Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών των Φίλων του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο φιλόξενο γραφείο του Συλλόγου τών Άνω Ολυμπίων στην Αθήνα.
Με την ολοκλήρωση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, έγινε εκτεταμένη συζήτηση και προτάσεις για τις επόμενες δραστηριότητες του Σωματείου μετά την σχετική αδράνεια λόγω πανδημίας.
Τέθηκε ξανά το θέμα της δημιουργίας τριών Τοπικών Ομάδων στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Ηλεία. Οι ομάδες αυτές θα ενημερώνουν, θα καταγράφουν και θα συλλέγουν επιθυμίες και πληροφορίες από την τοπική κοινωνία, χρήσιμες για την ολοκλήρωση της προσπάθειας θεσμοθέτησης του Πάρκου και της μελλοντικής Επιτροπής Παρακολούθησης της λειτουργίας του. Γιατί για την επιτυχία του σκοπού της δημιουργίας του Παρράσιου Πολιτιστικού Πάρκου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα Αρκαδικά (Παρράσια ) μονοπάτια, που έχουν αναδειχθεί και σημανθεί από το 2019, με πρωτοβουλία του Σωματείου μας και μερική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από το 2019 έως σήμερα καθαρίστηκαν μία φορά κάποια ελάχιστα χιλιόμετρα με χρηματοδότηση από το Δήμο Μεγαλόπολης, πλην όμως όλα τα υπόλοιπα έχουν αφεθεί στην τύχη τους με αποτέλεσμα να γίνονται μή προσβάσιμα λόγω βλάστησης και φθοράς από τις καιρικές συνθήκες. Στην εποχή μας τα μονοπάτια έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό στοιχείο υπαίθριας αναψυχής προσφέροντας στον σύγχρονο άνθρωπο μοναδικές ευκαιρίες επαφής με τη φύση και την ύπαιθρο, καθώς και για σωματική άσκηση και πνευματική ανάταση. Η προσπάθειά μας είναι να ολοκληρωθεί η αρχική ανάδειξη με ετήσιο καθαρισμό, τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης, κατασκευή μικρών γεφυριών, σημείων θέασης, κιόσκια, παγκάκια ένα χάρτη των διαδρομών και ηλεκτρονικής ενημέρωσης μέσω διαδικτύου.
Σε επαφές μας με το Δήμο Μεγαλόπολης, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει τις παραπάνω δραστηριότητες μέσα από προγράμματα για μονοπάτια και το σωματείο μας θα εργαστεί άοκνα για τη δημιουργία τους. Διότι ο ευρύτερος στόχος αφορά στη δημιουργία και την ανάπτυξη τουριστικής υποδομής, ήπιας μορφής, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής του Παρράσιου Πάρκου και της ευρύτερης περιοχής.
Ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, κύριος συντελεστής της μελέτης σκοπιμότητας της δημιουργίας του Παρράσιου Πάρκου, η οποία βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μας ενημέρωσε ότι η προσπάθεια θεσμοθέτησης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Στις Αρχαιρεσίες που ακολούθησαν, εξελέγησαν ως τακτικά μέλη για το ΔΣ, οι Κωσταρίδου Σταυρούλα, Αθανασία Λάμπρου, Θωμοπούλου Χρυσούλα, Κωνσταντινίδης Βασίλης, Σιώρης Θάνος, Κουμουνδούρος Χρήστος και Ζώης Φώτης, Αναπληρωματικό μέλος η Βασιάκου Γεωργία. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν Αποστολόπουλος Σπύρος, Λεωνιδοπούλου Αναστασία και Λεωνιδοπούλου Μισέλ.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τα επόμενα τρία χρόνια συνήλθε και συγκροτήθηκε σε σώμα και έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Φώτης Ζώης (Βάστα)
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Κουμουνδούρος (Άνω Καρυές)
Γραμματέας: Σταυρούλα Κωσταρίδου (Κυπαρίσσια)
Ταμίας: Αθανασία Λάμπρου (Ίσαρι)
Μέλη: Χρυσούλα Θωμοπούλου, Θάνος Σιώρης, Βασίλης Κωνσταντινίδης
Για το ΔΣ των Φίλων ΠΠΠΚ
Ο Πρόεδρος, Φώτης Ζώης