Λαμπρή εκδήλωση για τον Νικηταρά στο Τουρκολέκα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας (video-photo)

0
2264

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Νικήτα Σταματελόπουλο η όπως όλοι τον γνωρίζουμε “Νικηταρά”, διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο στο χωριό του το Τουρκολέκα. Φέτος ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση , αφού παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον λόφο που είναι ο ανδριάντας του ήρωα με επιμνημόσυνη δέηση , εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον ιστορικό κ. ΠαναγΙωτόπουλο, ομιλία του κ. Παυλόπουλου και στην συνέχεια με κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε το ανακαινισμένο σπίτι του Νικηταρά, την εκκλησία του χωριού και τέλος παραβρέθηκε σε τραπέζι στον χώρο του σχολείου παρουσία εκατοντάδων πολιτών.

Αναμνηστική φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους νέους του χωριού

Την εκκλησία εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, παραβρέθηκαν επίσης αξιωματικοί από τα 3 σώματα, οι Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Παπαηλιού και Κωνσταντινόπουλος, ο απερχόμενος Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος και ο νεοκλεγείς κ. Χριστογιαννόπουλος μαζί με πολλούς δημοτικούς συμβούλους. Το βράδυ στο τραπέζι προσήλθε και ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Νικηταρά και τόνισε ότι η πολιτεία του χρωστάει μια μεγάλη συγγνώμη για το τρόπο που του φέρθηκε. Κάλεσε τους παρευρισικόμενους να μεταδίδουν στις νέες γενιές την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου, ενώ έστειλε και πολλά μηνύματα στην Τουρκία. Η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας και η εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας θα δημοσιευθούν με ξεχωριστά βίντεο.

δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κάμερα του Καφενείου της Μεγαλόπολης

Ο ΠτΔ απευθυνόμενος στη γείτονα χώρα τόνισε: «H καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας για τον Νικηταρά αφού εξήρε την προσφορά του στον «υπέρ Πατρίδας και Θρησκείας Αγώνα των τότε υπόδουλων Ελλήνων κατά των Οθομανών» εζήτησε εκ μέρους της Πολιτείας μία «καθυστερημένη συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη ο Νικηταράς κατά τα τελευταία έτη του βίου του. Βίου ο οποίος, όπως είναι κοινώς γνωστό, τερματίσθηκε σε άσχημες συνθήκες, που δεν περιποιούσαν τιμή στο Κράτος μας»

Δείτε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες:

ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ - ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ 2019
Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here