ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Μελέτες και εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης.   ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης – Πρόοδος Εργασιών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

arxaio1

To έργο συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης ξεκίνησε το 2007 στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής της εγκεκριμένης αναστηλωτικής μελέτης, με φορέα υλοποίησης το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και την Επιστημονική Επιτροπή για την Αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλοπόλεως που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 440.000,00 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και κατά 25% από τους Εθνικούς Πόρους.

Μέχρι το τέλος του 2007 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποψίλωσης στο μνημείο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, επιτρέποντας την απρόσκοπτη καταγραφή και αποτύπωση των in situ σωζόμενων τμημάτων του θεάτρου και των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, ιδιαίτερα στο άνω τμήμα του κοίλου. Στο ανατολικό και δυτικό άκρο του κοίλου έγινε λεπτομερής χωροστάθμηση, από την οποία προέκυψε ότι τα ακραία αρχιτεκτονικά μέλη (εδώλια) βρίσκονται στην αρχική τους θέση, ενώ στο κεντρικό τμήμα του κοίλου διαπιστώθηκε ελαφρά καθίζηση των εδωλίων. Η απρόσκοπτη απορροή των υδάτων αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους της επέμβασης, που θα αντιμετωπισθεί με τη δημιουργία νέου αγωγού, παράλληλα με τον αρχαίο, για την απομάκρυνση των υδάτων αυτών, που προκάλεσαν με την πάροδο των αιώνων τις μικρές καθιζήσεις που μετρήθηκαν στο κοίλο.

Για την εξακρίβωση της γεωμετρίας του θεάτρου και την ακριβή επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση των αρχιτεκτονικών μελών, δημιουργήθηκε τοπογραφικά ένα πολυγωνικό δίκτυο σύστημα συντεταγμένων και προσδιορίστηκε με ορειχάλκινη καρφίδα το απόλυτο κέντρο χάραξης του κοίλου του θεάτρου, επιτρέποντας έτσι την τεκμηρίωση των παραμορφώσεων του μνημείου και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος αναστήλωσης στις υπόλοιπες κερκίδες του κοίλου.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ξεκίνησαν οι εργασίες συγκόλλησης, συμπλήρωσης και αποκατάστασης των in situ σωζόμενων αρχιτεκτονικών μελών της κερκίδας Θ του θεάτρου. Σε πρώτη φάση απομακρύνθηκαν προσωρινά από την αρχική τους θέση τα αρχιτεκτονικά μέλη που παρουσίαζαν μεγάλες καθιζήσεις. Το πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης τμήματος του κοίλου του αρχαίου θεάτρου και συγκεκριμένα της κερκίδας Θ , ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Επιστημονική Επιτροπή του έργου υπό την Προεδρία του κου Δημοσθένη Ζιρώ, Διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, το Δεκέμβριο του 2008, εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του αναστηλωτικού προγράμματος και στις υπόλοιπες κερκίδες του κοίλου, τη σκηνή και τα αναλήμματα του θεάτρου, παράλληλα με το πρόγραμμα της ενοποίησης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνει το Θερσίλειο και την Αρχαία Αγορά της Μεγαλόπολης.

arxaio2

Επιπλέον το θέατρο της Μεγαλόπολης εντάχθηκε σε επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, συμβάλλοντας όχι μόνο στη διεθνή προβολή του μνημείου, αλλά και στην εξασφάλιση μελετών, εργαστηριακών αναλύσεων και ψηφιακών σαρώσεων σε επιλεγμένα μέλη για τη διερεύνηση των αφανών φθορών στους λίθους.

Κατόπιν έχουμε  την   υπογραφή  προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Νομαρχία Αρκαδίας για να διατεθούν 500.000 ευρώ από χρήματα του Ε.Α.Π.  για την συνέχιση των έργων.  Είναι η προγραμματική σύμβαση για τη δεύτερη φάση των αναστηλωτικών εργασιών του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης ύψους 500.000 ευρώ. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρου Μπένου.

δείτε την σχετική σύμβαση ΕΔΩ

Φεβρουάριος 2010  γίνεται μια μεγάλη σύσκεψη στην Μεγαλόπολη και έχουμε πολλές εξαγγελίες και ανακοινώσεις. Παρών ο Πρόεδρος της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρος Μπένος.  Η εταιρεία αυτή, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία ανάδειξης και λειτουργίας των αρχαίων ελληνικών θεάτρων.
Στη Μεγαλόπολη ο κ. Μπένος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Τάκη Μπούρα, με τον οποίο εξέτασαν την πορεία των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, που είναι και το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο. Όπως δήλωσε τότε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο Δήμος θα συμβάλει αρχικά με το ποσό των 500.000 ΕΥΡΩ, που προέρχεται από πόρους του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περιοχή. Επίσης μάθαμε εκείνη την ημέρα ότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με την ΔΕΗ ύψους 2 εκατ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου.

δείτε την σχετική σύμβαση ΕΔΩ
Παρών εκείνη την ημέρα και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Ζιρώ, ο οποίος  Σε δηλώσεις του όπως θα δείτε αναφέρει ότι σε 3 χρόνια θα είναι έτοιμο το Αρχαίο Θέατρο!!

Το 2011 δημιουργήθηκε μια νέα δράση , ο Κουμπαράς για το Αρχαίο Θέατρο και πλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει , βάζοντας όποιο ποσό επιθυμεί για να χρησιμοποιηθεί στις εργασίες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου. Ο κουμπαράς σήμερα έχει δυστυχώς μέσα μόνο το ποσό των 1.400 ευρώ. Από την στιγμή που ανοίχτηκε , μπήκε αυτό το πολύ μικρό ποσό και έκτοτε παραμένει σε αδράνεια.

koymparas

Την ίδια περίοδο όπως γράφουμε παραπάνω, έχουμε μια χορηγία της ΔΕΗ στα πλαίσια ενός μνημόνιου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ – Δήμου Μεγαλόπολης . Η ΔΕΗ συμφωνεί να διαθέσει χορηγία 2.815.000 ευρώ για το Αρχαίο Θέατρο.

Επίσης έχουμε και την συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του έργου που πρόεδρο της  είναι ο Αρχαιολόγος κ. Θέμελης.

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου του 2012 ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κος Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του σωματείου, κο Πέτρο Θέμελη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης, όπου τον υποδέχτηκε η κα Άννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η ανασκαφική ομάδα.

arxaio3

Το έργο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης»  ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 και χρηματοδοτείται από το Δήμο Μεγαλόπολης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, ύψους 500.000 ευρώ, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση αρχαιολογικών Έργων. Στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός – αποψίλωση του κοίλου και ξεκίνησε η αποκάλυψη του τεχνητού γηλόφου, στον οποίο εδράζεται. Επίσης, καθαρίστηκαν τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου Θεάτρου, που έχουν τοποθετηθεί στο Θερσίλιο, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στην αναστήλωση των κερκίδων, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οι προγραμματισμένες εργασίες για το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνουν την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης για την διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και την κοπή  και απομάκρυνση των δέντρων  που βρίσκονται στο κοίλο. Οι δαπάνες των άνωθι  εργασιών θα βαρύνουν τη Σύμβαση Πολιτιστικής Χορηγίας, ύψους 2.815.354,00 ευρώ που έχει υπογραφεί μεταξύ της Δ.Ε.Η., της Ε.Ε. Μεγαλόπολης και του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. Ήδη η Δ.Ε.Η εκταμίευσε την 1η δόση, ύψους 80.000 ευρώ, για τις παραπάνω εργασίες.

arxaio4
Το χρονοδιάγραμμα του έργου για το 2013 περιλαμβάνει την αναστήλωση 2 κερκίδων του Θεάτρου (κερκίδες Β και Γ) και συγκεκριμένα: τη συγκόλληση των μελών με ρηγματώσεις, την πλήρωση ρωγμών με ασβεστοκονίαμα, τις συμπληρώσεις μελών με φυσικό λίθο (ασβεστόλιθο), τις ανατάξεις των εδωλίων και  των πλακών  των διαδρόμων που έχουν υποστεί σημαντική ολίσθηση και  την τοποθέτηση μελών από το διάσπαρτο υλικό στην θέση τους (ή σε ομόλογη με αυτήν θέση). Οι παραπάνω επεμβάσεις θα τηρούν τις αρχές της ελάχιστης παρέμβασης και της αντιστρεψιμότητας.

xrimatodotiseis

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα  ΔΙΑΖΩΜΑ και είναι μια μικρή μόνο περιγραφή όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα έχουν τελικά διατεθεί από την πρώην Νομαρχία Αρκαδίας , από τον Δήμο Μεγαλόπολης , από εθνικούς πόρους και πόσα από την χορηγία της ΔΕΗ. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν μπει. Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να παρουσιαστούν κάποια στιγμή από τους αρμόδιους . Είναι υποχρέωση τους να μας ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες, πότε θα τελειώσουν  και πόσα χρήματα και από ποιες πηγές έχουν ξοδευτεί.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το Αρχαίο Θέατρο στην ιστοσελίδα του Διαζώματος

http://www.diazoma.gr

………………………………………………..

Ενημέρωση Άρθρου Ιούλιος 2015

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2014 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 425.839,60 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεγαλόπολης, για το έργο υλοποίησης εργασιών «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης».

Αντικείμενα της σύμβασης αποτελούν:

1. Η αποκατάσταση και ανάδειξη των κερκίδων Β και Γ του Αρχαίου Θεάτρου της Μεγαλόπολης. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η στερέωση, η συγκόλληση, η συμπλήρωση με φυσικό λίθο και η ανάταξη των κατά χώρα σωζόμενων αρχιτεκτονικών μελών σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, καθώς και οι υποστηρικτικές εργασίες πεδίου, όπως αποψιλώσεις, αποχωματώσεις και ανασκαφικοί καθαρισμοί.

2. Η συντήρηση του συνόλου των κατά χώρα σωζόμενων αρχιτεκτονικών μελών, η συμπεριλαμβάνει χημικό και μηχανικό καθαρισμό, πλήρωση ρηγμάτων και στερεώσεις σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.

3. Η εκπόνηση μελετών μικρής έκτασης για ειδικά ζητήματα που θα προκύψουν κατά την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών και θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά την εκτέλεση των εργασιών.

Αν διαβάσει κάποιος αυτή την σύμβαση αλλά και την προηγούμενη του 2010 θα δει δυστυχώς ότι είναι 2 ίδια έγγραφα, η μόνη διαφορά έχει να κάνει με την αναφορά σε εργασίες σε διαφορετικές κερκίδες. Το ποσό όμως εξακολουθεί να είναι τα 500.000 ευρώ περίπου του Δήμου Μεγαλόπολης από το 3ο ΕΑΠ.

Καλοκαίρι του 2015 λοιπόν και το χειρότερο όλων, δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκονται τα χρήματα της μεγάλης χορηγίας της ΔΕΗ. Στο Αρχαίο Θέατρο πάντως δεν έφτασαν.

………………………………………………..

Αν χρειάζεται κάποια διόρθωση η κάποια συμπλήρωση στο κείμενο,  παρακαλώ στείλτε μου email στο alebpan@yahoo.com

Δείτε παρακάτω τα σχετικά έγγραφα…………..

Προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης Αρχαίο Θέατρο 6-2015

Προγραμματική Σύμβαση Υπουργείου Πολιτισμού με Δήμο Μεγαλόπολης 2010 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Μελέτες και Εργασίες Αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης – Φεβρουάριος 2015

Συνεδρίαση Επιτροπής στην Μεγαλόπολη το 2011 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Χορηγία ΔΕΗ για Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Σύμβαση Χορηγίας ΔΕΗ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Μνημόνιο ΔΕΗ – Υπουργείου Πολιτισμού by Πάνος Αλεβίζος on Scribd