ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣημαντικά ερωτήματα για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης - Θα απαντήσει κανείς;

Σημαντικά ερωτήματα για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης – Θα απαντήσει κανείς;

Την τετραετία 2010-2013 επί δημαρχίας Παναγιώτη Μπούρα πάρθηκαν πολλές αποφάσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στην δυτική πλευρά της Μεγαλόπολης σε χώρο που παραχωρήθηκε από την ΔΕΗ. Την εποχή εκείνη έγιναν μελέτες για την ακριβή χωροθέτηση του έργου και την ωρίμανση των σχεδιασμών που χρειάζονταν.

Το 2011 είχε γίνει ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη του Δήμου Μεγαλόπολης στην ωρίμανση των απαραίτητων διαδικασιών για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. (δείτε την απόφαση ΕΔΩ)

Τον Σεπτέμβριο του 2012 είχαμε την υπογραφή σύμβασης «Για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την κατάρτιση φακέλου ιδιοκτησιακών, χωρικών και οικονομικών στοιχείων (βιωσιμότητα κλπ) για έκδοση ΚΥΑ του αρθ.47 του Ν.3982/2011 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη» (δείτε την σύμβαση ΕΔΩ)

Τον Δεκέμβριο του 2013 γίνεται μεταβίβαση συγκεκριμένου χώρου με το υπ’ αριθ. 2887/17.12.2013 συμβόλαιο από τη ΔΕΗ ΑΕ στο Δήμο Μεγαλόπολης, κατά πλήρη κυριότητα με σκοπό τη δημιουργία βιομηχανικής και επιχειρηματικής περιοχής ΒΕΠΕ

Στην συνέχεια υπήρχε μια στασιμότητα και το 2016 επί δημαρχίας Παπαδόπουλου αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο να γίνει στο ίδιο ακριβώς σημείο επιχειρηματικό πάρκο που να περιλαμβάνει κατά 60% εγκατάσταση logistics και κατά 40% βιομηχανική περιοχή. (δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ)

Από τότε πέρασαν και πάλι αρκετά χρόνια και το θέμα του βιομηχανικού πάρκου που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, το βρίσκουμε μπροστά μας , αφού η βασική δικαιολογία της Κυβέρνησης και όσων παλεύουν να πάρουν χρήματα από τα κονδύλια της απολιγνιτοποίησης για την Μεγαλόπολη , είναι ότι οι επενδύσεις θα γίνουν σε άλλες πόλεις γιατί εμείς δεν έχουμε βιομηχανικό πάρκο. Δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα κόστισαν οι μελέτες και αν ποτέ παραδόθηκαν και αν υπάρχουν τι ακριβώς λένε.

Τώρα με την απολιγνιτοποίηση έχουμε κινητικότητα και πάλι σχετικά με το θέμα του Βιομηχανικού Πάρκου Μεγαλόπολης. Με απόφαση της επιτροπής παρακολούθησης του λιγνιτόσημου που πάρθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 δίνονται 272.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τον φάκελο για την δημιουργία και αδειοδότηση του Βιοτεχνικού Πάρκου της Μεγαλόπολης, σε έκταση 400 στρεμμάτων στην θέση του ορυχείου Ψαθιού , όπως είχε αποφασιστεί επί δημαρχίας Παναγιώτη Μπούρα.

Δείτε σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ

Επίσης το Πράσινο Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει ποσό 80.000 ευρώ και θα προσκαλέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της Μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης, που εκπονήθηκε το 2014.

δείτε την σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ

Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει ότι είχε συνάντηση με την κα. Μάχη Καραγιάννη β΄ αντιπρόεδρο της Planet Α.Ε.. Στην εν λόγω Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, το Πράσινο Ταμείο έχει αναθέσει -και χρηματοδοτεί- μελέτη με το συγκεκριμένο αντικείμενο στο πλαίσιο της συνδρομής του στην ομαλή και δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή.

δείτε το δελτίο τύπου ΕΔΩ

Όπως βλέπουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει ενέργειες για να ολοκληρωθούν σύντομα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να γίνει η αδειοδότηση του Βιομηχανικού πάρκου στα ορυχεία του Ψαθιού σε περιοχή που ήδη έχει δοθεί από την ΔΕΗ στον Δήμο Μεγαλόπολης.

Την ώρα που γίνονται όλα αυτά, στην κοινωνία της Μεγαλόπολης ακούγεται έντονα ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για την βιομηχανική περιοχή είναι ακατάλληλος , δεν μπορεί να γίνει εκεί και πρέπει να βρεθεί νέος χώρος.

Σε κάποια δημοτικά συμβούλια αλλά και κατά την επίσκεψη του συντονιστή του ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλη, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος έχει δηλώσει ότι αυτή η θέση στο ορυχείο Ψαθί έχει προβλήματα και ήδη εξετάζονται νέοι χώροι. Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος είχε πάει τον κ. Μουσουρούλη και του είχε δείξει τον νέο χώρο που προτείνει.

Αυτό που δεν έχουμε ακόμα μάθει , είναι για ποιους λόγους και ποιος είναι αυτός που έχει βρει ότι ο χώρος στο Ψαθί δεν είναι κατάλληλος για να γίνει Βιομηχανικό Πάρκο. Δηλαδή από που προκύπτει ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί και έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είναι ακατάλληλος. Για ποιον λόγο η δημοτική αρχή έψαξε , βρήκε και προτείνει νέο χώρο, την ώρα που η Περιφέρεια και άλλοι φορείς έχουν ήδη δώσει με συμβάσεις τα ποσά που αναφέραμε παραπάνω των 80.000 και 272.000 ευρώ (και όσα ξοδεύτηκαν το 2012 και το 2016) για την γνωστή θέση στο Ψαθί. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι στην απόφαση της Περιφέρειας για τα 272.000 ευρώ στην υπάρχουσα θέση είχε συμφωνήσει και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα, αφού η καθυστέρηση δημιουργίας και η μη ύπαρξη Βιομηχανικής περιοχής δίνει την δικαιολογία στην Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επενδύσεις εκτός της Μεγαλόπολης. Η Κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι υπάρχουν έτοιμες σημαντικές επενδύσεις αλλά αφού δεν υπάρχει χώρος στην Μεγαλόπολη θα δώσει τα χρήματα σε πόλεις εκτός της Μεγαλόπολης. Βασικό παράδειγμα η περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO , όπου είναι οριστικό και αμετάκλητο ότι θα επιδοτηθεί με περίπου 75 εκατ ευρώ με χρήματα της απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης αλλά θα γίνει στην Τρίπολη.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να απαντηθεί επίσημα και οριστικά αν ο χώρος στο Ψαθί είναι κατάλληλος ή όχι. Αν είναι , να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή και την αδειοδότηση του. Αν ο χώρος δεν είναι κατάλληλος , τότε θα πρέπει να απαντηθεί γιατί έχουν δοθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από χρήματα του λιγνιτόσημου και του πράσινου ταμείου και άλλους πόρους , για ένα χώρο που δεν μας κάνει !!

Μελέτες λοιπόν ακούμε και δεν βλέπουμε, προβλήματα ακούμε αλλά και πάλι μελέτες που να τα παρουσιάζουν δεν βλέπουμε. Όποιος έχει μελέτες να βγει και να τις παρουσιάσει, να μάθουμε επιτέλους και εμείς τι ακριβώς συμβαίνει. Όσο οι αρμόδιοι δεν βγαίνουν επίσημα να απαντήσουν και αφήνουν να υπάρχουν μόνο φήμες και δεν παρουσιάζονται στοιχεία, δείχνει ότι παίζονται παρασκηνιακά παιχνίδια εις βάρος της Μεγαλόπολης!

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
793ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ