php, 3)www.old.eakp.gr/pdf/paremvasi300gonikes.pdf,4)www.old.eakp.gr/pdf/anakgonikes.pdf, 5)www.old.eakp.gr/pdf/enimerotiko%20gonikes.pdf,6)www.old.eakp.gr/pdf/paremvasi_gonikes.pdf) θεσμοθετήθηκε Π.Δ. για τη χορήγηση γονικών αδειών και για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όμως το Π.Δ. 82/2016 δεν δίνει τη δυνατότητα διευκολύνσεων στους πυροσβέστες και στις πυροσβέστριες όπως και στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 παρ. 7, η άδεια  ανατροφής των τέκνων:

  • Δεν χορηγείται από το χρονικό διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
  • Χορηγείται μέχρι στο 4ο έτος της ηλικίας του τέκνου, ενώ για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους χορηγείται μέχρι το 6ο έτος.

Είναι φανερό ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου  Π.Δ. δεν υφίσταται η ίση μεταχείριση των εργαζομένων στο Π.Σ. σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. για τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή διατάξεων που αναστέλλουν το δικαίωμα της χορήγησης γονικής άδειας, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες καλούνται  να ανταπεξέλθουν κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στη σωστή ανατροφή των τέκνων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων και να επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι του Π.Σ. που αναστάλθηκε η γονική τους άδεια στα γονικά τους καθήκοντα. 

Η Ε.Α.Κ.Π. θα συνεχίσει με τον αγώνα της και τις παρεμβάσεις της έτσι ώστε, να επιφέρει την οριστική λύση όσο αφορά τις διευκολύνσεις των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, στη βάση της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων. Πρωτοστατούμε για τη θεσμοθέτηση Π.Δ., το οποίο θα δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους όπως αυτά των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων.

 

Για  την  Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική  Γραμματεία

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,751ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,649ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Τεχνική εταιρία ζητάει προσωπικό στη Μεγαλόπολη

Τεχνική εταιρία ζητάει να προσλάβει προσωπικό για έργα στη Μεγαλόπολη, στις ειδικότητες που ακολουθούν: ΗλεκτρολόγοςΤοποθεσία:...

Θεατρική παράσταση «Λέλα Καραγιάννη – Η Μάνα της Αντίστασης» το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σας προσκαλεί σε μια συγκινητική θεατρική παράσταση αφιερωμένη σε μια σπουδαία...

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση για 388 ανέργους του προγράμματος «Δράσεις για Σένα» – Καλύφθηκε πλήρως ο στόχος των 500 ωφελουμένων

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας ανακοινώνει με επιτυχία την πλήρη κάλυψη του στόχου των 500...

Τα έργα του 4ου και 5ου ΕΑΠ Μεγαλόπολης που απεντάχθηκαν από το Λιγνιτόσημο

Την απένταξη έργων του 4ου και 5ου ΕΑΠ, για τα οποία είτε δεν υπήρξε...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img