Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΠρόταση για ελαχιστοποίηση κινδύνου, για άμεση εφαρμογή στη "Νέα Γέφυρα" του Αλφειού...

Πρόταση για ελαχιστοποίηση κινδύνου, για άμεση εφαρμογή στη “Νέα Γέφυρα” του Αλφειού στην Καρύταινα

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΠΡΟΣ: 1.κ. Γ. Μουταφίδη, Δ/ντή Διεύθυνσης Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
2. κ. Κ. Πανουκλιά, Δ/ντή Διεύθυνσης Έργων Π.Ε. Αρκαδίας.

Αξιότιμοι Κύριοι.

Επειδή για την συνημμένη πρότασή μου, που σας υποβλήθηκε με email την 29/05/2023, δεν έχω λάβει την παραμικρή απάντησή σας, παρόλο ότι αφορά σε μείζον θέμα που κατά την γνώμη μας άπτεται της ασφάλειας, τόσο των αμέριμνων χρηστών της γέφυρας (σημειώστε ότι περνούν έμφορτα με αδρανή τετραξονικά φορτηγά των οποίων το συνολικό βάρος ξεπερνά τους 40 τόνους), όσο και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αναγκάζομαι να κάνω επίκληση του ΝΟΜΟΥ 2690/1999 (ΦΕΚ Α 45), «ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΑΡΘΡΟ 4, Παραγράφους 1α και 5, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονται ότι :

1α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ, όταν τους υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους, μέσα σε προθεσμία 50 ημερών, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται μικρότερες προθεσμίες.

Η υπηρεσία στην οποίαν υποβάλλεται η αίτηση χορηγεί στον ενδιαφερόμενο απόδειξη παραλαβής, όπου περιλαμβάνεται ο οικείος αριθμός πρωτοκόλλου, η προθεσμία εντός της οποίας υφίσταται η υποχρέωση απάντησης ή διεκπεραίωσης της υπόθεσης κλπ.

Παρακαλώ να ανταποκριθείτε στις επιταγές του Νόμου 2690/1999, Άρθρο 4, Παραγράφους 1α και 5.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ¨ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ¨ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ.

Αξιότιμοι κύριοι,

Καταρχήν επιτρέψτε μου να εκφράσω την έκπληξή μου και την διαμαρτυρία μου, που οι Δημόσιες Υπηρεσίες σας δεν είχαν την ευαισθησία και δεν θεώρησαν υποχρέωσή τους να απαντήσουν στοιχειωδώς, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, εκφράζοντας την επίσημη θέση τους και τις ενέργειές τους, για ένα μείζον θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος, το οποίον σας θέτει επίμονα γραπτώς, τα τελευταία χρόνια ένας συνάδελφός σας μηχανικός, που κατά σύμπτωση συμβαίνει να είναι και Πρόεδρος ενός συλλογικού φορέα της περιοχής άμεσου ενδιαφέροντος.

Για την διαμόρφωση της σημερινής πρότασής μου, αναφέρομαι σε μία και μόνο φωτογραφία (την συνημμένη), από τις 20 που πρόσφατα δημοσίευσα με τις έντονες διαβρώσεις του σιδηρού οπλισμού της «νέας γέφυρας» του Αλφειού στην Καρύταινα. Στην φωτογραφία αυτή βλέπετε την τραγική κατάσταση στην οποίαν βρίσκεται η ακραία, κατά μήκος της γέφυρας και στα κατάντι του ποταμού, οριζόντια δοκός η οποία υποβαστάζει το κατάστρωμα της γέφυρας. Σε αντίθεση, οι εσωτερικές κατά μήκος της γέφυρας οριζόντιοι δοκοί, δεν παρουσιάζουν έντονες διαβρώσεις οπλισμού, όντας προστατευμένοι από τις βροχές.

Ακριβώς πάνω από αυτή την έντονα διαβρωμένη κατά μήκος της γέφυρας ακραία δοκό (περίπου στα 2 μέτρα από το ακραίο προστατευτικό κάγκελο), συνήθως τροχιοδρομεί το δεξιό σύστημα τροχών των διερχομένων οχημάτων.

Από την φωτογραφία είναι προφανές ότι το ΣΥΝΟΛΟ του φέροντος οπλισμού των διαδοχικών αυτών κατά μήκος δοκών, είναι τελείως γυμνό και έχει υποστεί έντονη διάβρωση.

Αναφέρω ¨το σύνολο¨, γιατί ως αμφιέριστοι οι οριζόντιοι αυτοί δοκοί, φέρουν το σύνολο του οπλισμού τους στο κάτω μέρος τους. Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει τον βαθμό απομείωσης των διατομών του οπλισμού από την διάβρωση, γιατί απλούστατα, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα σημεία, δεν έχουν γίνει ποτέ μετρήσεις. Μόνο με εκτίμηση και εκ πείρας, μπορούμε να πούμε από τις φωτογραφίες ότι η απομείωση σήμερα είναι γύρω στο 50%, και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς με έντονο ρυθμό.

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ.

Αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα, ο οπλισμός των δοκών αυτών θα απομειωθεί από την διάβρωση σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα είναι πλέον δυνατόν να φέρουν το φορτίο κάποιου πολύ μεγάλου βαρέος οχήματος, που θα έχει την ατυχία να διέλθει από την γέφυρα. Τί θα συμβεί τότε ; Προφανώς απότομη θραύση της φέρουσας το κατάστρωμα οριζόντιας δοκού, με το βαρύ όχημα να πλαγιάζει στο κενό από τεράστιο ύψος, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους άτυχους επιβαίνοντες, όσο και για το υποκείμενο Βυζαντινό Μνημείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

Προτείνω να εφαρμοστεί άμεσα ένα τελείως ανώδυνο προληπτικό μέτρο, έως ότου δοθούν οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις ενίσχυσης της γέφυρας που υποτίθεται ότι μελετώνται από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας τα τελευταία 6 χρόνια ( ! ! !) που κοινοποιήθηκε ευρέως το μεγάλο πρόβλημα με τις διαβρώσεις του οπλισμού.

Να απαγορευθεί γενικά η όδευση οχημάτων στην ακραία δεξιά λωρίδα της γέφυρας (με κατεύθυνση προς Ανδρίτσαινα), πλάτους περίπου 3 μέτρων, με κατάλληλη σήμανση.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών.

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,753ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,646ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου στο Τουρκολέκα

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ  ΤΟΥ  ΕΚ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη 15ην Οκτωβρίου...

Δράση ενημέρωσης & προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και ο Δήμος Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο...

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img