Γράφει ο Μπάμπης Γκαβάς
Ολες οι μονάδες φυσικού αερίου, τα υδροηλεκτρικά και φυσικά ένα μεγάλο ποσοστό εισαγωγών ρεύματος είναι στην ουσία η μόνη λύση που υπάρχει για να μην έχουμε εκτεταμένα black out σε όλη τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019, σε συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2028 θα έχει συντελεστεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας. Και ξαφνικά λίγο αργότερα ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σπεύδει να εξαγγείλει το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ της περιοχής μέχρι το τέλος του 2023. Η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», με καύσιμο τον λιγνίτη, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία για πρώτη φορά το 2022 και για το μέλλον υπάρχει το ενδεχόμενο της μετασκευής της από λιγνίτη σε φυσικό αέριο.
Κυβέρνηση και πρωθυπουργός φαίνεται ότι αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο και πιο συχνά εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Καταιγίδες, πλημμύρες, θυελλώδεις άνεμοι, πυρκαγιές. Είναι προφανές ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν επαρκούν για την ομαλή και επαρκή ηλεκτροδότηση. Τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται άφθονο ήλιο και οι ανεμογεννήτριες άνεμο για να λειτουργήσουν αποδοτικά.
Φεβρουάριος 2021. Η κακοκαιρία «Μήδεια» προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στη χώρα μας. Με παρατεταμένη συννεφιά δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν τα φωτοβολταϊκά. Ακόμη η συντήρηση του δικτύου μέσης τάσης και διανομής του ρεύματος ήταν ανεπαρκής. Δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες και δεν υπήρχε προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, οι πλημμύρες και οι πτώσεις δέντρων.
Αύγουστος 2021, με θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 C. Η υπερφόρτωση του δικτύου προκαλεί εκτεταμένες διακοπές ρεύματος κυρίως στην Αττική και στον Πειραιά. Ο κίνδυνος για ένα ολικό black out έγινε ορατός. Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη κλήθηκαν να σώσουν και πάλι την κατάσταση και να δώσουν τη σιγουριά και την ενεργειακή επάρκεια που χρειάζεται η χώρα.
Τι είναι όμως το γενικό black out; Είναι η κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οταν η παραγωγή του ρεύματος είναι μικρότερη από τη ζήτηση, η χώρα βυθίζεται σταδιακά, στο σκοτάδι. Και δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη η αποκατάσταση. Είναι σαν τη γέφυρα που στηρίζεται σε κολόνες και ξαφνικά αρχίζουν 2-3 κολόνες και σπάνε. Αμέσως ακολουθούν και όλες οι υπόλοιπες.
Ξεκινάνε λοιπόν οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας μαζί με την 4η και την 3η της Μεγαλόπολης. Ολες οι μονάδες φυσικού αερίου, τα υδροηλεκτρικά και φυσικά ένα μεγάλο ποσοστό εισαγωγών ρεύματος είναι στην ουσία η μόνη λύση που υπάρχει για να μην έχουμε εκτεταμένα black out σε όλη τη χώρα. Αν κάποια από τις παραπάνω πηγές παραγωγής δεν λειτουργήσουν, αρχίζουν οι διακοπές ρεύματος, αρχικά στη βιομηχανία και μετά σε μεγάλες περιοχές. Αυτές οι διακοπές ρεύματος μπορεί να γίνουν κάποια στιγμή λόγω βλάβης μη ελεγχόμενες και τότε έχουμε το λεγόμενο γενικό black out.
Η χώρα θα βυθιστεί στο σκοτάδι. Φανταστείτε τι θα γίνει αν για μια νύχτα οι μεγάλες πόλεις βυθιστούν στο σκοτάδι. Νοσοκομεία, ξενοδοχεία, λιμάνια, βιομηχανίες, μαγαζιά, ταβέρνες, ασανσέρ, δρόμοι, πλατείες, πολυκατοικίες, όλα μαύρα.
Στη μάχη για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του καύσωνα τίθενται και οι λιγνιτικές μονάδες. «Οταν το σύστημα χρειάζεται ενίσχυση, ο λιγνίτης είναι πάντα εδώ και θα στηρίζει για να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του σωματείου της ΔΕΗ «Σπάρτακος», Σάκης Μάστορας. Οι λιγνιτικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη λειτουργούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές ανάγκες σε ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.
Στη Μεγαλόπολη η 3η Λιγνιτική Μονάδα μπαίνει «εντός» μετά από 9 μήνες παύσης! Το προσωπικό είχε μετακινηθεί στην 4η Μονάδα! Φανταστείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας ακίνητο εννέα μήνες. Ολα θα πρέπει να ξεκινήσουν και να συντονιστούν από την αρχή. Η οργάνωση και η διαχείριση του προσωπικού (ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, χειριστές κοντρόλ, συνεργεία τέφρας, χημείο, φίλτρα, αποθείωση). Ας μη σχολιάσουμε το ζήτημα με τα μηχανικά μέρη, καυστήρας, λέβητας, ηλεκτρονικά, κοντρόλ, ατμός, γεννήτρια…
Πράγματι η αποφυγή του black out είναι άθλος και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτούς στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα που μετά από μήνες ακινησίας ξεκινάνε ξανά τις μονάδες. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά και επικίνδυνο. Θέλει πολλή προσοχή.
Οι λιγνιτικές μονάδες καλούνται λοιπόν να σώσουν και πάλι την Ελλάδα από το black out. Ούτε εισαγωγές ρεύματος, ούτε οι ιδιώτες, ούτε οι ΑΠΕ μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Είναι απαραίτητος για κάποια χρόνια ακόμα ο λιγνίτης για την ευστάθεια του συστήματος. Ετσι ο «κακός» λιγνίτης για ακόμη μία φορά κρατάει όρθιο το σύστημα, γιατί μας εξασφαλίζει την παραγωγή ρεύματος που θέλουμε για 365 μέρες τον χρόνο. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι τα δικά μας γερά πόδια που θα εξασφαλίσουν, όποτε χρειαστεί, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Γι’ αυτό δεν πρέπει ακόμα να αποσυρθούν οριστικά
Ο Μπάμπης Γκαβάς είναι Ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνταξιούχος ΔΕΗ – Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Συντακτών