Με αφορμή την περίοδο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που ολοκληρώνεται την Δευτέρα 18 Ιουλίου τα μεσάνυχτα αλλά και λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν (π.χ. χαμηλές βαθμολογίες των μαθητών πανελλαδικά, νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές), το οικοδιδασκαλείο η «ΕΥΜΑΘΕΙΑ» θα ήθελε να επισημάνει ορισμένα σημεία για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Bασική αρχή
Το Μηχανογραφικό Δελτίο αποτελεί επί της ουσίας μια καταγραφή της επιθυμίας μας να σπουδάσουμε σε μια Σχολή. Η σειρά με την οποία δηλώνετε τη σχολή είναι στην ουσία η σειρά των προσωπικών σας προτιμήσεων. Όποιος επιθυμεί να σπουδάσει σε ένα Τμήμα ή σε μια Σχολή, πρέπει να τη δηλώσει αναμφισβήτητα πρώτη, ακόμη και αν τα μόρια που έχει συγκεντρώσει είναι λιγότερα σε σχέση με την περυσινή βάση. Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί θεωρητικά δεν ξέρουμε πόσο «θα πέσουν» οι βάσεις και γιατί αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση λαθών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Βέβαια, θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει συγκεντρώσει και τον απαιτούμενο Μέσο Όρο λόγω και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ δείτε εδώ: EBE), αλλά και πάλι στο ηλεκτρονικό σύστημα περιλαμβάνονται μόνο εκείνες οι σχολές που μπορούμε να δηλώσουμε. Οπότε, η βασική αρχή παραμένει: ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ. Άλλωστε, δεν υπάρχει και περιορισμός στον αριθμό των Τμημάτων που μπορείτε να δηλώσετε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ από το πόσα μόρια επιτύχατε.
Τι να προσέξετε

Οι βάσεις
1.Πρέπει, επίσης, να γίνει κατανοητό ότι οι βάσεις διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες κι ότι κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή. Για παράδειγμα, αν οι επιδόσεις των μαθητών σε σχέση με πέρυσι είναι χαμηλότερες, τότε αναμένεται γενικά πτώση των Βάσεων. Μάλιστα, έχετε κατά νου ότι οι βάσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Εκτιμήσεις μπορεί να γίνονται αλλά δεν είνει εφικτό να γνωρίζουμε πόση θα είναι αυτή η πτώση. Γι’ αυτό κι ακολουθούμε την παραπάνω γενική αρχή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μάλιστα, φέτος, εκτός από την ΕΒΕ, κάθε τμήμα έχει ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται να υπολογίσετε τα μόρια τόσες φορές όσες και τα πανεπιστημιακά τμήματα που επιθυμείτε να δηλώσετε.
Η σωστή ενημέρωση
2.Μελετήστε τα Τμήματα που σας ενδιαφέρουν, δώστε βάση στα επαγγελματικά δικαιώματα που σας προσφέρουν. Για παράδειγμα, τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας δίνουν το δικαίωμα διορισμού των αποφοίτων και ως Κοινωνικών Λειτουργών κλάδου ΠΕ30 στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει δύο κατευθύνσεις: η πρώτη χορηγεί πτυχίο δασκάλου και η δεύτερη έχει σκοπό να εκπαιδεύσει κοινωνικούς λειτουργούς.
3.Ενημερωθείτε και για τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται. Γενικότερα, στο διαδίκτυο μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για κάθε τμήμα που σας ενδιαφέρει.
4.Ενημερωθείτε για τις αντιστοιχίες των σχολών σχετικά με τις Μετεγγραφές. Το ότι κάποιες σχολές έχουν την ίδια ονομασία δε σημαίνει ότι είναι και αντίστοιχες.
Και μια συμβουλή: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως στα 17-18 τους χρόνια επιλέγουν πρωτίστως σπουδές και δευτερευόντως επάγγελμα. Να έχετε κατα νου τις προκλήσεις που φέρνει η επανάσταση στην τεχνολογία. Ο ρόλος της λεγόμενης ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ αρχίζει και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμες συνδυάζονται και νέα μονοπάτια ανοίγονται. Λόγου χάρη, θα μπορούσε κάποιος φιλόλογος να ειδικευτεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και να οδηγηθεί στο μονοπάτι της πολιτισμικής τεχνολογίας. Εναλλακτικές υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η όρεξη για ΜΕΛΕΤΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.
Εκ της διευθύνσεως,
Κρεμμύδας Χαράλαμπος, κάτοχος Master στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Οικοδιδασκαλείο «η ΕΥΜΑΘΕΙΑ»
Λυκαίου 29, Μεγαλόπολη
τηλ. 6937765544
Instagram profile: @evmatheiaedu
website: https://www.evmatheia.edu.gr
