Με αφορμή τη νέα φιέστα από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη και τη συμμετοχή σε αυτή με εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας μαθητών των ΕΠΑΛ του νομού ως συνέχεια της προηγούμενης (είχε γίνει στις 18 Οκτωβρίου) για τους μαθητές της Β & Γ τάξης των Γενικών Λυκείων, έχουμε να πούμε τα εξής:
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της ΔΔΕ Αρκαδίας που σε ρόλο «πλασιέ» συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων (φαρμακοβιομήχανων), σε ώρα μαθημάτων «έσυρε» και «σέρνει» μαθητές και εκπαιδευτικούς να είναι το ακροατήριο τους. Μάλιστα «βάφτισε» τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρηματιών στο φάρμακο ως επαγγελματικό προσανατολισμό! Είναι όμως άλλο πράγμα οι διδακτικές επισκέψεις σε χώρους εργασίας στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος, προς επίτευξη ενός εκπαιδευτικού στόχου καθώς και ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός που πρέπει να γίνει αυτοτελές ολοκληρωμένο μάθημα και να αναβαθμιστεί για να ανταποκριθεί στο ρόλο του και άλλο πράγμα αυτή την αναγκαιότητα να την καλύπτουν επιχειρηματικές φιέστες και μάλιστα με τις «ευλογίες» και την καθοδήγηση της ΔΔΕ Αρκαδίας!!!
Καθένας μας γνωρίζει ότι κανένας επενδυτής δεν επενδύει με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις θέσεις εργασίας αλλά με βάση την (εξασφαλισμένη) κερδοφορία του. Όλοι αυτοί που αγάπησαν ξαφνικά και ενδιαφέρθηκαν για τον τόπο μας, που θέλουν να φιλοτεχνήσουν το «προφίλ» του σωτήρα επενδυτή, δεν ήρθαν με το αζημίωτο, πήραν μεγάλα χρηματικά ποσά κυρίως ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης (απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Αρκαδία), του σχεδίου «Δίκαιης» μετάβασης και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι αυτοί που παίρνουν φοροαπαλλαγές και κίνητρα σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους που τους τσακίζει η φορολογία και η νέα φοροαφαίμαξη που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Είναι αυτοί που αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις με τον φίλο τους όπως τον αναφέρουν, Βουλευτή και Αρκαδάρχη της ΝΔ κ. Βλάση, ο οποίος εντελώς «τυχαία» βρήκε βήμα και έβγαλε και λόγο σε μαθητές και τους συνοδεύοντες εκπαιδευτικούς. Τι ήρθε να μας πει ο κύριος Βουλευτής; Ότι η πολιτική που ευθύνεται για την ερήμωση της περιφέρειας, την ανεργία, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση των όποιων κοινωνικών αγαθών έχουν απομείνει, τα τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα θα είναι και το «φάρμακο» για την επίλυσή τους.
Και σε αυτή την περίπτωση «περίσσεψαν» οι υποσχέσεις για πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ότι δίνεται η ευκαιρία σε όποιον είναι «έξυπνος» και έχει διορατικότητα να μείνει στον τόπο του. Όσο αφορά βέβαια τους μισθούς και τα διάφορα «τρελά» που ακούγονται, οι φαρμακοβιομήχανοι για τη φετινή συλλογική σύμβαση επιμένουν στην πρότασή τους για κατώτατο μισθό 819 ευρώ (μεικτά). Μόλις 50 ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου! Προς τι αυτό το εμπόριο ελπίδας που επιχειρείται; Μήπως τα ίδια δεν έλεγαν και οι προηγούμενοι για την «επένδυση» στην Ηλιόσφαιρα; Τι απέμεινε εκεί; Κουφάρια και όχι μόνο. Αξίζει να πούμε εδώ τι απάντησαν οι συντελεστές της ημερίδας σε ερώτηση που έγινε από μαθητές, γιατί η παραγωγή του φαρμάκου (ως κοινωνικό αγαθό) να μην γίνεται από κρατικές δομές; Απάντησαν ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα και δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα. Δηλαδή (για αυτούς) το αστικό κράτος είναι ανίκανο να παράγει φάρμακα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά ικανότατο (κατά εμάς) να τους πριμοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ και άλλα κίνητρα για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη κερδοφορία τους.
Επιπλέον επειδή μιλάμε για το φάρμακο που είναι αναπόσπαστο και αναγκαίο για την υγεία του λαού μας, αντί αυτό να είναι φθηνό και προσιτό σε όλους γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα. Μάλιστα τα φθηνά και μεγάλης ζήτησης φάρμακα, όπως ομολογούν κυνικά οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι επειδή δεν έχουν την κερδοφορία που θέλουν, δεν τα παράγουν σε μεγάλα αποθέματα, αλλά προσανατολίζονται σε πιο ακριβά «καινοτόμα» φάρμακα! Αυτό σε συνδυασμό με τις «παράλληλες εξαγωγές» που επανεξάγονται εισαγόμενα φάρμακα σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και την εξαγωγή εγχώριας παραγωγής φάρμακων χωρίς να έχουν καλυφτεί οι ανάγκες της χώρας, οδηγούν πολλές φορές, και σε σημαντικές ελλείψεις. Να γιατί πολλές φορές λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων ακόμη και αντιπυρετικά φάρμακα.
Σήμερα, όμως, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην παραγωγή, το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για την ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων και να είναι προσιτά για όλους όσους τα έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό, ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας των εργαζομένων και του λαού, για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο, πρέπει να στοχεύει, ταυτόχρονα στον τρόπο παραγωγής που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος. Να οργανωθεί η παραγωγή με βάση τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και τα αγαθά να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως πανάκριβα εμπορεύματα. Αλλά αυτά δεν αφορούν τέτοιου είδους «ημερίδες» γιατί ο σκοπός τους είναι ένας, το κέρδος των λίγων.
Υ.Γ. Επειδή η ΔΔΕ Αρκαδίας άνοιξε την «κερκόπορτα» στους πατριώτες, σωτήρες – εθελοντές επενδυτές, ελπίζουμε να μην κατηγορηθεί από άλλους ανταγωνιστές πατριώτες, σωτήρες – εθελοντές επενδυτές για αθέμιτο ανταγωνισμό. Εκτός και αν υπάρχει ποσόστωση μεταξύ τους σε τέτοιου είδους ρόλους και πρακτικές…
Δελτίο τύπου από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών