Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΝέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Με νέα εγκύκλιο η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας για όλα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012 και ζητάει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ώστε όσοι κακοποιούν ζώα να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Αυτή η τέταρτη κατά σειρά εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. την οποία μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε εδώ σελ. 1 και σελ. 2  , εξεδόθη στις 2 Ιουλίου μετά συνάντηση των στελεχών της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) με τον επιτελάρχη του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που πραγματοποιούν, για να λειτουργούν οι αρχές κατά τέτοιον τρόπο, ώστε κάποια στιγμή τα περιστατικά με τα κακοποιημένα ζώα στη χώρα μας να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Και αυτή η εγκύκλιος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλλει στην ακόμη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κακοποιήσεων όλων των ζώων και είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε.

Ο Σπύρος Παπασπύρου, προϊστάμενος του Επιτελείου, αναφέρει ξεκάθαρα στη σχετική εγκύκλιο έχουν γίνει καταγγελίες και παράπονα από φορείς, φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ γίνονται καταγγελίες στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για θέματα εφαρμογής νομοθεσίας περί προστασίας ζώων, οι αρμόδιοι αστυνομικοί είτε δεν έχουν γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, είτε στις περιπτώσει που επιλαμβάνονται, δεν ασκούν επαρκώς τα ανακριτικά τους καθήκοντα, θεωρώντας προφανώς «πάρεργο» την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν είναι πάρεργο η ενασχόληση με καταγγελίες που αφορούν κακοποίηση ζώου

ΑΘΗΝΑ 02/07/2013
Αρ. Πρωτ. 71377/13/989391
ΘΕΜΑ: «Προστασία των ζώων. Εφαρμογή του Ν. 4039/2012»
ΣΧΕΤ:
α) Υπ. αριθμ. 71377/12/396322 από 30/03/2012 έγγραφο (ΑΕΑ/ΔΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ/ΤΜΗΜΑΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ)
β) Υπ. αριθμ. 71377/13/582667 από 22/04/2013 έγγραφο (ΑΕΑ/ΔΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ/ΤΜΗΜΑΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ)

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών διαταγών, που αφορούν το αντικείμενο του θέματός σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν περιέλθει καταγγελίες και παράπονα από φορείς, φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες ότι, σε περιπτώσεις που απευθύνονται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες για θέματα εφαρμογής νομοθεσίας περί προστασίας ζώων, οι αρμόδιοι αστυνομικοί υφισταμένων σας Υπηρεσιών, είτε δεν έχουν γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, είτε στις περιπτώσει που επιλαμβάνονται, δεν ασκούν επαρκώς τα ανακριτικά τους καθήκοντα, θεωρώντας προφανώς «πάρεργο» την ενασχόλησή τους με το συγκεκριμένο θέμα.

Β. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί προφανώς ότι οι κατευθυντήριες εντολές – οδηγίες που δόθηκαν με τις ως άνω διαταγές μας δεν αναπτύχθηκαν επαρκώς και δεν έγιναν κατανοητές ή ακόμη ότι δεν μεταβιβάστηκαν καν στα κατώτερα Υπηρεσιακά κλιμάκια.

Γ. Κατόπιν των ανωτέρω και αφού σας υπενθυμίσουμε και πάλι την σοβαρότητα με την οποία η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία αντιμετωπίζει το ζήτημα της προστασίας των ζώων, παρακαλούμε όπως δώσετε εκ νέου οδηγίες – εντολές στις αρμόδιες υφιστάμενες υπηρεσίες σας, μέχρι επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος ή και Αστυνομικού Σταθμού (όπου υφίστανται):

(1) Για την ανάπτυξη από τους διοικούντες αξιωματικούς, κατά τις μορφωτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού τους, τόσο του περιεχομένου της παρούσας, όσο και των ανωτέρω σχετικών διαταγών, ώστε να κατανοηθούν πλήρως οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα της Αστυνομίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως αυτές απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.

(2) Για την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους και αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση και την εκδήλωση των προβλεπομένων αστυνομικών ενεργειών στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν στις περιπτώσεις αυτές.

– στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων του Ν. 4039/2012 και για την πληρότητα της προανάκρισης, οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι, κατά τις επιταγές του άρθρου 183 ΚΠΔ, μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια.

– σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 186 ΚΠΔ, όταν δεν υφίσταται πίνακας πραγματογνωμόνων ( εν προκειμένω κτηνιάτρων) ή οι αναγραφόμενοι στον πίνακα δεν βρίσκονται στην περιφέρεια του οργάνου που τους ορίζει, είναι δυνατόν να διοριστούν και πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό.

(3) για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Υπηρεσιών σας και εκδήλωση συνεχούς ενδιαφέροντος στο ζήτημα προστασίας των ζώων, το οποίο άλλωστε καταδεικνύει και τον πολιτισμό μιας Χώρας

(4) Για την αναγκαιότητα της διαρκούς και αμφίδρομης συνεργασίας που θα πρέπει να επιδεικνύεται σε κάθε περίπτωση με Φορείς – Οργανώσεις – ΟΤΑ που υποβοηθούν το έργο των >Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθόσον με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται, αφενός μεν η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση – διαχείριση τουθ προσωπικού και των μέσων, αφετέρου δε η προβολή του έργου αυτής, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί στην Αντεγκληματική Πολιτική 2010-2014

2. Οι κ.κ. Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφερειών Χώρας, που κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την άσκηση της επιβαλλόμενης εποπτείας – ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση των διατασσομένων.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Πηγή: zoosos.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,754ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου στο Τουρκολέκα

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ  ΤΟΥ  ΕΚ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη 15ην Οκτωβρίου...

Δράση ενημέρωσης & προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και ο Δήμος Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο...

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img