Κάθε χρόνο είναι έθιμο την 1η Απριλίου να λέμε κάποια ψέμματα ή υπερβολικές ιστορίες, ένα έθιμο το οποίο το συναντάμε σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Τότε όμως επί βασιλείας του Καρόλου του 9ου αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά καθιερώθηκε πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Παρασκευή 1η Απριλίου 2022 σήμερα λοιπόν και ειδικά εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη ζούμε σε μια κατάσταση όπου κάθε μέρα μας φαίνεται Πρωταπριλιά. Αν κάποιος κάνει μια αναδρομή σε όσες ειδήσεις βγαίνουν , θα δυσκολευτεί πολύ να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα.
Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια από τις χειρότερες περιόδους και δεν υπάρχει καμία διάθεση για πλάκες και αστεία, οπότε το άρθρο της πρωταπριλιάς θα παρουσιάσει κάποια παραδείγματα της κατάστασης:
Για τα θέματα της απολιγνιτοποίησης οι εξαγγελίες των παραγόντων της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελούν τα πιο επιτυχημένα θέματα για πρωταπριλιάτικα αστεία.
Δείτε μερικά παραδείγματα:
Ο σχεδιασμός του δρόμου Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία
Λαμπρόπουλος για ΣΔΑΜ: Θέση μας ήταν και είναι η Μεγαλόπολη να λάβει τα περισσότερα!
Υπάρχουν δεκάδες ακόμα άρθρα με εξαγγελίες – ανακοινώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν το βραβείο του μεγαλύτερου πρωταπριλιάτικου ψέματος.
Στην καθημερινότητα μας , τα σημαντικά θέματα της Μεγαλόπολης επίσης έχουν χάσει κάθε σοβαρότητα.
Στον βιολογικό καθαρισμό είμαστε σε αναμονή της οριστικής απόφασης να επιστρέψει ο δήμος 4.500.000 ευρώ αφού το έργο δεν λειτούργησε ποτέ. Ακόμα και τώρα δυσκολευόμαστε να το εκλάβουμε σαν αλήθεια αλλά είναι μια σοβαρή απειλή για τον δήμο.
Οι μελέτες για την εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, μια σημαντική και αναγκαία εξέλιξη , είναι ακόμα στα χαρτιά.
Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών φτιάχνεται από το 2017, ο εργολάβος το πήρε με έκπτωση 42,42% αλλά τελικά δήλωσε ότι δεν φτάνουν τα χρήματα! Για το έργο έχουν δοθεί πάνω από 6 παρατάσεις, του έδωσαν συμπληρωματική σύμβαση και πάλι το έργο δεν τελειώνει και όπως δείχνουν τα πράγματα θα μας μείνει ένα κουφάρι.
Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα: Τέλειωσαν τα χρήματα και οι εργασίες αλλά όχι το έργο!
Υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση για το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα
Στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης επίσης έχουμε θέματα που ξεπερνάνε κατά πολύ και το πιο βαρύ πρωταπριλιάτικο αστείο. Η ΔΕΗ είχε δώσει το 2011 μια χορηγία 2.800.000 ευρώ περίπου, έχουν περάσει 11 χρόνια και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε που είναι τα χρήματα!!
Η πίστα Μοτοκρός έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης αφού οι πολιτικοί την θυμούνται μόνο όταν είναι να γίνει κάποια μεγάλη διοργάνωση. Κάθε φορά ακούμε εξαγγελίες και πάντα μετά δεν γίνεται τίποτα. Στην τελευταία διοργάνωση τον Αύγουστο του 2021 δόθηκαν και πάλι υποσχέσεις αλλά τελικά φτάσαμε να γίνονται διαβουλεύσεις χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη της πίστας την ΑΛΜΑ και χωρίς κανέναν από την Μεγαλόπολη!
Ο Σταθμός του ΟΣΕ στην Μεγαλόπολη κάηκε στις 2 Νοεμβρίου 2012, πέρασαν 10 χρόνια και ακόμα παραμένει στην ίδια άθλια εικόνα. Ο δήμος Μεγαλόπολης έχει μισθώσει το κτίριο και τον χώρο από το 2014 , ακόμα όμως δεν έχει παραδοθεί ούτε η πρώτη μελέτη από τότε! Χορτάσαμε από λόγια , από μελέτες, από αναπλάσεις, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης το έχουμε αφήσει καμένο και άθικτο! Μαζί με τον σταθμό έχουμε αφήσει αναξιοποίητα και τα τα 400.000 ευρώ των Κυπρίων,που είχαν δώσει για τις φωτιές του 2007 για το Κέντρο Νεότητας Μεγαλόπολης, αφού έχει αποφασιστεί να γίνει στον χώρο του ΟΣΕ.
ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ !!
Θα ξαναγράψω, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που μπορώ να σας θυμίσω, βάζω κάποιες ενδεικτικές περιπτώσεις.
Αφήνω τελευταίο το θέμα της δημιουργίας Βιομηχανικού Πάρκου, εδώ έχουμε μια παλιά θέση που μας έκανε πριν αλλά τώρα δεν μας κάνει και την αφήσαμε και έχουμε και μια νέα θέση η οποία όμως έχει σοβαρά προβλήματα – αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να μας πει πότε θα γίνει.
Σημαντικά ερωτήματα για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης – Θα απαντήσει κανείς;
Κλείνοντας το άρθρο για την Πρωταπριλιά, θα σας βάλω ένα παλιό βίντεο. Ο κ. Παναγιώτης Μπούρας πριν 11 χρόνια πάλεψε και προσπάθησε όσο μπορούσε να δώσει λύσεις σε ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της Μεγαλόπολης. Βρήκε την θέση για να γίνει βιομηχανικό – επιχειρηματικό πάρκο στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί και προχώρησε όσο μπορούσε τις απαραίτητες μελέτες, μέχρι που ο δήμος απέκτησε και την έκταση. Υπήρχε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Δυστυχώς όμως έχουν περάσει 11 χρόνια και ακόμα δεν καταφέραμε να έχουμε βιομηχανικό πάρκο. Ο Δήμος μάλιστα έχασε την έκταση, η ΔΕΗ την πήρε πίσω, παρόλο που για το θέμα έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αν το είχαμε σήμερα , έστω και μικρό σε μέγεθος τα πράγματα για την Μεγαλόπολη θα ήταν τελείως διαφορετικά.
δείτε το βίντεο με δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Παναγιώτη Μπούρα για το θέμα του ΒΙΟΠΑ το 2011 και ας αναρωτηθεί ο καθένας σας τι έφταιξε και μετά από τόσα χρόνια είμαστε ακόμα στην ίδια-ίσως και χειρότερη θέση.
Καλή Πρωταπριλιά συμπολίτες , δυστυχώς ζούμε καταστάσεις σοβαρές που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πλάκα, οπότε αυτό το άρθρο μην το πάρετε καθόλου για αστείο. Και μην ξεχνάτε, εμείς στην Μεγαλόπολη την Πρωταπριλιά την γιορτάζουμε κάθε μέρα!!
Αλεβίζος Παναγιώτης