Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤο μπαρ-ρέστοραν που κάνει τη Μεγαλόπολη ταξιδιωτικό προορισμό

Το μπαρ-ρέστοραν που κάνει τη Μεγαλόπολη ταξιδιωτικό προορισμό

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Αν ο δρόμος σου δεν σε έχει βγάλει μέχρι σήμερα στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας -πράγμα απολύτως πιθανό και εντελώς εξηγήσιμο- ήρθε η ώρα για την πρώτη σου παράκαμψη. Είτε κινείσαι προς Σπάρτη ή Καλαμάτα είτε εκδράμεις για ένα Σαββατοκύριακο στην πετρόκτιστη Καρύταινα, αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να προβλέψεις ένα πέρασμα από τo all day bar-restaurant Urbana Gastroteka. Μη σου πω και μια διανυκτέρευση στην πόλη, προκειμένου να γευτείς κρασιά και εκπληκτικά κοκτέιλ χωρίς να μετράς τις γουλιές σου. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο ιδιαίτερα μπαρ-εστιατόρια της Πελοποννήσου, που θα θες να ξαναπάς.

Μεγάλο, αλλά ζεστό και με προσωπικότητα | Εικόνες: ©ethnos.gr
Μεγάλο, αλλά ζεστό και με προσωπικότητα | Εικόνες: ©ethnos.gr

Τρία πράγματα κάνουν το χώρο που δημιούργησαν οι Γιώργος Κούτσουρας και Γιάννης Αριδάς τόσο ελκυστικό. Καλομαγειρεμένα  πιάτα που υπογράφει ο ταλαντούχος και έμπειρος Γιώργος Κουρκούτας, ευφάνταστα κοκτέιλ του Γιάννη που πραγματικά σκίζουν και μια ατμόσφαιρα φινετσάτη και ταυτόχρονα χαλαρή που σε ταξιδεύει. 

Κρεμμυδόσουπα και μάγουλα μπρεζέ | Εικόνες: ©ethnos.gr
Κρεμμυδόσουπα και μάγουλα μπρεζέ | Εικόνες: ©ethnos.gr

Ο χώρος

Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου και η διακοσμητική προσέγγιση του Urbana Gastroteka δεν είναι έργο αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά των ιδίων. Ο Γιώργος Κούτσουρας αξιοποίησε τις καραντίνες για να μελετήσει εσωτερική διακόσμηση και εν συνεχεία να μετατρέψει με τους συνεργάτες του τον παλιό κινηματογράφο στο επιβλητικό και υποβλητικό σκηνικό που σε υποδέχεται σήμερα. Ανοίγοντας την πόρτα του, αποχαιρετάς τη βιομηχανική κωμόπολη της Αρκαδίας και εισχωρείς στην ονειρική ζώνη του Urbana: εκεί όπου στοιχεία εξωτισμού και αποικιακού στυλ συναντούν το παλιωμένο κόκκινο της Τοσκάνης και το  μπορντό της Βουργουνδίας. Τα ξύλινα τραπέζια, τα εσωτερικά φυτά, τα ρομαντικά αμπαζούρ, οι ευρύχωρες μπάρες, η επιβλητική κάβα συνθέτουν ένα κόσμο ομορφιάς που σε καλεί να αφεθείς την παρέα, την κοινωνικότητα, το φαγητό, το ποτό… Χωρισμένο έξυπνα σε (ηλιόλουστη) αυλή, εστιατόριο με open kitchen και μπαρ -χωρίς να χάνεται στιγμή η ενιαία αντίληψη του χώρου- το Urbana καταφέρνει να ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στις διαφορετικές του χρήσεις: είναι τόσο μπαρ όσο και εστιατόριο. Τίποτα δεν λειτουργεί εις βάρος του άλλου.

Αργήτικη | Εικόνες: ©ethnos.gr
Αργήτικη | Εικόνες: ©ethnos.gr

Η κουζίνα και η κάβα

Έχοντας θητεύσει δίπλα σε δυνατούς σεφ, αλλά και εργαστεί στις κουζίνες λονδρέζικων εστιατορίων, o δεύτερος Γιώργος της παρέας (Κουρκούτας) υπογράφει ένα δελεαστικό μενού που τα πάει περίφημα με τα κρασιά της λίστας. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού αμπελώνα, με έμφαση στις ετικέτες της Μαντινείας και της Νεμέας, που προσφέρει το Urbana, δεν δυσκολεύονται να βρουν το ταίρι τους στα πιάτα του καταλόγου. Οι γευστικές συγκινήσεις ξεκινούν από την αρχή – με την εμφάνιση της αφράτης, φρεσκοφτιαγμένης φοκάτσιας με ελαιόλαδο και δεντρολίβανο (3€) και της βελουτέ κρεμμυδόσουπας (4€). 

Στιφάδο και φρυγαδέλι | Εικόνα: ©ethnos.gr
Στιφάδο και φρυγαδέλι | Εικόνα: ©ethnos.gr

Τραγανή και πεντανόστιμη η tempura κουνουπιδιού (8€) με πουρέ και κουρκουμά, ωραία ιδέα η Αργήτικη (10€) μια κροκέτα πανσέτας σερβιρισμένη με μαγιονέζα lime και μελιτζανοσαλάτα, καλοφτιαγμένο το χειροποίητο λαζάνι με ραγού (14€), έλιωνε η μοσχαρίσια ελιά στο στιφάδο (12€) με πουρέ κρεμμυδιού, χυλοπίτες και τα απαραίτητα κοκκάρια. Έκρηξη ζουμεράδας και πληθωρικότητας κάθε μπουκιά από το φρυγαδέλι (11€), μοσχαρίσιο συκώτι σε μπόλια αρνήσια, που καταφτάνει ζεστό ζεστό, «ξαπλωμένο» δίπλα σε μια ιδιαίτερη κρέμα λάμπνε από πρόβειο ντόπιο γιαούρτι και ποσέ αχλάδι σε σάλτσα κόκκινου κρασιού, άξια της προσοχής και μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ (13€)  μαγειρεμένα τέλεια με τοπικό ξινό τραχανά. Για γλυκό φινάλε, γαλακτομπούρεκο (8€), με ωραία φωλιά από φύλλο κρούστας, κρέμα με άρωμα λεμονιού και παγωτό βανίλια.

Από τους πλέον εμπνευσμένους καταλόγους κοκτέιλ
Από τους πλέον εμπνευσμένους καταλόγους κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ

Φυσάει η μπάρα του Γιάννη Αρίδα (βραβευμένου στο Aegean Cocktails and Spirits Competition) που φτιάχνει ευφάνταστα κοκτέιλ βάζοντας στο παιχνίδι ακόμη και το τσίπουρο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμπνευσμένος και παιχνιδιάρης ο κατάλογος, θα σε κάνει να γελάσεις και να ψάξεις για κρυμμένα «μυστικά». Μην ανησυχείς και όλα θα σου φανερωθούν στο ποτήρι. Αν όχι στο πρώτο, στο δεύτερο σίγουρα.

Info: Urbana Gastroteka, Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, 2791022284

Χριστίνα Τσαμουρά από το ethnos.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,753ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή ιερού Ναού και περιβάλλοντος χώρου Μετοχίου Σινά στην Τ.Κ.Κοτυλίου»

Στα πλαίσια υλοποίησης του 6ου ΕΑΠ του Δήμου Μεγαλόπολης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύμφωνα με...

Απεργιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη ενάντια στο νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο (pics,vid)

Το πρωί της Τρίτης, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img