Την Δευτέρα 5 Απριλίου συζητήθηκε στην Βουλή η ερώτηση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης».
Βασικά σημεία τοποθέτησης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου
Κύριε Υπουργέ, αφού ενδιαφέρεστε για τη βιοποικιλότητα και σας έχει δώσει τέτοιες εντολές ο Πρωθυπουργός, θέλω να πιστεύω ότι θα έχετε και στο μυαλό σας τι συμβαίνει στη Μεγαλόπολη.
Τηλεθέρμανση και φυσικό αέριο. Για την τηλεθέρμανση, η οποία υποστήριζε τους μισούς, το 50% των κατοίκων της Μεγαλόπολης, ξοδεύτηκαν 20 εκατομμύρια και το 2014 υπογράφηκαν άλλα 15 εκατομμύρια. Εσείς, ως Κυβέρνηση, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2019 και στις 15 Δεκεμβρίου του 2019 λέτε ότι το έργο θα προχωρήσει. Και να που έγινε πάλι το μαγικό! Το έργο το απεντάξαμε. Η δικιά σας Κυβέρνηση έλεγε ότι θα το εντάξει και το απεντάξαμε. Χάσαμε δηλαδή τα 20 εκατομμύρια, πάνε! Τα άλλα 15 θα δούμε ότι χάθηκαν και αυτά, θα τα βάλουμε κάπου αλλού.
Και εμφανίζεται –το για την Κυβέρνησή σας που ενδιαφέρεται για την ελληνική βιοποικιλότητα και για τη διαφάνεια- να αναλαμβάνει ένας ιδιώτης, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, πριν του δώσει την έγκριση η ΡΑΕ. Βγαίνει τότε -κι εμένα θα μου πείτε ότι «εντάξει, εσύ είσαι από άλλο κόμμα»- ο περιφερειάρχης, ο κ. Νίκας παρακαλώ, και κάνει δηλώσεις για το θέμα το σχετικό του εργολάβου. Αλλά το κυρίαρχο, κύριε Υπουργέ, είναι ότι εσείς οι ίδιοι, η Κυβέρνησή σας, ο κ. Μουσουρούλης λέει ότι το φυσικό αέριο -και θα το καταθέσω- θα αυξήσει το κόστος για την τηλεθέρμανση κατά πενήντα ευρώ. Εγώ λέω κατά εκατό ευρώ. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
Άκουσα το εξής: Το φυσικό αέριο θα είναι ενδιάμεση λύση. Κύριε Υπουργέ, σας προτείναμε τη δημιουργία συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης, τα γνωστά ΣΗΘΥΑ. Δεν το αποδεχθήκατε, γιατί υπάρχει ένας εργολάβος, στον οποίο πρέπει να του δώσουμε το έργο, ο οποίος έφτιαξε μνημόνιο με τον Δήμο Μεγαλόπολης πριν δώσει η ΡΑΕ την άδεια. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό.
Σας το λέω, κύριε Υπουργέ, το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου έγινε πριν πάρει την άδεια. Σας ρωτώ: Τι σας εμπόδιζε να κάνουμε ΣΗΘΥΑ και να μη χάσουμε 20 εκατομμύρια και 15 εκατομμύρια, σύνολο 35 εκατομμύρια, και να μην πληρώσει ο πολίτης; Το λέτε εσείς, η έκθεση του κ. Μουσουρούλη, ότι θα είναι ακριβότερο κατά 100%. Εγώ σας λέω ότι είναι κατά 200%. Και καταλήγετε σήμερα να μου πείτε ότι θα τις κλείσουμε τις μονάδες. Εντάξει, θα τις κλείσουμε τις μονάδες. Δηλαδή, ή μονάδες ή εργολάβος;
Πάμε να σας πω τα καινούργια νέα, που μάλλον δεν πρόλαβαν να σας πουν. Ξέρετε τι λέει ο κ. Νίκας για τον εργολάβο και τους παρατρεχάμενους; Λέει: «Εγώ σε όποια πόλη δώσει ιδιώτης δεν δίνω χρήματα από το ΕΣΠΑ».
Καταθέτω και αυτή τη δήλωση. Αυτά είναι πρωινά φρέσκα κουλούρια. Είναι δήλωση του Περιφερειάρχη, ο οποίος δεν είναι περιφερειάρχης κάποιου άλλου. Είναι περιφερειάρχης που έχει υποστηριχτεί πολύ σκληρά από τη Νέα Δημοκρατία.
Απαντήσεις του Υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεωργίου Αμυρά
Δεσμευθήκαμε και το τηρούμε και θα το τηρήσουμε μέχρι κεραίας ότι η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στις περιοχές και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, δεδομένου ότι οφείλουμε ως πολιτεία να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβούν σε ένα νέο δίκαιο, άλλης μορφής μεταβατικό μοντέλο παραγωγής. Έτσι, λοιπόν, στην πόλη της Μεγαλόπολης, ναι, όντως, η τηλεθέρμανση ξεκίνησε το 2007, καλύπτοντας θερμικά χίλιους εβδομήντα εννέα καταναλωτές με τη θερμαινόμενη επιφάνεια να ανέρχεται σε ενενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και το δίκτυο διανομής να καλύπτει περίπου το 30% της πόλης.
Για τη Μεγαλόπολη, για να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος, καταρτίστηκε και υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης σε όλη την πόλη έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 τόσο για την κάλυψη των αναγκών των κτηρίων που συνδέονται με το υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης, όσο και των κτηρίων των νέων καταναλωτών που θα ζητήσουν να συνδεθούν στο δίκτυο του φυσικού αερίου.
Προκειμένου να υλοποιήσουμε το σχετικό έργο, έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 με δυνατότητα επιπλέον χρησιμοποίησης και άλλων χρηματοδοτικών πηγών, εφόσον απαιτηθούν, από τους ειδικότερους κανόνες επιλεξιμότητας και χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθεί κατά το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης η αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων τηλεθέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου. Στην περίπτωση που η προτεινόμενη επένδυση δεν θα καλύπτεται από το ύψος της επιχορήγησης για το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Να τονίσω και να διευκρινίσω και να επισημάνω το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει προνοήσει, ώστε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, των πολιτών κατά τη χρονική διάρκεια της μετάβασης.
Επίσης, στο Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεθέρμανσης μεταξύ του Δήμου της Μεγαλόπολης, της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, της ΔΕΗ και της τεχνικής εταιρείας EDIL HELLAS διευκρινίζεται ρητά ότι η τελευταία, η εταιρεία δηλαδή, δεν θα επιβάλλει τέλη σύνδεσης στους καταναλωτές της πόλης τόσο για τους πελάτες της τηλεθέρμανσης όσο και για τα υφιστάμενα κτήρια των νέων καταναλωτών, από οποιοδήποτε σημείο και αν αιτηθούν να συνδεθούν.
Πράγματι, έχετε δίκιο. Οι υποδομές φυσικού αερίου δεν είναι επιλέξιμες από την Κομισιόν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Σωστό είναι αυτό. Είναι, όμως, επιλέξιμες, όπως και τα έργα τηλεθέρμανσης, από τον δεύτερο πυλώνα του Μηχανισμού Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, «Invest EU».
Για να μη μακρηγορώ, με το εγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας HENGAS που περιλαμβάνεται στην άδειά της προβλέπεται η εγκατάσταση δύο μετρητών ρυθμιστικού σταθμού χαμηλής πίεσης για την τροφοδοσία της πόλης της Μεγαλόπολης. Η εταιρεία αυτή θα ξοδέψει -και αυτό είναι το επενδυτικό της σχέδιο- 8.631.000 ευρώ. Σε αυτό το δίκτυο προβλέπεται να συνδεθούν σταδιακά δύο χιλιάδες τετρακόσιοι δέκα οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές. Βάσει των ανωτέρω, λοιπόν, που αναφέραμε, πιστεύω, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, πως γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα άρτιο επενδυτικό σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους, το οποίο θα καλύψει το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της Μεγαλόπολης για θέρμανση και ζεστό νερό με έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο
Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συζήτηση: