ΑρχικήΑΡΚΑΔΙΑΠρος κατάργηση το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου;
spot_img

Προς κατάργηση το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου;

Θέμα προέκυψε με την ύπαρξη – ναι καλά διαβάζετε – του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο Χιονοδρομικό στο υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα  με τίτλο “Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου”. Άμεση αντίδραση από ΕΟΣ Τρίπολης, ΣΑΟΟ και Σύλλογο Μηχανικών Ελέυθερων Επαγγελματιών Ν. Αρκαδίας.

Από το ARCADIA PORTAL

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ  ΔΙΑΤΑΓΜΑ  ΜΑΙΝΑΛΟΥ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – Κατάργηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου;.
Προς τους
Κα Υπουργό  Τουρισμού και κο Υπουργό Π.Ε.Κ.Α.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης, διαμαρτύρεται  διότι στο υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα  με τίτλο “Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου” δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου το οποίο είναι εγκατεστημένο εδώ και περίπου 50 χρόνια από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τότε και σήμερα είναι ανεγνωρισμένο ως χιονοδρομικό κέντρο με την με αριθμό 509922 απόφαση του Ε.Ο.Τ. της 18/07/2012.
Ακόμη, από την Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη Όρους Μαινάλου με τίτλο «Διατήρηση και διαχείριση του όρους Μαίναλο» που λαμβάνεται απολύτως υπ΄ όψη (και σωστά) για την σύνταξη του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος και η οποία περιγράφει την οικονομική σημασία, την θέση και τις ανάγκες λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου, στο σχέδιο του Προεδρικού διατάγματος  απουσιάζει απολύτως κάθε αναφορά της μελέτης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν την προσθήκη τουλάχιστον στο  σχέδιο Προεδρικού διατάγματος της παραγράφου που παρελήφθη, στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες της ζώνης Α2 στην σελίδα 9 ως εξής:
«(Επιτρέπεται) Η λειτουργία του  Χιονοδρομικού  κέντρου Μαινάλου και του ορειβατικού  καταφυγίου καθώς και η συντήρηση,  ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των  εγκαταστάσεών τους και των υφισταμένων  υποδομών τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία λειτουργίας και τον κανονισμό ειδικού σήματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τα Χιονοδρομικά κέντρα εντός της απαραίτητης έκτασης για την εύρυθμη λειτουργία του τα όρια της οποίας καθορίζονται από τον Φορέα Διαχείρισης.»
Επειδή δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπό τις  παρούσες οικονομικές συνθήκες έχουμε την πολυτέλεια ως Χώρα της κατάργησης -γιατί αυτό σημαίνει η παράληψη της αναφοράς στο Χιονοδρομικό- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ υψηλής προστιθέμενης αξίας, (μόνο την σαιζόν 11/2011 έως 03/2012 επισκέφτηκαν το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου περίπου τα 60.000 άτομα) οι οποίες λειτουργούν υπό την εποπτεία ενός απολύτως φυσιολατρικού συλλόγου σαν τον ΕΟΣ Τρίπολης, που από το 1931 φροντίζει και διδάσκει την προστασία της φύσης, αναμένουμε τις ενέργειές σας.
Μετά τιμής
Για τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης
Ο Πρόεδρος                                          Ο Γραμματέας

Ν. Παναγιωτόπουλος                                 Μιχ. Μιχαλόπουλος

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ  ΔΙΑΤΑΓΜΑ  ΜΑΙΝΑΛΟΥ – ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ   ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Στο παρόν κείμενο περιγράφονται  οι ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΚΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ & ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ (Σ.Α.Ο.Ο.) ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

Αναλυτικά ανά άρθρο.

Άρθρο 1
Στο αδιαίρετο  σύμπλοκο «Προστασία – Αειφόρος Ανάπτυξη», το σκέλος της προστασίας (των τοπίων, της βιοποικιλότητας και των  παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων) αποτελεί όχι μόνο το ηθικό και πολιτισμικό πρόταγμα, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την εκπλήρωση του σκέλους της αειφόρου ανάπτυξης. Δηλαδή η διατήρηση ενός ελάχιστου τοπιακού, ιστορικού, οικολογικού και αγροτικού παραγωγικού αποθέματος, αποτελεί αφ’ εαυτού τεράστιο αναπτυξιακό πόρο. Αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών με διαφοροποιημένα ενδιαφέροντα σε ετήσια βάση, αγροοικοτουρισμό υψηλού πολιτιστικού και οικονομικού επιπέδου, κάθετη αύξηση της υπεραξίας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Όμως ο  μεγαλύτερος κίνδυνος για τη φύση, που οδηγεί στη ματαίωση κάθε είδους μακρόπνοης και βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η οριζόντια διασπορά της  δόμησης και η άναρχη οικοπεδοποίηση των οικοτόπων προτεραιότητας.
Επομένως  η αποτελεσματική ζωνοποίηση των οικοσυστημάτων και η χωροθέτηση των χρήσεων γης,

με βασικό γνώμονα την προστασ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια