ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΜε πολλές ενστάσεις από τον Δήμο τους φορείς και τους πολίτες, η...
spot_img

Με πολλές ενστάσεις από τον Δήμο τους φορείς και τους πολίτες, η παρουσίαση των προγραμμάτων της  ΕΥΔΑΜ στη Μεγαλόπολη (pics,vid)

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης έλαβε χώρα η παρουσίαση της εκδήλωσης με θέμα τις προκηρύξεις Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα του Δημαρχείου γέμισε από επιχειρηματίες της πόλης μας, από νέους αλλά και πολίτες που έχουν πληγεί τόσο από την απολιγνιτοποίηση όσο και από τη γενικότερη οικονομική κρίση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Αναστάσιος Μουρίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας Σπύρος Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Τάσος Αδαμόπουλος,ο πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανεξάρτητη Δύναμη πολιτών Σταύρος Τσίχλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής κ.ά..

Το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης για όσους την παρακολούθησαν ήταν ότι για να μπορέσει να σωθεί η Μεγαλόπολη πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα το βιομηχανικό πάρκο στο Ψαθί, να γίνει πράξη η διακριτή διαφορά του 10% υπέρ της Μεγαλόπολης και τα κεφάλαια που προβλέπονται για τη Μεγαλόπολη αν μείνουν αδιάθετα να μην οδηγηθούν σε άλλες περιοχές. Επίσης ότι τα κριτήρια που μπαίνουν στα προγράμματα θα πρέπει να αλλάξουν και να είναι πιο κατάλληλα για την περιοχή της Μεγαλόπολης.

Σχετικά με το σημαντικό θέμα της κυβερνητικής δέσμευσης για διακριτή διαφορά 10% υπέρ της Μεγαλόπολης στα κίνητρα, ο κ. Καλλίρης ανέφερε ότι αυτό δεν έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι το 10% πέρασε μόνο για την Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη και η υπηρεσία το έκοψε από αυτές τις 2 περιφέρειες για να μην αδικηθεί η Μεγαλόπολη. Για το θέμα της κατοχύρωσης των κεφαλαίων για τη Μεγαλόπολη δεν υπήρχε καμία απάντηση.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο  Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδας Καλλίρης ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και δήλωσε σχετικά:

 «Απευθυνόμαστε στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Το πρόγραμμα πλέον από τον σχεδιασμό περνάει στην πράξη, δεν συζητάμε θεωρητικά αλλά ουσιαστικά. Το πρόγραμμα είναι ‘’στον αέρα’. Από τις μικρές επιχειρήσεις, που αυξήθηκε το ποσοστό στα 300.000 ευρώ,  έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλετε προτάσεις. Είναι διαθέσιμα 15 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη Μεγαλόπολη, μετά την απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, θα δοθεί το 50% αυτών των χρημάτων. Είναι σημαντικό ότι οριοθετείται το 50%. Είναι πολύ υψηλές οι δυνατότητες επιδότησης που έχουν οι επιχειρήσεις, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα φτάσει στο 70% για τις μικρές επιχειρήσεις, για τις μεσαίες στο 60% και για τις μεγάλες στο 50%. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα εργατικό δυναμικό που θα εργαστεί στον Δήμο Μεγαλόπολης και σε όλους τους Δήμους που ωφελούνται. Μας ενδιαφέρει να γίνουν οι περιοχές ανταγωνιστικές και σύγχρονες. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμες επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του:

«Γνωρίζετε όλοι ότι για εμάς η ανάπτυξη είναι στην καρδιά του προγράμματός μας, και εννοούμε την ουσιαστική ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση της Πελοποννήσου, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα κα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε την περιοχή της Μεγαλόπολης, πολλά πράγματα είναι σημαντικό να σχεδιαστούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που πλέον είμαστε ‘’στον αέρα’’. Έχουμε πλέον την προέγκριση για το πολεοδομικό σχέδιο της Μεγαλόπολης, είναι σημαντικό το ότι ‘’τρέχουμε’’ με το υπουργείο Περιβάλλοντος το χωροταξικό της Περιφέρειας, ώστε να έχουμε την έγκριση και του ειδικού πολεοδομικού. Μέσα σε δύο μήνες θα έχουμε και από εκεί καλά νέα, και θα αρχίσουμε τη διαδικασία προσέγγισης επενδύσεων. Τις επενδύσεις δεν μπορεί κάποιος να τις διατάξει. Για να έρθουν, χρειάζεται ένα ελκυστικό ‘’μπουκέτο’’ κινήτρων και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Έχουμε αρχίσει συνεργασία με τον Δήμο και τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να κάνουμε αυτό το ‘’μπουκέτο’’ πιο πλήρες και πιο ελκυστικό. Κάθε φιλόδοξος επενδυτής, πάντα βλέπει τον λόγο για να επενδύσει κάπου. Εκεί πρέπει όλοι να είμαστε συντονισμένοι, ώστε η περιοχή της Μεγαλόπολης και ευρύτερα όλες οι περιοχές, να είναι όσο ελκυστικές πρέπει. Οι βασικοί δείκτες με τους οποίους μετράμε την απόδοση αυτών των προγραμμάτων, είναι τα έργα που γίνονται και η απορροφητικότητα. Οι δείκτες δεν ανταποκρίνονται στην ουσία του στόχου. Για εμάς το πολύ σημαντικό δεν είναι η απορρόφηση μόνο των πόρων αλλά η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας που θα φέρουν οι επενδύσεις».

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της πόλης σχετικά με τα προγράμματα και το αυστηρό πλαίσιο το οποίο αυτά ορίζουν:

«Καλωσορίζω όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής, πράγματι περιμένουμε σήμερα μια συζήτηση για τα προγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν, να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση. Τα προγράμματα έχουν κύριο σκοπό τη Μεγαλόπολη και στη συνέχεια τους όμορους δήμους. Βάσει των προσκλήσεων, ουσιαστικά δεν βοηθιέται η περιοχή της Μεγαλόπολης που είναι άμεσα πληττόμενη πόλη. Κύριε διοικητά, γνωρίζετε, και ο κ. περιφερειάρχης έχει μπει στο νόημα, ότι η Μεγαλόπολη είναι μια ιδιαίτερη πόλη, εξαρτώμενη από τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ. Ακόμα και τα περίπτερα έκλεισαν μετά το κλείσιμο των μονάδων. Ο οικονομικός μαρασμός είναι ορατός, είναι πραγματικότητα, δεν είναι πια στα λόγια. Οι επιχειρηματίες της πόλης αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχει το κίνητρο στις προσκλήσεις που θα κάνει έναν επενδυτή να έρθει στη Μεγαλόπολη. Το δεύτερο, σε ό,τι αφορά το Βιοτεχνικό Πάρκο που έπρεπε από κοινού, μαζί με τη Μετάβαση, από χθες να είχαμε δημιουργήσει τον φορέα διαχείρισης, για να έρθει κάποιος να επενδύσει. Θέλουμε την τεχνική και την οικονομική βοήθεια. Και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη, να βρούμε θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Ελπίζουμε ότι πραγματικά όλοι, και η Διαχειριστική Αρχή και ο υπουργός, αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες, θα βοηθήσουν για να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή μας. Ευχαριστώ».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά και είπε:

«Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στην πόλη μας και ευχαριστώ τον κ. δήμαρχο για την τιμητική πρόταση να βρίσκομαι ανάμεσά σας και να γίνω συγκοινωνός του προβληματισμού και της αγωνίας των κατοίκων της περιοχής όσον αφορά στο μέλλον της. Βρίσκομαι εδώ περίπου 15 μήνες, προέρχομαι από τη Χαλκίδα και διαπίστωσα το διάστημα που είμαι εδώ ότι ο κόσμος υποφέρει από πολλές πλευρές. Οι άνθρωποι εδώ μου λένε, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, το πώς ήταν η Μεγαλόπολη ατ προηγούμενα χρόνια και το πώς είναι σήμερα. Κι αυτό επειδή έχουν χαθεί πολλές θέσεις εργασίας, αφού έκλεισαν οι μονάδες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να έχει μειωθεί στο μισό και οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν από εδώ για μια καλύτερη τύχη. Αυτό το πρόβλημα είναι εντονότερο στην επαρχία της Γορτυνίας. Εκεί βλέπουμε πασιφανώς τον μαρασμό. Πέρα από δύο – τρεις κωμοπόλεις που έχουν τουρισμό, όλα τα άλλα χωριά βρίσκονται σε μαρασμό και εγκατάλειψη. Από εσάς και από το αρμόδιο υπουργείο ζητώ να ενσκήψετε πάνω από τα προβλήματα του τόπου μας, να δοθούν κίνητρα, να ορθοποδήσει ο τόπος και να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στον τόπο τους, διότι ο τόπος φθίνει χρόνο με τον χρόνο, και μένουν στα χωριά άνθρωποι υπερήλικες και εύχομαι και προσεύχομαι αυτή η συνάντηση να έχει γόνιμα αποτελέσματα, να μην μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να γίνουν πράξη όλα αυτά που θα ειπωθούν εδώ για το μέλλον της περιοχής».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι ομιλητές «βομβαρδίστηκαν» με ερωτήσεις από το κοινό. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες της πόλης μας αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και την πλειονότητα των επιχειρήσεων στη Μεγαλόπολη, που τους αποτρέπουν από το να υποβάλουν αιτήσεις.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, επιχειρηματίες αλλά και απλοί πολίτες έκαναν συνεχόμενες παρεμβάσεις και με συγκεκριμένα παραδείγματα έδειχναν στους ομιλητές ότι έτσι όπως έχουν  σχεδιαστεί τα προγράμματα και χωρίς την ύπαρξη βιομηχανικού πάρκου, στη Μεγαλόπολη δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απαντήσεις των ομιλητών ήταν αρκετά γενικές και δεν έπεισαν τους πολίτες.

Ο τέως δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος είπε τα εξής: «Στο ξεκίνημα, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι η Μεγαλόπολη θα έπαιρνε κάτι το ξεχωριστό και όχι σαν τους άλλους νομούς. Οι όμοροι Δήμοι με πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θα κέρδιζαν κάτι. Και φτάνουμε στις προσκλήσεις. Η Μεγαλόπολη δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Είναι εικονική η εξαγγελία ότι το 50% στη Μεγαλόπολη, γιατί ύστερα από δύο – τρεις μήνες, θα μπορεί το ποσοστό να διατεθεί αλλού. Αν  δεν γίνει αποκλειστικά για τη Μεγαλόπολη και με την πάροδο των τριών μηνών να γίνεται νέα πρόταση για τη Μεγαλόπολη. Τα πολλά λεφτά για φαρμακοβιομηχανίες, επομένως, θα περάσει η προθεσμία και θα πάνε στην Τρίπολη τα λεφτά. Χωρίς ΒΙΠΕ, δεν θα γίνει τίποτα. Η Μεγαλόπολη είναι το πρόβλημα. Κύριε Καλλίρη, αν δεν υπήρχε η Μεγαλόπολη, δεν θα υπήρχε η Οιχαλία. Άλλα λέγαμε και άλλα βλέπαμε στις προσκλήσεις». Στον τέως δήμαρχο απάντησε ο Διοικητής, Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος είπε: «Η Μεγαλόπολη έχει και το Πράσινο Ταμείο που μπορεί να πάρει χρήματα. Σε σχέση με τους υπόλοιπους όμορους Δήμους, έχει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο παραπάνω. Εμείς είπαμε: Χρηματοδοτούμε τις υποδομές αυτές, και αυτό γίνεται πράξη. Τώρα θα έρθουν άνθρωποι να δουλέψουν, Κέντρο Δεξιοτήτων, Κέντρο Επιχειρηματικότητας, σε έναν μήνα εδώ θα είναι αυτά. Αυτή η ομάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να υλοποιηθούν αυτά τα έργα, αλλά να υλοποιείται κάτι. Επί της ουσίας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπαίνουμε σε μια δημοτική αντιπαράθεση. Το πρόγραμμα δεν τελειώνει, αλλά το πρόγραμμα έχει εμπροσθοβαρή αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα αφορούν στην απορροφητικότητα. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Η Κοινότητα έχει έναν χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων και ΔΕΝ ήταν μέσα στον χάρτη η Πελοπόννησος. Ήταν με βάση την απογραφή και τον μέσον όρο».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σταύρος Τσίχλης μίλησε για τα λάθη και τα προβλήματα που υπάρχουν στα προγράμματα και ότι κανένας στη Μεγαλόπολη δεν μπορεί να συμμετέχει και να επωφεληθεί. Έθεσε και αυτός ερωτήματα με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι κυρίως η Μεγαλόπολη έχει πληγεί και ελπίζει τα χρήματα που θα δοθούν, πρέπει να μείνουν στη Μεγαλόπολη.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος ΟΕΒΕΑ, παρενέβη και ανέφερε τα εξής: «Δεν έγιναν οι επιχειρήσεις προβληματικές και φτωχές από μόνες τους, αλλά από το κλείσιμο των μονάδων! Αλλάξτε και το μοντέλο βαθμολογίας, εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Στη Μεγαλόπολη δεν θα είναι η βαθμολογία στο σύνολο, αλλά για κάθε περιοχή ξεχωριστή. Αν είναι πολύ το 65%, μειώστε το, για να μπορέσουν και οι επαγγελματίες εδώ να μπουν. Δεν μπορείτε να ζητάτε κατοστάρικο από τους ανθρώπους εδώ», είπε σχετικά με τα δάνεια των 100.000 ευρώ.

Ο κ. Καλλίρης σε αυτό το σημείο απάντησε: «Ήρθαμε εδώ να ενημερώσουμε την κοινωνία, εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ, ευχαριστούμε για τη συμμετοχή, και είναι καλό να καταγράφονται εντάσεις».

Ο Κώστας Μιχόπουλος είπε, τέλος: Κ. Καλλίρη, κύριοι της διαχειριστική αρχής, όλοι οι συμμετέχοντες, καταλάβατε τα μεγάλα πρόβλημα που υπάρχουν στον Δήμο Μεγαλόπολης. Προσπάθησα και εγώ, οι συνεργάτες μου και όλοι οι φορείς , να θέσουμε το πρόβλημα ακριβώς όπως έχει. Σήμερα πήρατε μια πρώτη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Η περιοχή ερημοποιήθηκε, έκλεισαν επιχειρήσεις, η εικόνα είναι ζοφερή.

Εμείς σας ζητάμε να δοθεί η διακριτή διαφορά του 10%, ως επιπλέον κίνητρο, για να έρθουν οι επενδύσεις στον δήμο μας. Όπως επίσης, ζητάμε το ποσό του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στον Δήμο Μεγαλόπολης, εφόσον δεν υπάρχει απορρόφηση, να παραμείνει για τον Δήμο Μεγαλόπολης και να μην πηγαίνει σε άλλες περιοχές.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης θα δημιουργήσει άμεσα μία τοπική ομάδα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας και τον Εμπορικό Σύλλογο, η οποία θα καταγράψει όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Η Μεγαλόπολη χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο διότι η πόλη μας επλήγη  και στη Μεγαλόπολη πρέπει να δοθεί όλο το βάρος. Με συνεννόηση, επιστημονική τεκμηρίωση και βοήθεια, κάνω έκκληση προς εσάς κ. Περιφερειάρχη να γίνει το Βιομηχανικό Πάρκο στο Ψαθί. Γιατί το στρατηγικό σχέδιο χρειάζεται τη δική σας βοήθεια και τις χρηματοδοτήσεις .

Και τέλος, κύριε Περιφερειάρχα, πρέπει να ξεκινήσει ο οδικός άξονας Μεγαλόπολη – Ολυμπία, για να γίνει η Μεγαλόπολη σταυροδρόμι επιχειρηματικότητας.

Το Καφενείο Μεγαλόπολης μετέδωσε την εκδήλωση ζωντανά, δείτε τα σχετικά βίντεο:

ΒΙΝΤΕΟ 1 πατήστε ΕΔΩ

ΒΙΝΤΕΟ 2 πατήστε ΕΔΩ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια