Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑυξήσεις και μέτρα για την ύδρευση στη Μεγαλόπολη - Τα δεδομένα...

Αυξήσεις και μέτρα για την ύδρευση στη Μεγαλόπολη – Τα δεδομένα και οι παράμετροι και ποιες είναι οι λύσεις

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Συζητώντας για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της εποχής μας, την ύδρευση, νομίζω ότι δεν έχουμε όλοι μας αντιληφθεί κάποιες παραμέτρους και κάποια δεδομένα που δεν έχουν τεθεί στην σωστή βάση στο δημόσιο διάλογο.

Δεδομένο πρώτο: Ο Δήμος Μεγαλόπολης πρέπει να διατηρεί θετικό ισοζύγιο στα έσοδα-έξοδα για την διαχείριση ύδρευσης αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να την χάσει. Αν την χάσει θα έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

Δεδομένο δεύτερο: Η βασική αιτία των προβλημάτων είναι κυρίως τα φαινόμενα υδροκλοπών, βλαβών και σπατάλης.

Σε ότι αφορά τα βασικά προβλήματα των βλαβών και των υδροκλοπών οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν δεν θα φέρουν αποτέλεσμα άμεσο, χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα για να δούμε κάποιες σημαντικές αλλαγές που θα μειώσουν το πρόβλημα, αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί άμεσα να λυθούν οι βλάβες και οι κλοπές νομίζω είναι εκτός λογικής. Άρα σαν γρήγορο μέτρο μας μένει μόνο η μείωση της σπατάλης.

Επειδή λοιπόν μέχρι σήμερα δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε (γιατί οι αρμόδιοι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος) για να μην έχουμε τόσο μεγάλες απώλειες από τα 3 βασικά προβλήματα, βρισκόμαστε πλέον στην ανάγκη μέχρι τις 31-12-2025 να εξασφαλίσουμε θετικό ισοζύγιο στους λογιστικούς κωδικούς που αφορούν την ύδρευση.

Δυστυχώς -όσο και αν δεν μας αρέσει- δεν υπάρχει άλλη γρήγορη λύση. Γενικά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι αυξήσεις που ψηφίστηκαν έχουν ισχύ για ένα τετράμηνο, μέχρι τις 31-10-2025 σε μια προσπάθεια να φανεί αν θα γίνει κάτι ή όχι.
Στην ουσία οι αυξήσεις γίνονται για το συγκεκριμένο διάστημα ώστε να βρεθεί χρόνος αντίδρασης για να γίνουν ενέργειες για την μείωση των 3 βασικών αιτιών που ανέφερα αρχικά.

Και ενώ έχουμε βρεθεί σε αυτή την τόσο δύσκολη θέση, ενώ δεκαετίες τώρα αφήνουμε να μεγαλώνουν οι βλάβες, να μεγαλώνουν οι υδροκλοπές, να μην λαμβάνουμε κανένα μέτρο, τώρα που φτάσαμε ένα βήμα πριν το τέλος τι κάνουμε;

Είδα πολίτες να λένε στην κυριολεξία ότι μπούρδα τους κατέβει, να σχολιάζουν και να καταφέρονται με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά άλλων , χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει.Ακόμα και να κάνουν πλακίτσα, λες κι το θέμα προσφέρεται για πλάκες.

Αντί οι αιρετοί μας να σκύψουν το κεφάλι πάνω από τα προβλήματα και να δώσουν λύσεις, τσακώνονται και διαφωνούν για διαδικαστικά θέματα και δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν στα αυτονόητα. Και μάλιστα άκουσα από την αντιπολίτευση να λέει ότι θα προσβάλει την απόφαση επειδή υπάρχει διαδικαστικό λάθος , άρα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και αυτός ο ελάχιστος χρόνος που απομένει. Άρνηση και κριτική χωρίς καμία όμως πρόταση!

Με πολύ ευκολία ακούω επίσης ιδέες για λύσεις αλλά κανείς δεν σκέφτεται και δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος εφαρμογής.

Θα πρέπει να είναι κατανοητό από όλους ότι καμία αύξηση στην ύδρευση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Λόγω όμως των λαθών των προηγούμενων χρόνων , δυστυχώς είναι μονόδρομος οι αυξήσεις για ένα τετράμηνο. Με την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι κανείς μας δεν δίνει λευκή επιταγή στον δήμαρχο και τους υπόλοιπους αιρετούς μας.
Αφού φτάσαμε εδώ, να υπάρχει η ανάγκη να υποστούν οι πολίτες επιβαρύνσεις, θα πρέπει και οι αρμόδιοι να φροντίσουν να διορθώσουν το συντομότερο δυνατόν τα χρόνια προβλήματα. Αφού κύριοι οι αυξήσεις σας κερδίζουν χρόνο, αξιοποιήστε τον πιο σωστά.

Άμεσα λοιπόν να ξεκινήσουν έλεγχοι για την μείωση των υδροκλοπών.
Άμεσα να ξεκινήσουν πιο εντατικές εργασίες αποκατάστασης βλαβών και διαρροών.
Άμεσα να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για στοχευμένες μεγάλες αλλαγές σε δίκτυα.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να κάνουμε ψηφιακά τα ρολόγια , να παρακολουθούμε ηλεκτρονικά τις στάθμες δεξαμενών, την λειτουργία των γεωτρήσεων και να αναζητήσουμε λύσεις εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης σημαντικό να φροντίσουμε όλοι μας για την ορθολογική χρήση του νερού , αυτός που πρέπει να δώσει πρώτος το παράδειγμα είναι ο Δήμος με τον έλεγχο των ποτισμάτων του και την σωστή λειτουργία των συστημάτων του.

Σε πολλές άλλες πόλεις όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί χρόνια τώρα, δυστυχώς εμείς στη Μεγαλόπολη έχουμε μείνει πολύ πίσω, έχουμε επιλέξει να τρώμε τις σάρκες μας , να μας νοιάζει μόνο το πολιτικό όφελος και να κοιτάμε πως θα κοροϊδέψουμε τον διπλανό μας.
Λυπάμαι που θα το πω αλλά έχουμε πέσει τόσο χαμηλά που υπάρχουν συμπολίτες μας που εύχονται να μην γίνει τίποτα και να μεγαλώνουν τα προβλήματα, μόνο και μόνο γιατί έτσι νομίζουν ότι τους συμφέρει!!

Αφού λοιπόν λέμε και παραδεχόμαστε ότι το θέμα της ύδρευσης είναι τόσο σοβαρό ήρθε η ώρα με πράξεις να το δείξουμε. Αλλιώς οι αυξήσεις αυτές θα πάνε χαμένες και θα έρθουν ακόμα μεγαλύτερες!!

Αλεβίζος Παναγιώτης

Οι νέες αυξήσεις που ισχύον μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025 είναι:

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,759ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,644ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Κωνσταντινόπουλος: Να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις στη Μεγαλόπολη από την έλλειψη σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού

Με ερώτησή μου έθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ακόμη μία φορά, τις...

Συμμετοχή στο 55ο Συνέδριο τής Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου του Δημ.Συμβ. Παναγάκη Παναγιώτη

Είχα την τιμή να συμμετάσχω στο 55ο Συνέδριο τής Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, το...

Διακοπή κυκλοφορίας και απαγόρευση στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους της Μεγαλόπολης το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Λόγω των αγώνων ποδηλασίας στη Μεγαλόπολη, για το Πανελλήνιο Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ενόπλων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2025  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img