Όπως κάθε χρόνο , στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου γίνεται υπενθύμιση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες για την υποχρέωση όλων να καθαρίσουμε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουμε στην ιδιοκτησία μας, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς. Κάθε χρόνο το αναφέρουμε και όταν κάπου ξεσπάει φωτιά, γινόμαστε όλοι μάρτυρες μεγάλων καταστροφών, επειδή κάποιοι από εμάς αμέλησαν να ξοδέψουν ελάχιστα χρήματα και χρόνο για να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Μετά την καταστροφή όμως μας φταίνε όλοι οι άλλοι.
Για όσους ενδεχομένως να το αγνοούν να σας θυμίσω ότι η ο καθαρισμός των χώρων είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς:
«οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».
Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.
Τι εφαρμόζεται στην πραγματικότητα;
Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι ότι ελάχιστοι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν τον νόμο και καθαρίζουν τους χώρους τους. Τόσο στην πόλη της Μεγαλόπολης , όσο και στα χωριά είναι πάρα πολλά τα χωράφια και τα οικόπεδα που τα ξερά χόρτα είναι ένας υψηλός κίνδυνος φωτιάς. Και ο νόμος αναφέρει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν φροντίσει να καθαρίσει, ο Δήμος πρέπει να τον ειδοποιήσει και αν πάλι δεν το κάνει , τον καθαρισμό αναλαμβάνει συνεργείο το οποίο τελικά καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.
Η νομοθεσία αναφέρει συγκεκριμένα:
«η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα»
Σε όλες τις πόλεις οι δημοτικές αρχές που έχουν την ευθύνη δεν κάνουν τίποτα , αφού κανείς δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του.
Έτσι απλά όλοι μας παρακαλάμε και ευχόμαστε να μην ξεσπάσει κάποια φωτιά στην περιοχή μας και τότε τα ακαθάριστα χωράφια γίνουν η αιτία μιας ακόμη καταστροφής.
Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους και ας ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή μπορεί κάτι να αλλάξει στην συμπεριφορά όλων μας και να σκεφτούμε πιο σοβαρά την λέξη πρόληψη!
Ειδικά στην περιοχή μας λόγω των πολύ μεγάλων καταστροφών των προηγούμενων ετών, θα έπρεπε οι πολίτες αλλά και οι αιρετοί να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι!
δείτε επίσης σχετική δημοσίευση του Σταύρου Αθανασόπουλου:
Καθαρίζουμε τα χωριά μας – Δεν ξεχνάμε την πύρινη λαίλαπα του 2007