Η αγωνία για το μέλλον της Μεγαλόπολης μετά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ αποτυπώθηκε στην παρουσίαση που διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με τον ΕΜπορικό Σύλλογο της πόλης τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 18:00, για την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ – ΔΑΜ.
Την παρουσίαση των προγραμμάτων έκαναν οι Γεωργία Δημοπούλου, ειδική σύμβουλος ΕΣΠΑ, αξιολογήτρια προγραμμάτων, και Ηλίας Φίλανδρος, σύμβουλος επιχειρήσεων – προγράμματα ΕΣΠΑ. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Κώστας Φίλανδρος, οικονομολόγος και πρώην εκδότης της εφημερίδας «Νέα της Μεγαλοπόλεως».
Την παρουσίαση των προγραμμάτων παρακολούθησε πλήθος ενδιαφερομένων πολιτών, οι οποίοι μάλιστα στο τέλος υπέβαλαν ερωτήσεις στους εισηγητές και εξέφρασαν την μεγάλη δυσκολία τους να συμμετέχουν με αιτήσεις.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος ευχαρίστησε τους ομιλητές και είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια συζήτηση για την πληροφόρηση των επαγγελματιών για τους ανθρώπους που ζουν και επιβιώνουν στη Μεγαλόπολη με όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Ακόμα, επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει διατυπώσει τις ενστάσεις του σχετικά με την ίση μεταχείριση της Μεγαλόπολης με τους άλλους Δήμους που δεν έχουν πληγεί κατά τον ίδιο τρόπο από την απολιγνιτοποίηση και δήλωσε ότι ο Δήμος θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να καταθέσουν επιχειρηματικές προτάσεις. Ο κ. Μιχόπουλος είπε:
«Έως σήμερα, δεν υπάρχει μια στρατηγική κατεύθυνση, ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το τι πρέπει να αποτελεί εξαίρεση για τη Μεγαλόπολη με όλα αυτά τα προγράμματα που είναι ακριβώς τα ίδια για όλους τους Νομούς. Η Μεγαλόπολη ήταν εξαρτημένη από τη λειτουργία των μονάδων και θα μπορούσαμε να είχαμε το masterplan που συζητούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, για τη μετά λιγνίτη εποχή.Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη την ένσταση γιατί έτσι όπως είναι δομημένο το πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολο να μπουν οι επιχειρηματίες της πόλης μας σε αυτό. Ούτε η κυβέρνηση ούτε το υπουργείο εφαρμόζει αυτό που κατατέθηκε στην ΕΕ. Πολύ σύντομα όμως ο Δήμος θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα διεκδικήσει τα προγράμματα για τις περιοχές που πλήττονται και όχι για τις περιοχές που μπήκαν στο πρόγραμμα για άλλους σκοπούς. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κυρία Δημοπούλου και τον κ. Ηλία Φίλανδρο».
«Να καταγραφούν όλες οι σκέψεις και οι απόψεις των επαγγελματιών και θα διεκδικήσουμε τη διακριτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης.»
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημητρακόπουλος είπε: «Στεκόμαστε μαζί με τον Δήμο στους προβληματισμούς όλης αυτής της διαχείρισης, καλό θα ήταν να ακουγόμαστε κι εμείς, αφορά στον τόπο μας, στις περιουσίες μας και στην περιοχή μας».
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων και πολλές ερωτήσεις εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, με τα δικαιολογητικά και πολλά τεχνικά ζητήματα.
Κλείνοντας την διαδικασία ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μιχόπουλος τόνισε τα εξής:
« Όλοι καταλάβαμε ότι ενώ αυτά τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και έχουν σχεδιαστεί από το 2021, σήμερα εμείς όχι μόνο δεν συμμετείχαμε στον όλο σχεδιασμό, αλλά ήταν και είναι άγνωστα τα γεγονότα γύρω από την απολιγνιτοποίηση. Ο Δήμος πρέπει να έχει στρατηγικό σχεδιασμό που να επιβάλει τους κανόνες, κατά κάποιον τρόπο, όχι εξ ολοκλήρου, των προγραμμάτων. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικεί. Εμείς ως νέα δημοτική αρχή δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με εξειδικευμένο γραφείο που θα μας κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό για όλα τα προγράμματα. Πληττόμενος δήμος είναι μόνο η Μεγαλόπολη και όχι άλλοι δήμοι. Ο Δήμος Μεγαλόπολης δικαιούται την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο γραφείο και θα προχωρήσουμε σε στρατηγικό σχεδιασμό, θα καλέσουμε όλους τους υπεύθυνους, υπουργούς, υπευθύνους του ΣΔΑΜ, να έρθουν εδώ να ακούσουν, και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μιλούν με όλους για όλα. Η Μεγαλόπολη θα πάρει αυτό που της ανήκει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι. Και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι με την πλειοψηφία, αλλά με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, διότι η προσπάθεια είναι κοινή. Χρειάζεται σχεδιασμός από την αρχή. Να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε πάνω σε αυτά».
Δελτίο τύπου
Το βίντεο της συζήτησης: