Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑδελφότητα Τουρκολεκαίων Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: 22 Δεκεμβρίου 1839 – Η αρχή του τέλους...

Αδελφότητα Τουρκολεκαίων Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: 22 Δεκεμβρίου 1839 – Η αρχή του τέλους για τον Νικηταρά

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

«Ο μεγάλος και οδυνηρός κατατρεγμός του Νικηταρά από τον Όθωνα και τους συμβούλους του, που θα τον οδηγήσει στην εξορία και την εγκατάλειψη, με τραγικές επιπτώσεις στον ίδιο και την οικογένειά του, θα γίνει στο χρονικό διάστημα 1838-1841» γράφει ο Δ. Σταμέλος.

Το 1839 ο Νικήτας Σταματελόπουλος κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός της “Φιλορθοδόξου Εταιρείας” μαζί με τον αδελφό του Καποδίστρια, Γεώργιο, και υπεύθυνος του στρατιωτικού σκέλους αυτής, που σκοπός της ήταν η απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, ο εξαναγκασμός του Όθωνα να ασπαστεί το ορθόδοξο δόγμα, όπως και η εν γένει ενίσχυση της Ορθοδοξίας.

Η ύπαρξη και η δράση της Εταιρείας προδόθηκε και ο Νικηταράς φυλακίζεται στις 22 Δεκέμβριου 1839 μαζί με τον  Γ. Καποδίστρια στις φυλακές της Παλιάς Στρατώνας. Οι φυλακές Παλιά Στρατώνα, ήταν στο Μοναστηράκι στην οδό Άρεως, στην έκταση της βιβλιοθήκης του Αδριανού, δίπλα στο Μεντρεσέ. Καταργήθηκαν δε με Προεδρικό Διάταγμα στις 11-12-1931 και κατεδαφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1932. Από το 1918 ως το 1925 διευθυντής των φυλακών ήταν ο διαβόητος Ιωάννης Καπετανάκης, ο οποίος πέντε δεκαετίες αργότερα έγινε τραγούδι.

Η εφημερίδα «Αιών» σε κύριο άρθρο της, με τίτλο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ» (αριθ. φ. 160, 5 Μαϊου 1840), γράφει: «…ο Στρατηγός Νικήτας εφυλακίσθη εντός του στρατώνος εις δωμάτιον υγρόν, εστερημένος πάσης κοινωνίας, πάσης ομιλίας, πάσης περιποιήσεως, και αυτών ακόμη των ομμάτων της οικογενείας του…».

Η δίκη του ήρωα έγινε στις 11 Ιουλίου του 1840 όπου τελικά αθωώθηκε, καθώς δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. Η αθωωτική απόφαση εξόργισε την κυβέρνηση του Όθωνα που τον έστειλε εξορία στις φυλακές της Αίγινας. Ο Μακρυγιάννης σε επίσκεψη του στον Όθωνα διαμαρτυρήθηκε για την εξαθλίωση του σπουδαίου οπλαρχηγού που τον βρήκε “ρέστο και χωρίς μιστόν” και καταφέρνει να τον αποφυλακίσει στις 18 Σεπτεμβρίου του 1841.

ΠΗΓΕΣ: 1.Δημήτρης Σταμέλος, ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, Αθήνα 2000. 2. Άρτεμις Σκουμπουρδή, Μοναστηράκι-Πλάκα. 3.Νίκη Παπάζογλου, Οι φυλακές της Παλιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. 4.Λάππας Τάκης, Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, Αθήνα 1971. 5. Στασινόπουλος Χρήστος, Ο Νικηταράς, Αθήνα 1962. 6.Κώστας Βλησίδης, Όψεις του ρεμπέτικου, Αθήνα 2004. 7.http://www.panossavopoulos.gr.

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,754ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου και ενδόξου Νεομάρτυρος Ιωάννου στο Τουρκολέκα

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ  ΚΑΙ  ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ  ΙΩΑΝΝΟΥ  ΤΟΥ  ΕΚ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη 15ην Οκτωβρίου...

Δράση ενημέρωσης & προληπτικού ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και ο Δήμος Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο...

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img