Γράφει ο Παναγιώτης Μπένος
Με αφορμή την ανάρτηση στις 15 Ιανουαρίου 2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), υποβολής αιτήματος συνολικά 239 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Μαίναλου και του Λύκαιου Όρους μέχρι τον Επικούρειο Απόλλωνα στην Ηλεία είχα αρθρογραφήσει ενυπόγραφα στις εφημερίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας τις τεράστιες επιπτώσεις που θα επιφέρουν αυτά τα θηριώδη βιομηχανικά πάρκα στο περιβάλλον και στις ζωές μας. Ουδείς τότε είχε απαντήσει στα συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία που ανέπτυξα στα σχετικά άρθρα καθώς και σε άρθρα άλλων αρθρογράφων.
Για το παραπάνω αίτημα κινητοποιήθηκαν οι αρχές του τόπου (περιφερειακό συμβούλιο Αρκαδίας, δήμοι Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, καθώς και επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι) υποβάλλοντας ένσταση συμφερόντων στη ΡΑΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη καταστροφή του τόπου. Η ένσταση έγινε δεκτή από τη ΡΑΕ, αλλά εκκρεμεί μέχρι σήμερα η σχετική απόφαση.
Ο λίγος χρόνος που μεσολάβησε απέδειξε περίτρανα ότι:
Η ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις ΑΠΕ, κάτι που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την επαναλειτουργία της Νο 3 λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροδότησης στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με αυτό επιβεβαιώνεται η βίαιη απολιγνιτοποίηση που συντελείται στην Ελλάδα, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποδεικνύεται στην Γερμανία. Στη χώρα αυτή π.χ. τα πυρηνικά εργοστάσια αντικαθίσταται με λιγνιτικά σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και ο χρόνος απολιγνιτοποίησης ορίζεται για το έτος 2040 με προοπτική παράτασης τους.
Δεν είχα καμία πρόθεση να επανέλθω στο θέμα αυτό σχετικά με τις ανεμογεννήτριες καθότι αναμένουμε την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, όπως αναφέρω παραπάνω. Ωστόσο, η δημοσίευση σχετικού άρθρου στις 10 Αυγούστου 2021, μιας επιστημονικής επιτροπής αιολικών πάρκων (αλήθεια ποια είναι αυτή και από ποιους επιστήμονες απαρτίζεται) αναφέρει ότι η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα βουνά προστατεύει τα δάση από τις πυρκαγιές. Αλήθεια πώς τεκμηριώνεται αυτό επιστημονικά και μάλιστα σε προστατευμένες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, όταν οι πολίτες ιδιαίτερα της Εύβοιας φωνάζουν «μας κάψατε για να φυτέψετε ανεμογεννήτριες». Ευτυχώς, κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε έστω και προσωρινά στην Αρκαδία.
Το Μαίναλο, το Λύκαιο Όρος και ο Επικούρειος Απόλλωνας είναι μέρος της Ιστορίας μας. Είναι η ανάσα μας και η ζωή μας και δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί στα μεγαλα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ας το καταλάβουν αυτό μέρα – νύχτα θα τα φυλάμε.
*Ο Μπένος Παναγιώτης είναι μηχανολόγος – μηχανικός Τ.Ε.
Πρόεδρος της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.