Η 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), από το Σάββατο 10 μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται εκεί με αυτόνομο περίπτερο, που καλύπτει σημαντικές ενότητες. Τουρισμός, Περιβάλλον Ενέργεια, Αειφορία, γ) Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή και Πρωτογενής Τομέας είναι οι κατηγορίες που θα συναντήσει κάποιος που θα επισκεφτεί το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ακολουθεί και μια ειδική θεματική ενότητα η οποία κάνει αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας προχώρησε σε δηλώσεις στο πλαίσιο της Έκθεσης, μιλώντας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πελοπόννησο.
Ο βασικός στόχος συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην έκθεση είναι η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.
Έχουμε την βεβαιότητα ότι η Πελοπόννησος στον τουριστικό τομέα μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της πατρίδος μας
Όπως επεσήμανε η Πελοπόννησος βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την Αθήνα και η φετινή απόδοση της περιφέρειας – ιδιαίτερα της Νότιας και Ανατολικής Πελοποννήσου – στον τουριστικό κλάδο ήταν αξιοσημείωτη σε σχέση με πέρσι.
Έχουμε ήδη πέντε info kiosk που δίνουμε πληροφόρηση στον κόσμο, με κεντρικό αυτό του Ισθμού και του αεροδρομίου
Παράγοντες όπως η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και η παραγωγή καλών τοπικών προϊόντων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του τουρισμού. Να σημειωθεί και η διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας σε μέρη τουριστικής ανάπτυξης όπως στην Αερόπολη, το Παράλιο Άστρος και τον Τολό που θα είναι ο επόμενος σταθμός.
Να δείξουμε στον κόσμο και ιδιαίτερα στους τουρίστες μας τις γεύσεις της Πελοποννήσου, μιας περιοχής που παράγει σχεδόν όλα τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως προϊόντα μεσογειακής διατροφής
Στη συνέχεια, ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι η βελτίωση του οδικού δικτύου ανέρχεται σε ποσοστό 30% ενώ για να βρεθεί στο επιθυμητό επίπεδο χρειάζονται χρήματα.
Σαφώς από τις δηλώσεις δεν μπορούσε να λείψει η Μεγαλόπολη. Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Μας πάει πίσω η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που υπάρχει. Επανερχόμαστε στο λιγνίτη. Αλλά εμείς όπως είπε και ο Υπουργός κ. Παπαθανάσης ο αρμόδιος το σχεδιασμό για την μεταλιγνιτική εποχή δεν το εγκαταλείπουμε
Η ίδρυση σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αγγλόφωνης σχολής νοσηλευτικής στο Ελληνικό, η κατασκευή εθνικής πίστας μότο καθώς η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου δυο χιλιάδων στρεμμάτων – για το οποίο ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον- είναι μόνο κάποιες από τις ενέργειες που έχουν γίνει, ώστε η Μεγαλόπολη να έχει ένα λαμπρό μέλλον και μετά τον λιγνίτη.
Παρεμβάσεις σε ποτάμια, πηγές νερού και στα λιμάνια της Περιφέρειας είναι επίσης μέσα στο πρόγραμμα.
Τώρα σχεδιάζουμε σε συνεργασία με δήμους ένα πλέγμα υδατοδρομίων, που νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει σε αυτό που λέμε συνδυασμένες μεταφορές και ανάπτυξη περαιτέρω της Πελοποννήσου
Αυτό το δίκτυο θα δώσει την δυνατότητα στην Πελοπόννησο να έχει μια καλύτερη επαφή τόσο με τα νησιά του Αιγαίου όσο και με του Ιουνίου.
Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Νομίζω ότι πρέπει να σχεδιάσουμε βλέποντας την πραγματικότητα και τις δυνατότητες που έχουμε τις οικονομικές για μια Πελοπόννησο που τουριστικά θα ακουμπάει πάνω στον πολιτισμό και στο περιβάλλον
Κλείνοντας, έγινε αναφορά σε μέρη της Πελοποννήσου που είναι γνωστά παγκοσμίως όπως την Σπάρτη, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα και την Επίδαυρο και πώς με την σωστή αξιοποίηση τους θα πάει μπροστά η Πελοπόννησος.
δείτε το βίντεο από το ArcadiaPortal.gr