Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Άκοβος

0
304

Του Χριστόπουλου Δημητρίου, Προέδρου τoυ Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά
Άρθρο απο το Ημερολόγιο 2021-2022 του Συλλόγου Ακοβιτών σελ. 44.

Το νέο ημερολόγιο που αποτελεί καθιερωμένη πλέον έκδοση του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά και διανέμεται δωρεάν. Εκτός απο έντυπο υπάρχει διαθέσιμο και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του συλλόγου akovos.gr,
http://akovos.gr/Publications/HmerologioAkovou2021-2022.html

Σύντομη βιογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από 1770-1806

1770: Την Δευτέρα της Λαμπρής, 4 Απριλίου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Ραμοβούνι της παλιάς Μεσσηνίας στη θέση Ρουπάκι. Αν και η μητέρα του Ζαμπέτα (Ζαμπία) Κολοκοτρώνη το γένος Κωτσάκη ήταν από την Αλωνίσταινα, λόγο των Ορλωφικών ο Κωσταντής Κολοκοτρώνης ο πατέρας του μαζί με την οικογένεια του έφυγαν διωκόμενοι από εκεί.

1770-1780: Διέμενε οικογενειακώς κυρίως στην Καστάνιτσα της Μάνης, μέχρι την μάχη της πολιορκίας της Καστάνιτσας και του πύργου του Παναγιώταρου όπου διέμεναν. Διέφυγαν με ηρωική έξοδο στην οποία βρήκε τον θάνατο ο Κωσταντής Κολοτρώνης και ο Παναγιώταρος.

1780-1783: Έμεινε στην Μηλιά στο πύργο της οικογένειας των Κριπαράκων. Η Μηλιά είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου διέφυγαν μετά την Καστάνιτσα και στο οποίο είχε διαφύγει και ο αδερφός του Κωσταντή ο Αναγνώστης. Αργότερα στην Μηλιά έφεραν και έθαψαν και την σωρό του Κωσταντή.

1783: Ενέσκηψε πείνα στην Μηλιά και τα αδέλφια της Ζαμπέτας οι Κωτσακαίοι την πήραν μαζί με την οικογένεια της στο πατρικό τους σπίτι στην Αλωνίσταινα.

1783-1785: Διαμονή στην Αλωνίσταινα.

1785: Μετά τον περιστατικό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τον Τούρκο στην Τρίπολη και την αυξανόμενη δυσκολία να ζήσουν απαρατήρητοι μετακόμισαν στο χωριό Άκοβος όπου εκεί είχε μετακομίσει και ο αδερφός του πατέρα του ο Αναγνώστης. Ο Άκοβος ανήκε τότε στα Σαμπάζικα επαρχία Λεονταρίου σημερινή Φαλαισία και ήταν ιδιαίτερα δυσπρόσιτος τόπος με έντονο κλέφτικο στοιχείο. Μετακομίζουν στον Άκοβο και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 15 ετών διορίζεται αρματολός στην επαρχία Λεονταρίου με χατίρι.

1785-1790: Διαμονή στον Άκοβο ως αρματολός.

1790: Παντρεύεται σε ηλικία 20 ετών την Αικατερίνη Καρούτσου κόρη Προεστού του Ακόβου. Παντρεύτηκε στη Αγία Σωτήρα του Ακόβου όπου αργότερα θα βαπτιστούν και τα 2 πρώτα παιδιά του (Γεωργία,Πάνος)

1790-1797: Διαμονή στον Άκοβο ως οικογενειάρχης, νοικοκύρης, αποκτά σπίτι, περιουσία, χωράφια, ελιές, Μύλο. Στον Άκοβο γεννιούνται και τα δύο πρώτα παιδιά του η Γεωργία και ο Πάνος. Στη θέση του σημερινού Δημοτικού Σχολείου ήταν το σπίτι του.

1798: Ξεκινάει την επαναστατική του δράση ως κλέφτης και πρωτοπαλίκαρο του Ζαχαριά.

1806: Εγκαταστάθηκε οικογενειακός στην Ζάκυνθο μετά τον μεγάλο διωγμό της κλεφτουριάς.

Ο Άκοβος και ο Γέρος του Μωριά
Συχνά γνωρίζουμε για τους ήρωες μας, βασικές πληροφορίες για τον βίο τους. Όμως είναι σπάνιες οι ευκαιρίες να πληροφορηθούμε πραγματικά σε βάθος την ανθρώπινη διάσταση και την πορεία της ζωής τους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκτός από Εθνικός Ήρωας ήταν και άνθρωπος, πατέρας, σύζυγος, οικογενειάρχης, αγρότης. Σε αυτή τη διάσταση της ζωής του είχε κεντρικό ρόλο ο Άκοβος.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τα αδέρφια και την μητέρα του ήρθε στον Άκοβο σε ηλικία 15 ετών (1785) στον οποίο έμεινε 12 συνεχόμενα χρόνια εως την ηλικία των 27 ετών (1797). 5 χρόνια ελεύθερος και 7 παντρεμένος. Παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών, την Αικατερίνη Καρούτσου από τον Άκοβο, κόρη προεστού. Στον Άκοβο γεννήθηκαν τα πρώτα παιδιά του η Γεωργία και ο Πάνος.

Πολλά τα ίχνη που μαρτυρούν την παρουσία του σαν οικογενειάρχη εδώ στον Άκοβο .Στην θέση του Δημοτικού σχολείου βρισκόταν το σπίτι του. Στην πλατεία της εκκλησίας του Σωτήρος όπου παντρεύτηκε υπαρχει η πέτρα με το ιδιόχειρο μονόγραμμά του σκαλισμένο, αλλά και η πουρνάρα κατω από την οποία έγινε το συμβούλιο πριν από την μάχη της Δραμπάλας όπου αντιμετώπισε πρώτη φορά των Ιμπραήμ.(Βλέπε απομνημονεύματα Γεωργίου Γεωργαντά http://akovos.gr/Publications/DrambalaGeorgantas.html ) Τα χωράφια του με το σημερινό τοπονύμιο Κοτρωνισαίϊκα, και το αλώνι του στην θέση Πετραίϊκα αλλά και ο νερόμυλός του στο διπλανό χωρίο Κάτω Γιανναίικα, τονίζουν την εκεί παρουσία του.

Ανδρώθηκε, σαν αρματολός στον Άκοβο, σε μια περιοχή της τότε Επαρχίας Λεονταρίου που ήταν γενέτειρα πολλών σημαντικών στρατηγών του Εθνεγερτικού Αγώνα, όπως ο Αναγνωσταράς από το Λεοντάρι, ο Παπαφλέσσας από την Πολιανή, ο Κεφάλας από το Δυρράχι, ο Νικηταράς και ανιψιός του από το Τουρκολέκα,αφού η μητέρα του ήταν αδερφή του Θεοδωράκη,ο Καπετάν Γιώργαρος (Γεώργιος Γεωργαντάς),συμπολεμιστής και αδερφικός φίλος του Κολοκοτρώνη,επίσης από τον Άκοβο. ΄Ολα χωριά κοντά στον Άκοβο. Με λίγα λόγια ανάμεσα στους αγωνιστές μας υπήρχαν στενοί δεσμοί. Το περιβάλλον του Ακόβου που έζησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν καταλυτικό ώστε να ξεκινήσει από εδώ ,σαν κορυφαία μορφή τον αγώνα του 1821.

Ο Άκοβος, δεν διεκδικεί την καταγωγή των Κολοκοτρωναίων αλλά τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη. Αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιο σπίτι, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τότε είναι το σπίτι όπου έζησε ειρηνικά, σαν οικογενειάρχης, έκανε παιδιά, είχε περιουσία και δικό του ιδιόκτητο σπίτι. Το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είναι στον Άκοβο. Το Λιμποβίσι και όποιο άλλο χωριό μπορεί να διεκδικεί τους προγόνους του, του Κολοκοτρωναίους, αλλά ο Άκοβος διεκδικεί τον ίδιο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την σύζυγο του Αικατερίνη Καρούτσου, δίπλα απο το τζάκι, στο σπίτι τους στον Άκοβο.
Ελαιογραφία έργο του Ακοβίτη καλλιτέχνη Σωτήρη Τζαμουράνη.

Hκαταγωγή των Κολοκοτρωναίων

Η  καταγωγή των Κολοκοτρωναίων ήταν απο το Ρουπάκι της επαρχίας Λεονταρίου, απο το οποίο τον 16ο αιώνα οι πρόγονοι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (τότε είχαν το επίθετο Τσεργίνης) μετοίκισαν στο Λιμποβίσι όταν το Ρουπάκι καταστράφηκε απο τους Τούρκους. O Τόμος Γ του βιβλίου «Δοκίμιον Ιστορικόν Περι της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Ιωάννη Φιλήμονος που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1860, στη σελ. 412-415 περιγράφει τον διάλογο του Κωσταντίνου Κολοκοτρώνη με τον πατέρα του για την καταγωγή των προγόνων τους, με ημερομηνία καταγραφής 20/8/1840. Οι τρείς τόμου του βιβλίου είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο διαδίκτυο στο

https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/5/4/9/metadata-02-0000171.tkl

και https://www.openbook.gr/dokimion-istorikon-peri-tis-ellinikis-epanastaseos/

ενω μπορείτε να πατήσετε αυτόν τον σύνδεσμο ώστε να μεταφερθείτε αυτόματα (στο κατω μέρος της σελίδας ξεκινάει ο διάλογος)

https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/5/4/9/metadata-02-0000171.tkl&do=76400_03.pdf&pageno=468&width=382&height=601&maxpage=539&lang=en

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here