ΑρχικήΑΡΘΡΑΔήμος Μεγαλόπολης: Ενημέρωση για τον καθαρισμό οικοπέδων και την υπεύθυνη δήλωση στο...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Δήμος Μεγαλόπολης: Ενημέρωση για τον καθαρισμό οικοπέδων και την υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων από την 1η Απριλίου και η υπεύθυνη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών (ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠ1157/26, ΦΕΚ 2323 Β/24-04-2026)

Ο Δήμος Μεγαλόπολης ενημερώνει τους δημότες του για την υποχρέωση καθαρισμού και συντήρησης των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων τους και την υποβολή υπεύθυνης  δήλωσης καθαρισμού, στην ειδική πλατφόρμα https://akatharista.gov.gr  από την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2026 (από 1/5/2026 έως 31/10/2026).

Την ανωτέρω υποχρέωση έχουν ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές ή, ελλείψει αυτών, επικαρπωτές που βρίσκονται σε:

α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.α) και β), εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής,

δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, και λοιπών εγκαταστάσεων, οι ανέκαθεν γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις, χώροι όπου η πρόσβαση είναι αντικειμενικά αδύνατη κ.α.

Στις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης περιλαμβάνονται ιδίως:

α) Η υλοτομία και απομάκρυνση ξερών ή σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα,

β) η απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων προϊόντων κλάδευσης και ξηρής φυτικής ύλης από το έδαφος, όπως κλαδιά, κλαδέματα σε θρυμματισμένη μορφή, ξηρά χόρτα, ξηρά καλάμια, συλλογή και απομάκρυνση πευκοβελόνας, ξερών φύλλων που βρίσκονται στο έδαφος,

γ) η αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος τους,

δ) η αραίωση της θαμνώδους βλάστησης με τη δημιουργία αποστάσεων μεταξύ των θάμνων για τη διακοπή της οριζόντιας συνέχειας της καύσιμης ύλης,

ε) η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων: εα) Απορριμμάτων, εβ) εύφλεκτων, εκρήξιμων ή καυστών υλικών και αντικειμένων.

Οι υπόχρεοι μεριμνούν  για την εκπλήρωση της υποχρέωσης  συντήρησης των εκτάσεων  καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως 31 Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος) απαγορεύεται η καύση. 

Εφόσον διαπιστωθεί μη εκπλήρωση, πλημμελής εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης των ακινήτων,  μη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης καθαρισμού, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο, καταλογισμός της δαπάνης του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του ακινήτου και της απομάκρυνσης των υλικών. Στην περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης καθαρισμού ενημερώνονται οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές και τιμωρείται με χρηματική ποινή και φυλάκιση.

Ο καθαρισμός οικοπέδων αποτελεί κρίσιμο μέτρο πυροπροστασίας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται κατακόρυφα.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των κατοίκων του Δήμου για την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές και πεδινές εκτάσεις.

Εκ του Δήμου

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
11,957ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,734ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img

Από την απολιγνιτοποίηση στη νέα εποχή της Μεγαλόπολης – Μαθητές του ΕΠΑ.Λ Μεγαλόπολης πήραν συνέντευξη από εκπροσώπους του Δήμου Μεγαλόπολης

Μαθητές του ΕΠΑ.Λ Μεγαλόπολης πήραν συνέντευξη από εκπροσώπους του Δήμου Μεγαλόπολης για το πώς...

4η συνάντηση σχολής γονέων και υποψηφίων γονέων της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Η Ιερά Μητρόπολη προσκαλεί τους γονείς και υποψήφιους γονείς της περιοχής μας στην 4η...

Ερώτηση Βελόπουλου στην Βουλή για τα κατολισθητικά φαινόμενα στον οικισμό Πετροβούνι Μεγαλόπολης

Ερώτηση του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα ΑθηνώνΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Πέμπτη 14 Μαΐου

Σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...

Megalopolis Theater Run – Στις 10 Μαΐου τρέξαμε στον τόπο που γέννησε το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας!

Στις 10 Μαΐου τρέξαμε στον τόπο που γέννησε το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας! Η Μεγαλόπολη...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img