Αξίζει εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη, να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, αφού η Μεγαλόπολη βάζει και αυτή σαν την Κόρινθο το φυσικό αέριο για την θέρμανση των σπιτιών. Εδώ στην Μεγαλόπολη όμως δεν έγινε ποτέ μια σχετική μελέτη για την είσοδο του φυσικού αερίου , την βιωσιμότητα του, τα κοστολόγια και την τελική επιβάρυνση που θα έχει για τον κάθε πολίτη.
Την μελέτη έχει κάνει το Ινστιτούτο για την Ευρωπαική Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική ieecp.org και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, η μελέτη αυτή εκπονείται για κάθε νομό αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ας δούμε την σχετική ενημέρωση για την Κόρινθο:
Την Τρίτη 20 Ιουλίου έγινε στο διαδίκτυο η παρουσίαση της μελέτης «Θέρμανση κατοικιών στην Κορινθία – Εναλλακτικά σενάρια και ο ρόλος του Δήμου Κορινθίων», από το Ινστιτούτο για την Ευρωπαική Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική ieecp.org
Η Πελοπόννησος είναι μια Περιφέρεια όπου πραγματοποιούνται ραγδαίες αλλαγές με την είσοδο του φυσικού αερίου, όπου αρκετοί φορείς όπως και ο Δήμος Κορινθίων υποστηρίζουν την έλευσή του για τη θέρμανση στα κτίρια (με αντικατάσταση λεβήτων πετρελαίου με φυσικού αερίου).
Οι νέες όμως Ευρωπαϊκές Πολιτικές και το πακέτο νομοθεσιών Fit-for-55, με το οποίο εναρμονίζεται και η Ελλάδα, δεν θεωρούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης και μέσω στοχευμένων πολιτικών έως το 2030 αυξάνουν το κόστος χρήσης ορυκτών καυσίμων για την θέρμανση των κτιρίων για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι των χωρών, των περιφερειών και των πόλεων.
Αντιθέτως, οι νέες Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις ευνοούν πολύ τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων και την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών για τη θέρμανση. Το αντικείμενο λοιπόν της μελέτης είναι η ποσοτικοποίηση και η παρουσίαση της οικονομικής βιωσιμότητας επιλογών του Δήμου Κορινθίων σχετικά με το φυσικό αέριο στη θέρμανση και η διερεύνηση της επιβάρυνσης για τον καταναλωτή συγκρίνοντας με τις εναλλακτικές πολιτικές οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι ο Δήμος Κορινθίων δε θα πρέπει να προσβλέπει σε εξοικονόμηση στα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στον ορίζοντα 10ετίας με βάση και τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές και της επικείμενης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) αλλά αντιθέτως θα πρέπει να προωθήσει έγκαιρα τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων μέσω της συμμετοχής του σε Εθνικά προγράμματα (Εξοικονομώ – Αυτονομώ) με πολύ χαμηλό κόστος.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και θα μπορέσει (σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της ΠΕ Κορινθίας) να ανακουφίσει 1400 νοικοκυριά κατ’ έτος με πλήρη ενεργειακή αναβάθμισή τους ώστε να ξεφύγουν από τη ραγδαία αυξανόμενη ενεργειακή ένδεια (που θα είναι και άμεσα συμβατική υποχρέωση του Δήμου).
Το βασικό λοιπόν είναι προτού υπογραφούν συμβάσεις με εταιρείες για αλλαγή θέρμανσης σε νέα ορυκτά καύσιμα, οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν αναλυτικές μελέτες για τη βιωσιμότητα και την τελική επιβάρυνση στον καταναλωτή, ώστε να συγκρίνουν και τις εναλλακτικές.
Το κόστος των ορθών αποφάσεων τώρα θα είναι πολύ μικρότερο στο μέλλον (και διαχρονικά θα φέρει και όφελος) από το να πάρουμε την ορθή απόφαση μετά (που θα είναι πολύ υψηλότερο και με λιγότερες δυνατότητες χρηματοδότησης).
Τέλος, τέτοια θέματα πρέπει να μπαίνουν απαραίτητα σε δημόσιο διάλογο ανοιχτό γιατί αφορούν το ενεργειακό μέλλον μιας περιοχής.
Να σημειωθεί ότι απόντες από την παρουσίαση ήταν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής του Δήμος Κορινθίων οι οποίοι θεωρούν ότι είναι μια ιδιωτική επένδυση και δεν υπάρχει θέμα. Απλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι κάθε ενεργειακή επένδυση που δεν αφορά την αυτοκατανάλωση (ιδιωτική ή δημόσια) επηρεάζει τους δημότες γιατί αλλάζει το μείγμα και το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτών.”
δείτε το βίντεο με την παρουσίαση της μελέτης