Κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Παρασκευή 9 Μαρτίου, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, με θέμα τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη. Να θυμίσουμε ότι την σχετική ερώτηση είχαν ζητήσει τα μέλη της επιτροπής κατοίκων από τον ΓΓ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψη του στην Μεγαλόπολη.
Στην απάντηση του για την Μεγαλόπολη, ο Αν. ΥΠΕΝ υπενθύμισε ότι υπήρχε από το 2011 μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Ο υπουργός είπε ότι στην Μεγαλόπολη υπάρχει συγκεκριμένη ΑΕΠΟ (Απόφάση Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων) για κατασκευή Χ.Δ.Β.Α. μόνο για αμίαντο και μόνο από συγκεκριμένες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και σε συγκεκριμένη ποσότητα.
Σε αυτή την ΑΕΠΟ υπάρχουν 2 αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης που εκδικάζονται 14/3 και 21/3 στο Συμβούλιο της Επικρατείας , οπότε:
1. Προφανώς δεν γίνεται και καμία ενέργεια μέχρι τότε.
2. Η κατασκευή του έργου δεν πραγματοποιήθηκε και οι ποσότητες αμιάντου της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος. Άρα διατέθηκαν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία,
3. Δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια η ΔΕΗ -όχι η πολιτεία γιατί δεν ήταν της πολιτείας το έργο- και δεν γνωρίζω να υπάρχει πρόταση για κάποιο ΧΥΤΕΑ στην περιοχή.
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: Μάλιστα μπορώ να σας δώσω την επιστολή που έστειλα στους κατοίκους της Μεγαλόπολης στις 30 Ιουνίου 2017,την οποία έχω κοινοποιήσει και στον Δήμαρχο και στον Βουλευτή της περιοχής και αναφέρει μέσα τα ίδια πράγματα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας, δήλωσε: «Εφιάλτης είναι αυτό που μέχρι τώρα ζούσε η Ελλάδα, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την απουσία μονάδων διαχείρισης επικινδύνων, γιατί όλα τα επικίνδυνα απόβλητα παρέμεναν στις αυλές των εργοστασίων, θίγοντας την υγεία των εργαζομένων, τις κατοικίες των οικογενειών που ζουν κοντά στις περιοχές των εργοστασίων και συνολικά το περιβάλλον. Η παράνομη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, που μέχρι τώρα γινόταν στην Ελλάδα, ήταν το μεγάλο πρόβλημα και ο εφιάλτης».
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει και ένα ευρύτερο θέμα υποδομών απορριμμάτων, με κυριότερο πρόβλημα τις χωματερές, ενώ ανέφερε την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο του διαγωνισμού ΣΔΙΤ και να ενισχυθεί η ανακύκλωση με οφέλη στους ΟΤΑ από την πώληση των ανακυκλωσίμων τους, όπως προβλέπεται από πρόσφατο νόμο, με συνέπεια τη μείωση του κόστους διαχείρισης. «Με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και σεβόμενοι τη δική της αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων, τροποποιήσαμε και βελτιώσαμε τη συμφωνία για τα έργα κεντρικής διαχείρισης και έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να πούμε στους πολίτες της Πελοποννήσου ότι κλείνουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν των χωματερών».
«Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ένα εύκολο θέμα», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ. Είναι ένα θέμα που απαιτούσε πολιτική βούληση και οικονομική ενίσχυση, μέσω δημοσίων επενδύσεων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα απορρίμματα είναι τοπικός πόρος και υπεύθυνη να τα διαχειριστεί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών».
Τέλος, αναφερόμενος στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, είπε ότι η ΔΕΗ έχει καταβάλει όλες τις αποζημιώσεις και προωθεί την αποκατάσταση των εδαφών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ στις περιοχές των αποθέσεων και των ορυχείων έχουν ολοκληρωθεί οι δενδροφυτεύσεις 180.000 δένδρων και έχουν δοθεί σε αγρότες, αντί συμβολικού τιμήματος, αρκετές χιλιάδες στρέμματα. Δηλαδή, υπάρχει μια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε μέσα από την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.
Στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την ανησυχία που έχουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης ότι η περιοχή τους θα μετατραπεί σε χώρο υποδοχής των κάθε είδους αποβλήτων.
Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) «φωτογραφίζει» τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη. Επίσης, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου προβλέπει ότι στην Παλαιόχουνη, δίπλα και πάνω από το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, θα γίνει εργοστάσιο διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης των υπολειμμάτων του.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, αφού ο χώρος αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στον υδροφόρο ορίζοντα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι «ζουν με τον εφιάλτη και τον κίνδυνο». Όπως είπε, η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται μετά το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας να μεταφερθεί στη Μεγαλόπολη ο αμίαντος του πρώην εργοστάσιου αμιάντου «Αμιαντίτ» (είναι ιδιοκτησία της Εθνικής) που βρίσκεται στο Δρέπανο Αχαΐας.
Εκτός από τους κινδύνους της περιβαλλοντικής καταστροφής, προειδοποίησε ότι ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα αυξήσει το κόστος διαχείρισης, γεγονός που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα.
Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να γίνουν ιδιοκτησία του Δημοσίου τα παλιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής.
δείτε το βίντεο με την συζήτηση στη Βουλή και το σχετικό έγγραφο που αναφέρει ο κ. Φάμελλος.