Στην χθεσινή της συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2020, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου έλαβε ομόφωνη απόφαση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο ‘ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙΣΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ’.
Επίσης εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Παναγιώτη Ε. Νίκα να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που ήθελε απαιτηθεί προκειμένου να υποβληθεί η εν λόγω πρόταση.
Το κόστος της μελέτης είναι 74.000 ευρώ και τα χρήματα προέρχονται από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του έτους 2018, τα οποίο διαχειρίζεται το Πράσινο Ταμείο.
Για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης, έχει επίσης ληφθεί απόφαση στις 5 Ιουνίου 2020 από την επιτροπή διαχείρισης του λιγνιτόσημου να διατεθεί το ποσό των 272.000 ευρώ για πρόσληψη ειδικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει τον φάκελο για την δημιουργία και αδειοδότηση του Βιοτεχνικού Πάρκου της Μεγαλόπολης, σε έκταση 400 στρεμμάτων. Η εταιρία που ανέλαβε αυτή την εργασία έιναι η Planet Α.Ε. και ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.
δείτε σχετικό άρθρο του Καφενείου Μεγαλόπολης ΕΔΩ
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση :
Ο Δήμος Μεγαλόπολης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή ενός επιχειρηματικού πάρκου στην ανάπτυξη της περιοχής, έχει ήδη προβεί κατά την περίοδο 2011 – 2014 σε μια σειρά προπαρασκευαστικών ενεργειών για την επιλογή, χωροθέτηση και τη μελέτη σκοπιμότητας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου μέσης και χαμηλής όχλησης στη Μεγαλόπολη, η λειτουργία του οποίου αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όσο και στην ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμισή της.Η αναγκαιότητα ανάπτυξης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη καθίσταται με τα σημερινά δεδομένα επιτακτική και η υλοποίηση της σχετικής πρωτοβουλίας εναρμονίζεται πλήρως τόσο με την τρέχουσα στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Κατά την επικαιροποίηση της μελέτης θα επανεξεταστούν μεταξύ άλλων οι βασικές παραδοχές χωροθέτησης, οι επιλογές δραστηριοτήτων που θα φιλοξενηθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, τα στοιχεία κόστους επένδυσης και λειτουργίας και εσόδων, ο Φορέας Επένδυσης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης.
Έχοντας υπ’ όψιν:
•Το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων όπως ισχύει σήμερα.
•Τις εναλλακτικές επιλογές χωροθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου στο πλαίσιο του ισχύοντος χωροταξικού σχεδίου.
•Τα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της περιοχής.Τη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας στο πλαίσιο της επιλογής για την πλήρη απολιγνιτοποίηση του τομέα ηλεκτροπαραγωγής έως το έτος 2028, σύμφωνα με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και το επιδιωκόμενο μοντέλο επιχειρηματικότητας.
•Τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα καθεστώτα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
•Το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ