ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΟ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Άκοβος

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Άκοβος

Δημοσιεύθηκε στις

spot_img

Του Χριστόπουλου Δημητρίου, Προέδρου τoυ Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά
Άρθρο απο το Ημερολόγιο 2021-2022 του Συλλόγου Ακοβιτών σελ. 44.

Το νέο ημερολόγιο που αποτελεί καθιερωμένη πλέον έκδοση του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά και διανέμεται δωρεάν. Εκτός απο έντυπο υπάρχει διαθέσιμο και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του συλλόγου akovos.gr,
http://akovos.gr/Publications/HmerologioAkovou2021-2022.html

Σύντομη βιογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από 1770-1806

1770: Την Δευτέρα της Λαμπρής, 4 Απριλίου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Ραμοβούνι της παλιάς Μεσσηνίας στη θέση Ρουπάκι. Αν και η μητέρα του Ζαμπέτα (Ζαμπία) Κολοκοτρώνη το γένος Κωτσάκη ήταν από την Αλωνίσταινα, λόγο των Ορλωφικών ο Κωσταντής Κολοκοτρώνης ο πατέρας του μαζί με την οικογένεια του έφυγαν διωκόμενοι από εκεί.

1770-1780: Διέμενε οικογενειακώς κυρίως στην Καστάνιτσα της Μάνης, μέχρι την μάχη της πολιορκίας της Καστάνιτσας και του πύργου του Παναγιώταρου όπου διέμεναν. Διέφυγαν με ηρωική έξοδο στην οποία βρήκε τον θάνατο ο Κωσταντής Κολοτρώνης και ο Παναγιώταρος.

1780-1783: Έμεινε στην Μηλιά στο πύργο της οικογένειας των Κριπαράκων. Η Μηλιά είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου διέφυγαν μετά την Καστάνιτσα και στο οποίο είχε διαφύγει και ο αδερφός του Κωσταντή ο Αναγνώστης. Αργότερα στην Μηλιά έφεραν και έθαψαν και την σωρό του Κωσταντή.

1783: Ενέσκηψε πείνα στην Μηλιά και τα αδέλφια της Ζαμπέτας οι Κωτσακαίοι την πήραν μαζί με την οικογένεια της στο πατρικό τους σπίτι στην Αλωνίσταινα.

1783-1785: Διαμονή στην Αλωνίσταινα.

1785: Μετά τον περιστατικό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με τον Τούρκο στην Τρίπολη και την αυξανόμενη δυσκολία να ζήσουν απαρατήρητοι μετακόμισαν στο χωριό Άκοβος όπου εκεί είχε μετακομίσει και ο αδερφός του πατέρα του ο Αναγνώστης. Ο Άκοβος ανήκε τότε στα Σαμπάζικα επαρχία Λεονταρίου σημερινή Φαλαισία και ήταν ιδιαίτερα δυσπρόσιτος τόπος με έντονο κλέφτικο στοιχείο. Μετακομίζουν στον Άκοβο και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 15 ετών διορίζεται αρματολός στην επαρχία Λεονταρίου με χατίρι.

1785-1790: Διαμονή στον Άκοβο ως αρματολός.

1790: Παντρεύεται σε ηλικία 20 ετών την Αικατερίνη Καρούτσου κόρη Προεστού του Ακόβου. Παντρεύτηκε στη Αγία Σωτήρα του Ακόβου όπου αργότερα θα βαπτιστούν και τα 2 πρώτα παιδιά του (Γεωργία,Πάνος)

1790-1797: Διαμονή στον Άκοβο ως οικογενειάρχης, νοικοκύρης, αποκτά σπίτι, περιουσία, χωράφια, ελιές, Μύλο. Στον Άκοβο γεννιούνται και τα δύο πρώτα παιδιά του η Γεωργία και ο Πάνος. Στη θέση του σημερινού Δημοτικού Σχολείου ήταν το σπίτι του.

1798: Ξεκινάει την επαναστατική του δράση ως κλέφτης και πρωτοπαλίκαρο του Ζαχαριά.

1806: Εγκαταστάθηκε οικογενειακός στην Ζάκυνθο μετά τον μεγάλο διωγμό της κλεφτουριάς.

Ο Άκοβος και ο Γέρος του Μωριά
Συχνά γνωρίζουμε για τους ήρωες μας, βασικές πληροφορίες για τον βίο τους. Όμως είναι σπάνιες οι ευκαιρίες να πληροφορηθούμε πραγματικά σε βάθος την ανθρώπινη διάσταση και την πορεία της ζωής τους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκτός από Εθνικός Ήρωας ήταν και άνθρωπος, πατέρας, σύζυγος, οικογενειάρχης, αγρότης. Σε αυτή τη διάσταση της ζωής του είχε κεντρικό ρόλο ο Άκοβος.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τα αδέρφια και την μητέρα του ήρθε στον Άκοβο σε ηλικία 15 ετών (1785) στον οποίο έμεινε 12 συνεχόμενα χρόνια εως την ηλικία των 27 ετών (1797). 5 χρόνια ελεύθερος και 7 παντρεμένος. Παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών, την Αικατερίνη Καρούτσου από τον Άκοβο, κόρη προεστού. Στον Άκοβο γεννήθηκαν τα πρώτα παιδιά του η Γεωργία και ο Πάνος.

Πολλά τα ίχνη που μαρτυρούν την παρουσία του σαν οικογενειάρχη εδώ στον Άκοβο .Στην θέση του Δημοτικού σχολείου βρισκόταν το σπίτι του. Στην πλατεία της εκκλησίας του Σωτήρος όπου παντρεύτηκε υπαρχει η πέτρα με το ιδιόχειρο μονόγραμμά του σκαλισμένο, αλλά και η πουρνάρα κατω από την οποία έγινε το συμβούλιο πριν από την μάχη της Δραμπάλας όπου αντιμετώπισε πρώτη φορά των Ιμπραήμ.(Βλέπε απομνημονεύματα Γεωργίου Γεωργαντά http://akovos.gr/Publications/DrambalaGeorgantas.html ) Τα χωράφια του με το σημερινό τοπονύμιο Κοτρωνισαίϊκα, και το αλώνι του στην θέση Πετραίϊκα αλλά και ο νερόμυλός του στο διπλανό χωρίο Κάτω Γιανναίικα, τονίζουν την εκεί παρουσία του.

Ανδρώθηκε, σαν αρματολός στον Άκοβο, σε μια περιοχή της τότε Επαρχίας Λεονταρίου που ήταν γενέτειρα πολλών σημαντικών στρατηγών του Εθνεγερτικού Αγώνα, όπως ο Αναγνωσταράς από το Λεοντάρι, ο Παπαφλέσσας από την Πολιανή, ο Κεφάλας από το Δυρράχι, ο Νικηταράς και ανιψιός του από το Τουρκολέκα,αφού η μητέρα του ήταν αδερφή του Θεοδωράκη,ο Καπετάν Γιώργαρος (Γεώργιος Γεωργαντάς),συμπολεμιστής και αδερφικός φίλος του Κολοκοτρώνη,επίσης από τον Άκοβο. ΄Ολα χωριά κοντά στον Άκοβο. Με λίγα λόγια ανάμεσα στους αγωνιστές μας υπήρχαν στενοί δεσμοί. Το περιβάλλον του Ακόβου που έζησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν καταλυτικό ώστε να ξεκινήσει από εδώ ,σαν κορυφαία μορφή τον αγώνα του 1821.

Ο Άκοβος, δεν διεκδικεί την καταγωγή των Κολοκοτρωναίων αλλά τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη. Αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιο σπίτι, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τότε είναι το σπίτι όπου έζησε ειρηνικά, σαν οικογενειάρχης, έκανε παιδιά, είχε περιουσία και δικό του ιδιόκτητο σπίτι. Το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είναι στον Άκοβο. Το Λιμποβίσι και όποιο άλλο χωριό μπορεί να διεκδικεί τους προγόνους του, του Κολοκοτρωναίους, αλλά ο Άκοβος διεκδικεί τον ίδιο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με την σύζυγο του Αικατερίνη Καρούτσου, δίπλα απο το τζάκι, στο σπίτι τους στον Άκοβο.
Ελαιογραφία έργο του Ακοβίτη καλλιτέχνη Σωτήρη Τζαμουράνη.

H καταγωγή των Κολοκοτρωναίων

Η  καταγωγή των Κολοκοτρωναίων ήταν απο το Ρουπάκι της επαρχίας Λεονταρίου, απο το οποίο τον 16ο αιώνα οι πρόγονοι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (τότε είχαν το επίθετο Τσεργίνης) μετοίκισαν στο Λιμποβίσι όταν το Ρουπάκι καταστράφηκε απο τους Τούρκους. O Τόμος Γ του βιβλίου «Δοκίμιον Ιστορικόν Περι της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Ιωάννη Φιλήμονος που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1860, στη σελ. 412-415 περιγράφει τον διάλογο του Κωσταντίνου Κολοκοτρώνη με τον πατέρα του για την καταγωγή των προγόνων τους, με ημερομηνία καταγραφής 20/8/1840. Οι τρείς τόμου του βιβλίου είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο διαδίκτυο στο

https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/5/4/9/metadata-02-0000171.tkl

και https://www.openbook.gr/dokimion-istorikon-peri-tis-ellinikis-epanastaseos/

ενω μπορείτε να πατήσετε αυτόν τον σύνδεσμο ώστε να μεταφερθείτε αυτόματα (στο κατω μέρος της σελίδας ξεκινάει ο διάλογος)

https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/5/4/9/metadata-02-0000171.tkl&do=76400_03.pdf&pageno=468&width=382&height=601&maxpage=539&lang=en

Σχολιασμός με λογαριασμό Facebook

5 ΣΧΟΛΙΑ

    • Καλησπερα φιλε μου, και εγω απορώ με το ρουπακι, αφου αλλα λεει στα απομνημονεύματά του στον γεωργιο Τερτσέτη… αν θες απαντησε

  1. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα υπαγορευμένα απομνημονεύματά του δίνει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της οικογένειάς του πριν από αυτόν. Το αρχικό επώνυμό της ήταν Τζεργίνης. Στη συνέχεια ο Δήμος Τζεργίνης που έζησε την εποχή της Βενετοκρατίας στη Πελοπόννησο (1685-1715) είχε έναν υιό που ονομάστηκε Μπότσικας (επίθετο για μικρόσωμο και μαυριδερό). Ο υιός του Μπότσικα ονόματι Γιάννης, ήταν ο πρώτος της γενιάς του που υιοθέτησε το όνομα Κολοκοτρώνης. Κατά την οικογενειακή παράδοση κάποιος Αρβανίτης χαρακτήρισε το Γιάννη με το προσωνύμιο «Μπιθεκούρας» (στα αρβανίτικα σημαίνει αυτός που έχει δυνατά οπίσθια) και έμεινε στον ίδιο το όνομα «Κολοκοτρώνης», που είναι η ακριβής μετάφαση του αρχικού στη μητρική του γλώσσα. Ο Γιάννης ήταν ο παππούς του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Κατά μία άλλη εκδοχή κατόπιν έρευνας του ακαδημαϊκού Σπύρου Μελά η μετεπωνυμία της οικογένειας Τζεργίνη σε Κολοκοτρώνη φέρεται να έγινε σε προγενέστερη εποχή, από τον Λάμπρο Κολοκοτρώνη, εγγονό του γενάρχη της οικογένειας Τριανταφυλλάκου Τζεργίνη που μετοίκησε στο πατρογονικό χωριό των Κολοκοτρωναίων (Λιμποβίσι Αρκαδίας), με αρχική καταγωγή από το χωριό Ρουπάκι Μεσσηνίας (Κότσικας>Ρουπάκι) που δεν υφίσταται πλέον. Σχετική μαρμάρινη επιγραφή με τις 12 γενιές Κολοκοτρωναίων, κατά τον Σπύρο Μελά, έχει αναρτηθεί στον κήπο του ανακατασκευασμένου σπιτιού του Θ. Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.[2]

  2. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΧΗ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΕΩΝ

    Επίσημα στοιχεία χρησιμοποίησαν μόνον οι ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ Γεώργιος ( 1800 – 1874 ) και ο Κων/νος (κολλίνος ) ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ του Θεόδωρου ( 1811 Ζάκυνθος – 1848 Αθήνα ) Αμφότεροι έγραψαν με σιγουριά και σαφήνεια ότι ο γενάρχης των ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΕΩΝ κατήγετο από το μέχρι το έτος 1532 υπάρχον χωριό Ρουπάκι που βρισκόταν πλησίον του χωριού ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ ( γενέτειρα του ΝΙΚΙΤΑΡΑ ) ελέγονταν ΤΣΕΡΓΙΝΗΣ. Το ρουπάκι κατεστράφη από τους Οθωμανούς Τούρκους το έτος 1532
    Είναι γεγονός ότι η οικογένεια αυτή επί τρείς αιώνες (1532 – 1829) άλλαζε συχνά τόπους διαμονής για λόγους ασφαλείας των μελών της και επειδή ήταν πολυμελής δεν ήταν δυνατόν ούτε και σωστό όλοι να κατοικούν συγχρόνως σε ένα συγκεκριμένο τόπο οπότε κατά διαστήματα διέμεναν σε διάφορες ορεινές περιοχές του Μοριά π.χ. Μαίναλο – Φαλαισία – Μάνη – Κορινθία – Μεσσηνία κλπ. Κάποιοι απ’ αυτούς μετά από μερικές γενεές πήραν το επώνυμο ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ και μερικοί αργότερα το επώνυμο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.

    Για του λόγου το αληθές καταχωρούμε τις πρώτες σειρές της αφήγησης ( του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ) ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ένας από το Ρουπάκι πλησίον του χωριού Τουρκολέκα αφού εχάλασε το χωριό του αναχώρησε και ήλθε στο ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ εδώ και τριακόσιους χρόνους. Ελέγετο Τζ(σ) εργίνης.

  3. Στα απομνημονευματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το ΡΟΥΠΑΚΙ αναφέρεται στην πρώτη πρώτη σειρά ως τόπος καταγωγής του γενάρχης των Κολοκοτρωναιων. Το Λιμποβισι ήταν ο τόπος μετεγκαταστασης τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
9,048ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,444ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υποδοχή λειψάνων Αγίας Παρασκευής και Αγρυπνία την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου...

Ερώτηση στο Περιφ. Συμβούλιο για την γέφυρα της Καρύταινας

Ο Σύλλογος Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οργάνωσε εσπερίδα στο...

Νέο εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό υλικό στο ΚΔΑΠ Μεγαλόπολης

Πόσο χάρηκαν τα Κδαπάκια μας και έπαιξαν ατελείωτα με το νέο εκπαιδευτικό- ψυχαγωγικό υλικό...

Με νομοθετική ρύθμιση σε ψυχρή εφεδρεία η Μελίτη μέχρι 31 Μαρτίου 2025

Σε ψυχρή εφεδρεία μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπει ο ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ,...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img

Διαβάστε επίσης

Υποδοχή λειψάνων Αγίας Παρασκευής και Αγρυπνία την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου...

Ερώτηση στο Περιφ. Συμβούλιο για την γέφυρα της Καρύταινας

Ο Σύλλογος Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οργάνωσε εσπερίδα στο...

Νέο εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό υλικό στο ΚΔΑΠ Μεγαλόπολης

Πόσο χάρηκαν τα Κδαπάκια μας και έπαιξαν ατελείωτα με το νέο εκπαιδευτικό- ψυχαγωγικό υλικό...