Τα Χριστούγεννα είναι λιγότερο από ένα μήνα μακριά μας και μία από τις ομορφότερες γιορτές του έτους μάς περιμένει λαμπερή και χαρούμενη, λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2022. Η θρησκευτική γιορτή που φέρνει χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους όμως φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με τα ήθη και έθιμα της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης, καθώς η παράδοση έχει μεταφερθεί από τους αρχαίους χρόνους στους μεταγενέστερους της Γέννησης.
Σε κάθε περίπτωση, οι ομοιότητες των κοινωνιών πριν και μετά τη γέννηση του Ιησού υπάρχουν. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν συχνές γιορτές προς τιμήν των θεών του Ολύμπου, με την πιο εντυπωσιακή να είναι εκείνη για τον Διόνυσο. Ο εορτασμός λάμβανε χώρα κάθε χρόνο περίπου στις 25 με 30 Δεκεμβρίου, όπου τιμόταν η «γέννηση» του χειμερινού ήλιου. Όπως και ο Ιησούς, έτσι και ο Διόνυσος θεωρήθηκε θεός του ελέους και οι συμμετέχοντες στη γιορτή αντάλλασσαν δώρα, υπό τους ήχους παιδικών χορωδιών. Παρόμοια γιορτή ήταν και τα Κρόνια στην αρχαία Αθήνα, φυσικά προς τιμήν του Κρόνου, που επίσης φέρεται να επηρέασε μεταγενέστερα τα Χριστούγεννα.
Ανεξάρτητα φυσικά από το πόσα έθιμα μεταφέρθηκαν από τη μία εποχή στην άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι η αρχαία Ελλάδα έχει επηρεάσει τη σύγχρονη κουλτούρα μας μέχρι και σήμερα. Οι αναφορές σε αυτήν είναι παντού γύρω μας και η ελληνική μυθολογία αποτελεί έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Στη χώρα μας τα αρχαία ελληνικά ονόματα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, αφού έχουν πλέον κλέψει χώρο από τα συνηθισμένα χριστιανικά.
Επίσης, μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες συναρπαστικούς τίτλους για διασκέδαση, όπως για παράδειγμα τα δημοφιλή φρουτάκια που υπάρχουν στις online πλατφόρμες παιχνιδιού. Παιχνίδια όπως το «Gates of Olympus» ή το «Rise of Athena», τα οποία έχουν απευθείας αναφορά και σύνδεση στην αρχαία ελληνική κουλτούρα, δείχνουν πώς οι πάροχοι δίνουν έμφαση στην ανάγκη των πελατών τους να συνδυάσουν το παιχνίδι με τα αγαπημένα τους θέματα.
Η επίδραση της αρχαίας Ελλάδας στην καθημερινή μας ζωή είναι τεράστια σε διάφορους τομείς και σίγουρα δεν είναι μόνο στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες εταιρείες και οργανισμοί σε όλον τον πλανήτη θεωρούν ότι ένα αρχαίο ελληνικό όνομα μπορεί να προσδώσει ταυτόχρονα κύρος στην εκάστοτε επιχείρηση ή προσπάθεια, καθώς και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Το Amazon επέλεξε το όνομα από τις περίφημες Αμαζόνες πολεμίστριες, ενώ η Nike έχει διαλέξει το όνομα της θεάς Νίκης. Το πρόγραμμα Apollo, που είναι πλέον πολύ επίκαιρο λόγω της τελευταίας απόπειρας διαμόρφωσης συνθηκών αποίκησης στη Σελήνη, έχει πάρει το όνομα από τον Ολύμπιο θεό που πετυχαίνει πάντοτε τον στόχο με τα βέλη του.
Τα ίδια ονόματα και ακόμη περισσότερα χρησιμοποιούνται σήμερα για την ονοματοδοσία των παιδιών. Τα χριστιανικά ονόματα μοιάζουν σε πολλούς γονείς αρκετά παλιομοδίτικα και παιδιά που ακούν στο όνομα Ιόλαος, Ιοκάστη, Διομήδης, Δανάη, Αριάδνη, Λυδία, Υάκινθος και άλλα πολλά είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο στην κοινωνία μας.
Το λογότυπο του Ιατρικού Συλλόγου αποτελεί πιστή απεικόνιση του συμβόλου του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής, ο οποίος μπορεί να μην ήταν από τους σημαντικότερους στο αρχαίο ελληνικό πάνθεον, ήταν όμως η επιστήμη του. Στην αρχιτεκτονική, κάθε μεγάλο κτίριο που σέβεται το «παλιό», φροντίζει να προσαρμόζει κάτι από τους αρχαίους ελληνικούς τρόπους στην κατασκευή του. Ακόμη και σε σπίτια είναι συχνό φαινόμενο να βρίσκει κανείς αντίγραφα από κίονες ή άλλου είδους κατασκευαστικές λεπτομέρειες από την αρχαία Ελλάδα. Στο Βερολίνο και αλλού κτίζονται αμφιθέατρα που θυμίζουν τα κλασικά αρχαία θέατρα της χώρας μας, όπως αυτό της Μεγαλόπολης, αφού είναι πασίγνωστο ότι η ηχητική τους είναι ανυπέρβλητη εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Στην ποπ κουλτούρα τα πράγματα είναι ακόμη εντονότερα. Στην χώρα μας βλέπαμε για πολλά χρόνια τον «Ηρακλή» ή ακόμη και τη «Ζήνα», δύο αμερικάνικες σειρές που ελάχιστη σχέση είχαν με την ελληνική μυθολογία, αλλά ήταν τρομερά δημοφιλείς και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Το ίδιο συνέβη με τους «300» και την ιστορία των Σπαρτιατών του Λεωνίδα κόντρα στην περσική εισβολή. Χιλιάδες λογοτεχνικά βιβλία έχουν «πατήσει» σε πραγματικά γεγονότα της αρχαίας Ελλάδας, όπως από τις Μυκήνες, την Σπάρτη, την Αθήνα και τη Μακεδονία, για να χτίσουν ιστορίες μυθοπλασίας που μοιάζουν αληθοφανείς και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.
Τέλος, στην ποίηση ο Δάντης, ο Πετράρχης, ο Σαίξπηρ και ο Φον Γκέτε εμπνεύστηκαν από την ελληνική μυθολογία, κάτι που συνέβη πολύ αργότερα και στη μουσική. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα τραγουδιών ή ολόκληρων δίσκων με έμπνευση από αυτό το θέμα, ενώ ακόμη και στην κλασική μουσική, οι Στράους, Γκουκ, Στραβίνσκι και άλλοι επηρεάστηκαν από την αρχαία Ελλάδα.