Κρατικές εκτάσεις με 25ετή μίσθωση και έτοιμες άδειες φωτοβολταϊκών θα δοθούν σε γερμανικές εταιρείες..!
Κρατικές εκτάσεις, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ και των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας, θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους γερμανούς υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα «αγοράσουν» έτοιμα επενδυτικά σχέδια «με το κλειδί στο χέρι», για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα, χωρίς γραφειοκρατικά και άλλου τύπου εμπόδια. Οι εκτάσεις αυτές θα παραχωρηθούν στους επενδυτές από το ελληνικό Δημόσιο με μακροχρόνιες μισθώσεις διάρκειας, για παράδειγμα, 25 ετών.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του project «Helios» όπως την παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια (26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition) που έγινε στο Αμβούργο.
Για την εξεύρεση των κατάλληλων εκτάσεων το υπουργείο βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε επαφή αφενός μεν με τα υπουργεία Γεωργίας και Εθνικής Αμυνας, αφετέρου δε με τη ΔΕΗ, καθώς τα ανενεργά λιγνιτικά ορυχεία θεωρούνται ιδανικές περιοχές για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, όπως άλλωστε έχει δείξει η εμπειρία από την Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι τρεις αρμόδιοι γερμανοί υπουργοί (Οικονομικών, Οικονομίας και Ενέργειας). Επίσης, στο project υπάρχει στόχος να συμμετέχουν και τα υφιστάμενα ελληνικά εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ (υπάρχουν ήδη 5), προκειμένου ο εξοπλισμός να μην είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενος, εν προκειμένω γερμανικός. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σχεδίου είναι η παραγωγή 3 – 10 GW ηλιακής ενέργειας, με μέσο κόστος επένδυσης 2 εκατ. ευρώ/MW, που σημαίνει έναν συνολικό προϋπολογισμό (μόνο για τον εξοπλισμό) της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Οσο για την έκταση, το έργο θα αναπτυχθεί σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διάσπαρτα από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία.
Η μεταφορά. Απευθυνόμενος στο γερμανικό κοινό, ο υπουργός περιέγραψε το τι ακριβώς απαιτείται για να μεταφερθεί όλο αυτό το ρεύμα από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, είπε, είναι εφικτή προς τη Κεντρική Ευρώπη μόνο η μεταφορά ενέργειας 2-2,5 GW με πιθανά μάλιστα σημεία συμφόρησης στα σύνορα ανάμεσα σε Ιταλία, Σλοβενία και Ουγγαρία. Γι’ αυτό και αποτελεί βασική προτεραιότητα, όπως είπε, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, και φυσικά στις εγχώριες υποδομές, τόσο της ηπειρωτικής χώρας όσο και των νησιών (υποβρύχιες διασυνδέσεις).
Το σκεπτικό. Οπως σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το project «Helios» είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο εξαγωγής καθαρής ενέργειας από τη Νότια προς τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα είναι επωφελές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς θα διευκολύνει τα άλλα κράτη-μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους για τις ΑΠΕ για το 2020, προσφέροντας ελκυστικές αποδόσεις για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.
Το σκεπτικό του project, είναι το εξής: ένα κράτος-μέλος με χαμηλό δυναμικό σε ΑΠΕ (το κράτος-δέκτης) θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια που παράγεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο δυναμικό (το κράτος-εξαγωγέας) έτσι ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για ΑΠΕ του πρώτου και αφετέρου ο συνολικός στόχος της ΕΕ για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020.
Από τα ΝΕΑonline