Αυτοδιοικητικές εκλογές: Δουλειές του ποδαριού

0
768

Με τον όρο δουλειά του ποδαριού συνήθως εννοούμε τη δουλειά που γίνεται στο πόδι, δηλαδή χωρίς οργάνωση ή εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το Λεξικό Τεγόπουλου – Φυτράκη.

Πολλοί από εσάς θα έχετε δει και την κλασική ταινία με τον Θανάση Βέγγο.

Τα παλιότερα χρόνια οι πλανόδιοι έμποροι, ο κουλουρτζής, ο καστανάς, ο λαχειοπώλης, ο λούστρος, όλοι αυτοί που πουλούσαν διάφορα μικροπράγματα με το καρότσι. Από τέτοιες δουλειές κάποιοι συντηρούσαν και έφτιαξαν ολόκληρες οικογένειες . Όλοι τους ότι έκαναν , το έκαναν με τον ιδρώτα τους και με πολύ κόπο.

Στην εποχή μας όμως ο όρος Δουλειές του Ποδαριού , έχει αλλάξει εντελώς σημασία και πλέον τον συναντάμε όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάτι που δεν γίνεται σωστά, που γίνεται πρόχειρα, χωρίς σχέδιο και μελέτη.

Και όταν οι δουλειές αυτές γίνονται με δημόσιο χρήμα και αφορούν υποδομές, τότε όλοι μας καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Αν δεν καταλαβαίνεται κάποιοι , θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για την Μεγαλόπολη.

Παράδειγμα πρώτο: Κυκλοφοριακή μελέτη Μεγαλόπολης.

Ο εργολάβος πήρε το έργο με έκπτωση 12% στα 386.000 ευρώ περίπου.Η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2014, μετά από λίγο διάστημα έπεσε νέα άσφαλτος σε κεντρικούς δρόμους της Μεγαλόπολης και από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία άλλη εργασία. 5 ολόκληρα χρόνια δεν υλοποιήθηκε το σημαντικό κομμάτι της σηματοδότησης και της κυκλοφοριακής ρύθμισης της πόλης. 5 ολόκληρα χρόνια το έργο παίρνει συνέχεια παρατάσεις και δεν τελειώνει! Και όλοι ζούμε καθημερινά το μπάχαλο.

Παράδειγμα δεύτερο: Παιδικές χαρές.

Από το το 2013-2014, μετά από αλλαγή της νομοθεσίας, όλες οι παιδικές χαρές στον Δήμο Μεγαλόπολης (όπως και σε όλους τους δήμους) κρίθηκαν παράνομες και έκλεισαν. Από τότε μέχρι σήμερα μόνο οι παιδικές χαρές του Βρεφονηπιακού Σταθμού και του Παιδικού Σταθμού πήραν πιστοποίηση, όλες οι άλλες παραμένουν κλειστές. 5 ολόκληρα χρόνια μπλεξιμάτων με γραφειοκρατία, λανθασμένες επιλογές και αδυναμία λήψης αποφάσεων. Ακόμα και σήμερα κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ανοίξει έστω μια παιδική χαρά!

Παράδειγμα τρίτο: Ασφαλτοστρώσεις στην Δ.Κ.Μεγαλόπολης.

Μετά από πολύ καιρό , βγήκε σε διαγωνισμό το έργο για ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Μεγαλόπολης που είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Προϋπολογισμός του έργου ήταν 700.000 ευρώ , έγινε ο διαγωνισμός και κατοχυρώθηκε σε κάποιον μειοδότη με έκπτωση 65% !! Δηλαδή οι υπηρεσίες υπολόγισαν ότι το έργο θα κοστίσει 700.000 ευρώ και υπάρχει κάποιος που λέει εγώ θα το φτιάξω με 172.000 ευρώ !! Δεν μπορεί, κάποιος από τους 2 κάνει λάθος ! Δεν γίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στα νούμερα ! Εκτός και αν υπάρχει τρόπος να γίνει το έργο με λιγότερα χρήματα αλλά προφανώς δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχε υπολογιστεί!

Παράδειγμα τέταρτο: Οικονομικά Στοιχεία Δήμου.

Ο κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει τακτοποιημένα τα λογιστικά του βιβλία , να δημοσιεύει ισολογισμούς και απολογισμούς. Εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη προχθές δημοσιεύσαμε τα στοιχεία για το 2010!! Είμαστε 9 χρόνια πίσω ! Και αντί να παλεύουν όλοι για να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόβλημα, μαθαίνω ότι υπάρχει πόλεμος ποιος θα αναλάβει την δουλειά και ποιος όχι. Αντί να κοιτάμε να κλείσουν οι εκκρεμότητες που μπορεί και σίγουρα θα αποφέρουν μεγάλα πρόστιμα και τιμωρίες, κάποιοι με τις πράξεις τους πάνε να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Θα μπορούσα να σας γράψω δεκάδες παραδείγματα ακόμα. Όλα αυτά δείχνουν τι συμβαίνει γύρω μας. Δείχνουν πως γίνεται η διαχείριση των σοβαρών θεμάτων και των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες, που έχει αυτή η έρμη η Μεγαλόπολη.

Απορία μου μεγάλη, όλοι αυτοί που θα ζητήσουν μεθαύριο της ψήφο μας, γνωρίζουν τι συμβαίνει; Έχουν εικόνα από το μέγεθος των προβλημάτων ;

Το πιο παράξενο από όλα όμως είναι ότι για όλα αυτά δεν βλέπω να μιλάει κανένας.

Είναι πιο σημαντικό και μιλάνε όλοι για τους υποψηφίους, για τα κωλύματα, ποιος έχει τους πιο νέους και άφθαρτους, ποιος έχει τους παλιούς, ποιος γεμίζει πιο πολλά τραπέζια στους χορούς, ποιον σύμβουλο θα κλείσει θα καθένας, πόσα like πήρε ο ένας και πόσα ο άλλος , τι ώρα έβαλε το καφενείο την μια ανακοίνωση και τι ώρα την άλλη, αυτά είναι τα σοβαρότατα θέματα που απασχολούν την πόλη, σιγά που θα κάτσουμε τώρα να ασχοληθούμε με ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here