Σύσκεψη για την πώληση των μονάδων – Έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις και τον ρόλο όλων των εμπλεκομένων

2
2520

Oλοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ που έγινε στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι. Εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας , Σύλλογοι και φορείς και φυσικά πολλοί πολίτες.

Παρόντες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Παπαηλιού, οι Περιφερειάρχες Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδης και Πελοποννήσου κ. Τατούλης με τους αντιπεριφερειάρχες κ.κ Γιαννακούρα, ο Παναγιώτης Πλακεντάς και Στέφανος Μπίρςο αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης και Φλώρινας αντιστοίχως και ο Κώστας Γέρου αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος , οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος και Εορδαίας κ. Ζαμανίδης που είναι και Πρόεδρος του δικτύου ενεργειακών Δήμων. Στην αίθουσα βρέθηκαν εκ μέρους του ΛΑΕ ο Θανάσης Πετράκος και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Βαγγέλης Γούργαρης.

διαβάστε την τοποθέτηση του κ. Παπαηλιού
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Επίσης παρόντες το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , της ΕΤΕ ΔΕΗ , του Σπάρτακου , της ΕΔΟΠ , των Μηχανικών και των τεχνολόγων μηχανικών και φυσικά όλων των τοπικών σωματείων αλλά και των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Η πιο δυνατή απουσία βέβαια ήταν από την πλευρά της ΔΕΗ, κανένα κεντρικό στέλεχος δεν εμφανίστηκε λες και δεν τους ενδιαφέρει το θέμα. Επίσης κανένας δεν εμφανίστηκε από την αυτοδιοίκηση της Τρίπολης η της Καλαμάτας, 2 πόλεις που έχουν αρκετούς εργαζόμενους στην Μεγαλόπολη.

Οι Βουλευτές κ.κ. Βλάσης και Κωνσταντινόπουλος δεν ήταν παρόντες και έστειλαν επιστολές οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις επειδή είχαν τοπικά χαρακτηριστικά στις αναφορές τους. Σχεδόν όλοι οι παρόντες πολίτες και εργαζόμενοι παρακολουθούσαν προβληματισμένοι τα όσα λέγονταν, κυρίως γιατί έχουν κουραστεί πλέον να ακούνε όμορφα και μεγάλα λόγια. Έχει χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη , κυρίως στους συνδικαλιστές εκπροσώπους τους.

Ειδικότερα δημιούργησε κακή εντύπωση ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με πολλούς να αναρωτιούνται αν εκφράζει τις απόψεις του σωματείου η του Υπουργείου, δυστυχώς πολλοί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς λέει. Ήταν άσχημη η εικόνα ενός προέδρου της ΓΕΝΟΠ που προσπαθούσε να μας πείσει ότι χρειάζεται μέρες η ΓΕΝΟΠ για να αποφασίσει κινητοποιήσεις. Ότι υπάρχει αρκετός χρόνος και θα πάρει πολύ μεγάλο διάστημα η πώληση. Αντίδραση υπήρχε και στα λεγόμενα του κ. Παπαηλιού ο οποίος δήλωσε αντίθετος στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη και πολλοί του φώναζαν αν θα τα ψηφίσει η όχι. Οι γραπτές θέσεις και των υπόλοιπων Βουλευτών που διαβάστηκαν και έκαναν αναφορά μόνο στην Μεγαλόπολη , έφεραν αντίδραση από όσους είχαν έρθει από την Δυτική Μακεδονία που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την ανάγκη κοινής δράσης από όλους.

Ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδης δήλωσε πως θα παραιτηθεί ακόμα και αν πουληθεί κάτι μόνο στην Μεγαλόπολη,για να δείξει ότι δεν πρέπει αν βλέπουμε το θέμα τοπικά. Ο κ. Τατούλης του απάντησε ότι ίσως να μην είναι σωστή αυτή απόφαση, λέγοντας συγκεκριμένα:«Δε θα συμβούλευα τον φίλο Θόδωρο να βάλει ως διακύβευμα χάριν της εντιμότητάς του την παραίτησή του. Όταν η κοινωνία απαιτεί συλλογική λειτουργία, η προσωπική λειτουργία δεν νομίζω ότι μπορεί ουσιαστικά να υποβοηθήσει την άλλη άποψη που θέλει μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και πείσμα. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας …».

Έχει περάσει λίγη μόνο ώρα από το τέλος της κουβέντας και πραγματικά δεν ξέρω ποιες ακριβώς λέξεις να χρησιμοποιήσω για να σας περιγράψω τι έγινε και τι ειπώθηκε. Δεν ξέρω τι ακριβώς να πω. Τα πράγματα όπως εδώ και μήνες σας περιγράφουμε δεν είναι καλά για την Μεγαλόπολη και για την ΔΕΗ γενικότερα. Όπως βέβαια δεν είναι καλά για κανέναν εργαζόμενο. Θα επιλέξω να μην κάνω προς το παρόν κανένα άλλο σχόλιο και καμία άλλη αναφορά.

Είναι δύσκολο αυτή την κρίσιμη ώρα να ανοίξει μια κουβέντα για τον ρόλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , των Βουλευτών, των παραγόντων της αυτοδιοίκησης. Ακόμα πιο δύσκολο να ανοίξει μια συζήτηση για το Βόρειο και το Νότιο σύστημα και ειλικρινά δεν ξέρω πόσο πρέπει να μπούμε σε αυτή την διαδικασία η όχι. Θα σας αναρτήσουμε τα βίντεο να δείτε και να ακούσετε μόνοι σας , να πάρετε μια γεύση από το κλίμα που υπήρχε και αφού αφήσουμε να περάσει λίγος χρόνος θα ξεκινήσουμε να γράφουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ξαναλέω ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και δύσκολη και πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι βλέπουμε με επιφύλαξη τις κινήσεις της ΓΕΝΟΠ κ, των πολιτικών μας αλλά και των παραγόντων από το Βόρειο σύστημα δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε δούμε μόνο την περιοχή μας. Το κάνουμε γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να είμαστε διχαστικοί, ούτε να τορπιλίσουμε την προσπάθεια κοινής αντίδρασης. Αλλά πρέπει να καταλάβουν άπαντες ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και θα πρέπει όσοι έχουν την ευθύνη να μας οργανώσουν , να αποδείξουν στην πράξη όλα όσα λένε. Ξαναλέω ότι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους. Σε αυτό το πλαίσιο πάνω υπάρχει η τάση αυτή.

Το γενικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα εμπιστοσύνης και οργάνωσης ενός αγώνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Στο τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση ενος κοινού συντονιστικού οργάνου και το ξεκίνημα συλλογής υπογραφών. Το κείμενο που υπάρχει στο έγγραφο που υπογράφουν οι πολίτες αναφέρει:

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΗ Α.Ε.

Σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2017 και σε ακολουθία ανάλογων συσκέψεων και Δημοτικών Συμβουλίων Δήμου Μεγαλόπολης, σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείo Μεγαλόπολης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι δημότες και κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, η τοπική Αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των τοπικών φορέων διακηρύσσουμε
– Ότι είμαστε αντίθετοι στην απομείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ κατά 40% και στην ιδιωτικοποίηση μονάδων παραγωγής και ορυχείων της. Mια απομείωση που θα σημάνει την περαιτέρω επιδείνωση του εργασιακού status του προσωπικού και την διάρρηξη καλών σχέσεων συνύπαρξης της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία.

– Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη με την συρρίκνωση της ΔΕΗ θα αχρηστεύσει έναν κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στον οποίο η χώρα θα μπορούσε να βασιστεί για την ανάκαμψή της μετά από τα χρόνια της καταστροφικής οικονομικής κρίσης που βιώνει. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση εθνικού πλούτου.
– Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα δίκαια συμφέροντα των δημοτών των ενεργειακών δήμων στην ανάπτυξη -μέσω έργων ΕΑΠ- και στην Τηλεθέρμανση.
– Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση, αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και αποφασισμένοι όλοι μαζί να προασπιστούμε το κοινό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
Και συνυπογράφουμε όλοι το παρόν:

Δείτε 4 βίντεο με ολόκληρη της συζήτηση από την κάμερα του Καφενείου της Μεγαλόπολης.
Βίντεο 1 – Έναρξη, ανάγνωση επιστολών Βουλευτών

Βίντεο 2 – Παπαδόπουλος Διονύσιος, Αδαμίδης Γεώργιος και ερωτήσεις

Βίντεο 3 – Παπαηλιού,Ζαμανίδης,Αντιπεριφεριάρχες,Φωτόπουλος,Καραλευθέρης,Μανιάτης, Μόσχου,Μπρουμάς,Μπίντζας,Πετράκος,Γούργαρης,Αλεξανδρής

Βίντεο 4
Αδαμίδης,Καρυπίδης,Τατούλης, Παπαδόπουλος, κλείσιμο συζήτησης

Facebook Comments

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γελασε κ το σκυλι κ σημερα με τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα!!!! Η Μεγαλοπολη, η Πτολεμαιδα, η Φλωρινα η ΔΕΗ κ το ηλεκτρικο ρευμα ( που απο αγαθο μετατρεπετε σε εμπορευμα) πασχουν απο καρκινο κ οι γιατροι ( ΓΕΝΟΠ κ δημαρχοπεριφεραρχαιοι) αποφασισαν πως θα τον γιατρεψουν με ασπιρινες… Μονο μια αναφορα εγινε για την αιτια που φθασαμε σε αυτο το αποτελεσμα….ποιο ειναι το αποτελεσμα? Το ηλεκτρικο ρευμα απο αγαθο μετατρεπετε σε εμπορευμα, πωλειται η ΔΕΗ, η Μεγαλοπολη, η Φλωρινα κ η Πτολεμαιδα…Η αιτια που φθασαμε ως εδω??? ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ λεγεται, αλλα ξερετε κατι τετοιες αναφορες κανουν τζιζ, γιατι αυτο ειναι οδηγια της αγιας ευρωπαικης ενωσης κ οποιος μιλαει κατα της ευρωπαικης ενωσης του τραβανε το αυτακι οι πολιτικοι του προισταμενοι.. Αχνα δεν εβγαλαν λοιπον για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΧΝΑ!!!!ΤΖΙΖΖΖΖ καίει αυτο!!!! Ολα τα λεφτα η ξεφτιλα του προεδρου του εργατικου κεντρου Αρκαδιας, (η οποια δεν ηταν αυθαιρετη φυσικα, ηταν αποφαση της πολιτικης παραταξης που ανηκει) προεδρος εργατικου κεντρου Αρκαδιας ο οποιος εκλεγεται κατα το μεγαλυτερο ποσοστο απο τους συνδικαλιστες των σωματειων που δραστηροποιουνται στο λεκανοπεδιο της Μεγαλοπολης κ ανηκουν φυσικα στην ιδια παραταξη… Με αυτους τους συνδικαλιστες λοιπον που εχουν για αρχηγο τον συγκεκριμενο προεδρο του εργατικου κεντρου δεν πας πουθενα Μεγαλοπολιτη… Εσυ τους εκλεγεις εσυ τους καθαιρεις… Καθερεστε τους αν θελετε πραγματικα να εχετε αυριο.. Ειμαστε με το ενα ποδι στο ταφο κ θα στηριζομαστε στους μπρουμαδες!!!!!????!!!! Πραγματικα αξιζει να δειτε την ξεφτιλα του…Ενα ακομα αξιοσημειωτο highlight η κωλοτουμπα του συνδικαλιστη κ δημοτικου συμβουλου Τσουμπλεκα ( ο οποιος ανηκει φυσικα στην ιδια παραταξη με τον προεδρο του εργατικου κεντρου) ο οποιος ζητησε συγνωμη για τα λεγομενα του μπρουμα!!!! Ρε Τσουμπλεκα εσυ, ο Μπουρας κ ο Τσιριγωτης τοσο γρηγορα ξεχασατε τι ειπατε δυο μερες πριν????? Ακριβως οτι ειπε ο προεδρος του εργατικου κεντρου ειπατε, ακριβως αυτα!!!! ( μπορειτε να ανατρεξετε στα οπτικοακουστικα πρακτικα του εκτακτου δημοτικου συμβουλιου την 14/11/2017 για του λογου το αληθες)Τι εγινε κ. Αρχισατε τις συγνωμες κ τα τουμπεκι σας τραβηξε το αυτακι ο Τατουλη ο παραμυθας ή μπροστα στον Καρυπιδη ( οχι οτι ειναι κανας αγιος) χασατε τη λαλια σας??? Τοση ειναι πολιτικη καθαροτητα των λογων σας που αλλα λες πισω απ την πλατη του αλλου αλλα λες μπροστα του?? Ντροπη σας κ των τριων τετοια κωλοτουμπα ουτε ο συριζα.

  2. Φίλε ΓΙΑΝΝΗ οσο ποιο νωρίς το καταλάβει ο λαός της Μεγαλοπολης και τους χορτάσει φάπα τόσο το καλύτερο για την πόλη μας !!Οι συνδικαληστες της ψωφοΔΕΞΙΑΣ τόσα Χρονια τους ένοιαζε μονο πως θα μπουν και τα 3 αδέρφια στην ΔΕΗ ,και πως να πουλάνε ελπίδα και υποχρέωση με τα διπλώματα !Και οταν δεν μπορούσαν να διορίσουν τα παιδιά τους λόγω που ηταν μικρά έβαζαν τα ανήψια τους, ξερεις αυτός ο αγράμματος που ειναι και στο δημοτικό συμβούλιο !!2-3 καλα παιδιά πέρασαν απο την παράταξη τους και μολις είδαν τα χάλια απομακρύνθηκαν!Ο άλλος εκπαιδευτής μηχανημάτων στους νέους χειριστές και οταν τον έστελνε άλλου ο εργοδηγός ελεγε δεν ξερει το μηχάνημα ,ξερεις αυτός που σκούζει και κουτσαίνει !!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here