Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΓέφυρα Μεγαλόπολης: Ένα χωριό πρότυπο Ομοψυχίας και Πολιτιστικής διαχείρισης

Γέφυρα Μεγαλόπολης: Ένα χωριό πρότυπο Ομοψυχίας και Πολιτιστικής διαχείρισης

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Με «ηθικό αυτουργό» τον  Άρη Μπαρκούρα  και ξεναγό τον Γιώργο Μαυραγάνη ανταποκριθήκαμε στη τιμητική πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» της Γέφυρας Μεγαλόπολης.
Αποστολή: Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος/ Μαρία Χιώτη/ νίκη Γιαννακοπούλου/Γιάννης Λάσκαρης.
Επιμέλεια Παρουσίασης: Γιάννης Λάσκαρης

Η Γέφυρα είναι ένας ελκυστικός οικισμός  μόλις 5 χιλιόμετρα έξω από τη Μεγαλόπολη.  
Βρίσκεται Σε υψόμετρο 420 μέτρων μέσα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και δίπλα από την εθνική αποτελεί κομβικό σημείο για περιήγηση στο χωριό, τον Αλφειό ποταμό και τα γύρω χωριά που ξεχωρίζουν για τη φυσική τους ιδιαιτερότητα. 

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το χωριό είναι η διατήρηση και η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτήρια όπως το σχολείο η παιδική χαρά η εκκλησία και φυσικά το κατάστημα εστίασης  με τα εκλεκτά και παραδοσιακά εδέσματα. Για όλα αυτά έχουν γίνει αγωνιώδης και διαρκής προσπάθειες από το Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Καλεσμένοι από τον Γιώργο Μαυραγάνη  ομάδα περιήγησης της Ομορφιάς που χάνεται περιηγήθηκε στο χωριό και παρευρέθηκε στη κοπή της πίτας και του γλεντιού που ακολούθησε. Ένα πούλμαν από την Αθήνα και μόνιμοι κάτοικοι από το χωριό καθώς και επισκέπτες ενώθηκαν σε μια ξεχωριστή παρέα απόλαυσαν παραδοσιακό αρνί και κόκκινο κρασί και κέρδισαν παραδοσιακά προϊόντα από τη λαχειοφόρο αγορά. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού σήμερα είναι μόλις δεκαέξι ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό αποκτά ζωή καθώς γεμίζει,  αγγίζοντας και τους 150. Σταθήκαμε με ευλάβεια στο μνημείο των δώδεκα εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατοίκους του χωριού. Μαρτυρικό χωριό υπέφερε στη κατοχή. Η εκκλησία λειτούργησε για τελευταία φορά στην κατοχή καθώς ο τελευταίος ιερέας εκτελέσθηκε. Σήμερα το Δημοτικό σχολείο έχει ανακαινισθεί  και οι κάτοικοι σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο τον διατηρούν ζωντανό και επισκέψιμο.

Ευχαριστούμε θερμά το σύλλογο για την φιλοξενία και την υποδοχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (του Γεωργίου) πρόεδρος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Αντιπρόεδρος

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (του Νικολάου) Ταμίας

ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΛΗΜΙΧΑΗΛ  Γραμματέας

ΜΕΛΗ:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΥΤΡΗ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΛΕΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

δείτε περισσότερες  φωτογραφίες στην σελίδα του χωριού ΕΔΩ

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,751ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,649ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Τεχνική εταιρία ζητάει προσωπικό στη Μεγαλόπολη

Τεχνική εταιρία ζητάει να προσλάβει προσωπικό για έργα στη Μεγαλόπολη, στις ειδικότητες που ακολουθούν: ΗλεκτρολόγοςΤοποθεσία:...

Θεατρική παράσταση «Λέλα Καραγιάννη – Η Μάνα της Αντίστασης» το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη Μεγαλόπολη

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σας προσκαλεί σε μια συγκινητική θεατρική παράσταση αφιερωμένη σε μια σπουδαία...

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση για 388 ανέργους του προγράμματος «Δράσεις για Σένα» – Καλύφθηκε πλήρως ο στόχος των 500 ωφελουμένων

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας ανακοινώνει με επιτυχία την πλήρη κάλυψη του στόχου των 500...

Τα έργα του 4ου και 5ου ΕΑΠ Μεγαλόπολης που απεντάχθηκαν από το Λιγνιτόσημο

Την απένταξη έργων του 4ου και 5ου ΕΑΠ, για τα οποία είτε δεν υπήρξε...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img