Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΓιαννακούρας: Μόνιμος πληθυσμός-Νόμιμος πληθυσμός και έδρες στην Αρκαδία!

Γιαννακούρας: Μόνιμος πληθυσμός-Νόμιμος πληθυσμός και έδρες στην Αρκαδία!

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής και τις πιθανές αλλαγές στις βουλευτικές έδρες.

Τα δημοσιεύματα αυτά στηρίζονται σε λάθος δεδομένα με αποτέλεσμα να δίνουν λάθος εκτιμήσεις.

Θα ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία για να γίνει αντιληπτό το όλο θέμα.

1.Έχουμε δύο απογραφές. Αυτή που μετρά το μόνιμο πληθυσμό (αυτούς που δηλώνουν ότι μένουν μόνιμα σε μία περιοχή) ενός συγκεκριμένου τόπου και αυτή που μετρά το νόμιμο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που μένουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, είναι Έλληνες υπήκοοι και δηλώνουν ότι είναι δημότες μίας περιοχής, εν προκειμένω της Αρκαδίας.

2.Από το αποτέλεσμα των μόνιμων κατοίκων εξαρτώνται οι έδρες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ενώ από το αποτέλεσμα των νόμιμων κατοίκων εξαρτώνται οι βουλευτικές έδρες.

3.Το αποτέλεσμα των νόμιμων κατοίκων, δηλαδή των δημοτών θα το μάθουμε το Δεκέμβριο, οπότε με σιγουριά θα ξέρουμε πόσες έδρες θα έχει η Αρκαδία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

4.Η Αρκαδία και ίσως και η Λακωνία έχουν την ιδιαιτερότητα οι δημότες (νόμιμοι κάτοικοι) να είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους και αυτό οφείλεται στο ότι οι Αρκάδες διατηρούν στενή σχέση με την ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Κατά την προηγούμενη επίσημη απογραφή του 2011, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της Αρκαδίας ήταν 86.585 κάτοικοι, ο νόμιμος , δηλαδή οι δημότες, ήταν 105.454, δηλαδή 20 χιλιάδες παραπάνω.
Αιτία που διατηρήθηκαν οι τρεις έδρες στην Αρκαδία.

Η τελευταία απογραφή του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό στην Αρκαδία είναι 77.551 κάτοικοι, δηλαδή 9 χιλιάδες λιγότεροι από τους μόνιμους κατοίκους του 2011.
Εάν είναι αντίστοιχη και η μείωση του νόμιμου πληθυσμού, κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα, τότε ίσως κυμανθεί ο νόμιμος πληθυσμός γύρω στις 95 χιλιάδες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατηρηθεί η τρίτη έδρα, καθ’ η στιγμή που στη γειτονική μας Αργολίδα, όπου συνήθως μόνιμος και νόμιμος πληθυσμός ταυτίζονται, στην τελευταία απογραφή των μόνιμων κατοίκων με 93 χιλιάδες , που κάπου εκεί θα είναι και ο νόμιμος πληθυσμός, όλοι οι αναλυτές γράφουν πως διατηρεί τις τρεις έδρες.
Γιατί να μην τις διατηρήσουμε και εμείς…

Αυτή είναι μία εκτίμηση τεκμηριωμένη με αριθμούς και ας ευχηθούμε πως κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και μετά την ανακοίνωση επίσημα του νόμιμου πληθυσμού, ώστε να συνεχίσει η Αρκαδία να έχει τρεις εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βαγγέλης Γιαννακούρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας
τ. Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,750ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου στο Τουρκολέκα

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ  ΤΟΥ  ΕΚ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη 15ην Οκτωβρίου...

Δράση ενημέρωσης & προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και ο Δήμος Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο...

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img