ΟΧΙ στην δημιουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στα Παραδείσια , Ναι υπό όρους στην Παλαιόχουνη , ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης στην χθεσινή του συνεδρίαση. Η πρόταση αυτή ήταν του Δημάρχου Παναγιώτη Μπούρα και την ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της παράταξης του. Όλοι οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων έδωσαν αρνητική ψήφο και ζήτησαν να απορριφθεί εξ ολοκλήρου η Μελέτη και η πρόταση της εταιρίας ΤΕΡΝΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
Την πρόταση του Δημάρχου δεν ψήφισε επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μάντης, ο οποίος δήλωσε, ότι διαφωνεί με τον τρόπο διαχείρισης των
απορριμμάτων από την Περιφέρεια μαζί με τους ιδιώτες, γιατί είναι αρμοδιότητα των Δήμων και πρέπει γι αυτό να τους χρηματοδοτήσει.
Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι σύμβουλοι: Κάβουρας, Τσέκερης, Γκρίντζαλης, Τσιριγώτης, Μανιάτης και Αθανασόπουλος
Οι ψήφοι ήταν 12 υπέρ , 9 κατά και αν συμπεριλάβει κανείς τις απουσίες εύκολα καταλαβαίνει ότι αυτή η απόφαση πέρασε πολύ οριακά και με πολλές ¨περίεργες ¨απουσίες.
Οι όροι που μπαίνουν έχουν να κάνουν με περιβαλλοντολογικά θέματα, με την δέσμευση εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων που προβλέπει η μελέτη και με το να έρχονται μόνο τα αστικά απορρίμματα στο εργοστάσιο.
Η απόφαση που πάρθηκε έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης , καταθέτει επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου ¨ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ¨, τις ακόλουθες προτάσεις:
1. Να αποκλεισθεί οριστικά η εναλλακτική θέση 2.2. στη θέση μεταξύ Παραδεισίων και Βελιγοστής, για την εγκατάσταση ΜΕΑ – ΧΥΤΥ για την εξυπηρέτηση των Δήμων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας, γιατί:
α. η προτεινόμενη θέση βρίσκεται εντός μιας ευρύτερης περιοχής (έκτασης άνω των 300.000 στρ.), που έχει χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέα (ΦΕΚ 55/Δ/2008), λόγω της εκτεταμένης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του 2007, γεγονός που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε περαιτέρω περιβαλλοντική όχληση στη συγκεκριμένη θέση και
β. λόγω της μακροχρόνιας και πολύμορφης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που εξακολουθεί να υφίσταται η περιοχή της Μεγαλόπολης, εξαιτίας της δραστηριοποίησης του Ενεργειακού Κέντρου της Δ.Ε.Η. Α.Ε., γεγονός που αποκλείει, στο σύνολο του Δήμου Μεγαλόπολης, τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων.
2. Να αποκλεισθεί η εφαρμογή της ρήτρας της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ΑΣΑ και να ισχύσει, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου, η χρέωση των Δήμων ανάλογα με τις πραγματικές ποσότητες ΑΣΑ που παράγουν ετησίως. Με αυτό τον τρόπο:
α. διασφαλίζεται η δίκαιη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών
β. ενισχύεται το κίνητρο για σταδιακή μείωση των ΑΣΑ και
γ. ενθαρρύνεται η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και διαλογής στην πηγή, όπως προβλέπεται στην 2008/98/EC.
3. Να προβλεφθούν οι ουσιώδεις περιβαλλοντικοί υπολογισμοί, όπως αναφέρονται στις παρατηρήσεις, που έχουν προηγηθεί.
4. Να αποκλεισθεί εντελώς η προοπτική διαχείρισης άλλων αποβλήτων, πέραν των ΑΣΑ, από τις εγκαταστάσεις (ΜΕΑ- ΧΥΤΥ) του Έργου.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας ενημέρωσε το σώμα ότι η ΤΕΡΝΑ απάντησε πως δεν προτίθεται να κάνει εργοστάσιο στα Παραδείσια. Για το θέμα αυτό δημιουργήθηκε και μια μικρή ένταση αφού ο κ. Μπούρας κατηγόρησε όλους τους συμβούλους της αντιπολίτευσης ότι δεν έκαναν τίποτα απολύτως ενώ ο ίδιος και η παράταξη του αγωνίστηκε .
Ένταση δημιουργήθηκε – για ακόμα μια φορά – και μεταξύ του κ. Μπούρα και του κ. Μιχόπουλου στο τέλος της συνεδρίασης με βαριές κουβέντες εκατέρωθεν.
Η κάμερα του Καφενείου της Μεγαλόπολης κατέγραψε την συζήτηση. Δείτε παρακάτω αποσπάσματα από την συζήτηση και ένα μικρό βίντεο με την αντιπαράθεση Μιχόπουλου – Μπούρα .
Δείτε και τα επίσημα πρακτικά όπως αναρτήθηκαν στην Διαύγεια