Εγκρίθηκε η διάσπαση του κλάδου μεταλιγνιτικής αξιοποίησης, από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τη σύσταση της Μεταλιγνιτική ΑΕ. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να συγχωνευθεί με την Μετάβαση ΑΕ που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, με βάση την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση, προβλέπεται η μεταβίβαση στη Μετάβαση ΑΕ περίπου 97.000 στρεμμάτων που αποτελούν μέρος των εκτάσεων εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία αποτιμήθηκαν στα 162 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ, με βάση τη συμφωνία με το δημόσιο, θα λάβει αντίστοιχη στήριξη για κάλυψη του κόστους αποκατάστασης λιγνιτικών περιοχών.
Πρόκειται για εκτάσεις στις οποίες η ΔΕΗ έχει αναπτύξει λιγνιτική δραστηριότητα (εκμετάλλευση ορυχείων, λειτουργικά λιγνιτικών μονάδων). Οι υπόλοιπες εκτάσεις, εκτός των 97.000 στρεμμάτων, θα παραμείνουν στη ΔΕΗ με σκοπό, το μεγαλύτερο μέρος αυτών να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και έργων αποθήκευσης ενέργειας και το υπόλοιπο για συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, η επιχείρηση θα εκμεταλλευτεί τμήμα των λιγνιτικών περιοχών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 5 GW και άλλων επενδύσεων. Οι εκτάσεις που παραχωρούνται δεν εντάσσονται στο σχεδιασμό της ΔΕΗ και τις μεταβιβάζει στο δημόσιο έναντι ανταλλάγματος που συμπίπτει με το κόστος αποκατάστασης. Έτσι η επιχείρηση δίνει εκτάσεις που δεν χρειάζεται και ταυτόχρονα το δημόσιο θα καλύψει το κόστος αποκατάστασης. Ταυτόχρονα και το δημόσιο κερδίζει γιατί παίρνει εκτάσεις σημαντικές ώστε να τις εκμεταλλευτούν οι τοπικές κοινωνίες.
από το energypress.gr