Σοβαρά προβλήματα με την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Αυτή είναι η είδηση που όλοι μας ακούμε τις τελευταίες ώρες.
Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Τα προβλήματα υπάρχουν αρκετό καιρό, απλά φαίνονται τώρα που λόγω της κακοκαιρίας αυξάνονται οι ανάγκες σε ρεύμα.
Η μέγιστη αιχμή ζήτησης ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί από 8.500 mw σήμερα Δευτέρα έως και 9.500 mw την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης το 2004 οι αντίστοιχες αιχμές ήταν πάνω από 12.000 mw!!
Λόγω των πολιτικών των τελευταίων ετών, της άναρχης μετάβασης σε πράσινες επενδύσεις, λόγω του ότι οι πολιτικοί νοιάζονται πιο πολύ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, λόγω πολλών πραγμάτων που χρειάζονται πολλά άρθρα για να αναλύσουμε, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εμφανίζεται να έχει μεγάλο αριθμό διαθέσιμων φορτίων , όμως στην πράξη μόνο συγκεκριμένες μονάδες βάσης μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία του.
Όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες, σύνολο 8 μαζί και η 4η της Μεγαλόπολης η οποία θα ξεκινήσει και αυτή τις επόμενες ώρες, όλες οι μονάδες φυσικού αερίου, τα υδροηλεκτρικά και φυσικά ένα μεγάλο ποσοστό εισαγωγών, είναι η στην ουσία η μόνη λύση που υπάρχει για να μην έχουμε εκτεταμένα blackout σε όλη την χώρα. Αν κάποια από τις παραπάνω πηγές παραγωγής δεν λειτουργήσουν, τότε το σχέδιο περιλαμβάνει διακοπές ρεύματος, αρχικά στην βιομηχανία και μετά σε μεγάλες περιοχές.
Θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα υπάρχει αλλά δεν μπορεί να υπολογιστεί σαν εφεδρεία αφού σε συνθήκες κακοκαιρίας δεν μπορούν να αποδώσουν. Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά λειτουργούν μόνο σε ομαλές συνθήκες και δεν μπορούν να εγγυηθούν ασφαλή ηλεκτροδότηση.
Έτσι ο κακός λιγνίτης για ακόμη μια φορά κρατάει όρθιο το σύστημα, οι πράσινες πηγές ενέργειας αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης, σαν χώρα θα κάνουμε μεγάλες εισαγωγές ρεύματος και αερίου και γενικά εν έτει 2021 η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα πολύ ασταθές σύστημα. Αρκεί μια βλάβη, αρκεί ένα λάθος και το σύστημα θα αποτύχει, όλα κρέμονται σε μια κλωστή.
Ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι η χώρα είναι ακόμα ανέτοιμη για την απολιγνιτοποίηση, αφού όλες οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν στο σύστημα για να καλύψουν την ζήτηση.