Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΑπολιγνιτοποίηση στην Γερμανία: Θα γίνει το 2038 - 4.3 δις στις εταιρίες...

Απολιγνιτοποίηση στην Γερμανία: Θα γίνει το 2038 – 4.3 δις στις εταιρίες και 40 δις στις λιγνιτικές περιοχές

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Με θετικό πρόσημο κατέληξαν εν τέλει οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτελείων της γερμανικής κυβέρνησης και της βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής στο ζήτημα της αποζημίωσης για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της Γερμανίας.

Μόλις εχθές, το γραφείο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ανακοίνωσε την έγκριση πακέτου αποζημίωσης ύψους 4.3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις εταιρείες κοινής ωφέλειας που λειτουργούν τους λιγνιτικούς σταθμούς και καλούνται να τους “τραβήξουν από την πρίζα” μέχρι το 2038.

“Ακόμη και στην πανδημία, επιμένουμε για ισχυρή δράση στην προστασία του κλίματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας Olaf Scholz. Συμπλήρωσε δε ότι “σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τον συγκεκριμένο στόχο (της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων)”.

Αποδέκτες της αποζημίωσης θα είναι οι εξής εταιρείες : RWE, Uniper, EnBW, Vattenfall, Steag και LEAG.

Εκτός των αποζημιώσεων που τώρα καταλήχθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών, η απόσυρση των μονάδων αναμένεται να συνοδευτεί με δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων – περί τα 40 δις ευρώ έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση – που αφορούν τις λιγνιτικές περιοχές και στόχο έχουν την υλοποίηση του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης αυτών.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του πακέτου από την κάτω βουλή, όπου η συμμαχία των συντηρητικών της Μέρκελ με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχουν την πλειοψηφία.

Εκτός από το πακέτο που αφορά τον λιγνίτη, οι δύο εταίροι του συνασπισμού χρειάζεται ακόμη να συμφωνήσουν στις τελικές λεπτομέρειες για ένα ξαχωριστό πακέτο αποζημίωσης που θα αφορά εταιρείες που λειτουργούν μονάδες λιθάνθρακα.

Τέλος, πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ο νέος αναθεωρημένος στόχος για την περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, καθώς και τα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα οποία εκτός από την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα περιλαμβάνουν την τιμολόγηση των εκπομπών σε μεταφορές και κτίρια από την επόμενη χρονιά.

Στις αρχές Ιουλίου το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει μια δέσμη μέτρων σχετικά με την απόσυρση των μονάδων άνθρακα.

Μιχάλης Μαστοράκης από το energypress.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,759ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,644ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης – Η Μαία δίπλα στην Γυναίκα

Ο Οκτώβριος είναι παγκόσμιος μήνας, αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο έχει...

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης την Τρίτη 7 Οκτωβρίου

Σας προσκαλούμε όπως, την 7η του μήνα Οκτωβρίου του έτους 2025, ημέρα της εβδομάδας ...

Επιτυχημένο το διήμερο «οδοιπορικό επιχειρηματικότητας» της Θερμοκοιτίδας Ark Incubator στη Μεγαλόπολη

Η δικτύωση των δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και η ενημέρωση των...

Δήμος Μεγαλόπολης: Ενημέρωση κατοίκων για διακοπή κυκλοφορίας λόγω αγώνων ποδηλασίας στις 11-12 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί, το Σάββατο 11...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img