Γράφει ο Ι.Γ. Ασημακόπουλος
Χρονιά απογραφής φέτος. Υποχρέωση κάθε πολίτη είναι να απογράφεται στον τόπο όπου κατοικεί μόνιμα, ώστε να καταδειχτεί ανάγλυφα η πραγματική κατανομή του πληθυσμού. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί αντικειμενικά η κατάσταση και να παρθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, είναι η πρόσκληση από τους δημοτικούς άρχοντες και άλλους παράγοντες προς όλους τους δημότες, κατοίκους, αλλά και σε όσους έχουν παντός είδους δικαιώματα, να απογραφούν στον Δήμο Μεγαλόπολης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δημότης, είναι ο πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του δήμου. Όμως στα μητρώα αυτά μπορούν να είναι εγγεγραμμένοι και πολίτες που δεν είναι κάτοικοι του δήμου. Οι ετεροδημότες. Είναι οι εκατοντάδες, ίσως πολύ περισσότεροι, πολίτες που κατάγονται από την περιοχή – κυρίως από τις 83 Δημοτικές Κοινότητες – που ζουν μόνιμα σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας, αλλά λόγω ισχυρού συναισθηματικού δεσμού με την γενέθλια γη, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του δήμου Μεγαλόπολης.
Είναι προφανές πως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη και το ενδιαφέρον, όλων όσων έχουν δεσμούς με την περιοχή. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ουσιαστική προσφορά των ξενιτεμένων μας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα χωριά μας. Όμως δεν μπορεί να θεωρηθούν μέλη της τοπικής κοινωνίας, με την επίσκεψή τους μια ή δυο φορές το χρόνο σ αυτά.
Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο, που είναι η απογραφή του πληθυσμού. Από τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισε η αθρόα φυγή των κατοίκων των χωριών μας, όλες οι απογραφές είναι αλλοιωμένες, αφού κάθε φορά πειθαρχούμε στο ίδιο «παραμύθι».
Ότι πρέπει να απογραφόμαστε στα χωριά μας, για να μη μειωθούν οι βουλευτικές έδρες του νομού. Ότι πρέπει να απογραφόμαστε στα χωριά μας, για να μη μειωθούν οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ότι πρέπει να απογραφόμαστε στα χωριά μας, για να μη μειωθούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το δήμο.
Και τι θα γίνει αν μειωθούν οι βουλευτικές έδρες στο νομό; Θα μειωθούν τα ρουσφέτια; Τι θα γίνει αν μειωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι; Θα κάθονται λιγότεροι στις εξέδρες των επισήμων στις παρελάσεις και στα καρναβάλια; Τέλος για ποιές χρηματοδοτήσεις μιλάμε; Για αυτές που δεν ήρθαν ποτέ; Για τα οφέλη που δεν είδαμε ποτέ; Για την πρόοδο που δεν φάνηκε ποτέ;
Όλα αυτά τα χρόνια, παρά την κάθοδο των ετεροδημοτών με λεωφορεία και τραίνα για να απογραφούν στα χωριά μας, ο κατήφορος συνεχίστηκε με ραγδαίο ρυθμό. Έκλεισαν τα σχολεία σε όλα τα χωριά. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των μαθητών και στα σχολεία της Μεγαλόπολης, και μάλλον ένα από αυτά θα κλείσει. Έκλεισαν πολλές υπηρεσίες και όσες έμειναν έχουν υποβαθμιστεί. Η κατάσταση πλέον είναι τραγική.
Εδώ που φτάσαμε ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Δεν θα σταματήσει η παρακμιακή πορεία διαμορφώνοντας ψεύτικη εικόνα. Ας μη στρουθοκαμηλίζουμε. Το κακό από την απογραφή των ετεροδημοτών θα είναι μεγαλύτερο, αφού θα παρουσιαστεί εσφαλμένη και αλλοιωμένη η εικόνα της κοινωνικής και κυρίως της δημογραφικής πραγματικότητας.
Αν μια δημοτική αρχή, θέλει να παρουσιάζει ένα δήμο εύρωστο οικονομικά και δημογραφικά, ας δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και έργα για να συγκρατήσει τον πληθυσμό, αφήνοντας στην άκρη τερτίπια και αλχημείες με τις απογραφές. Αρκετά πληρώσαμε, σα λαός, τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, με μνημόνια και χρεωκοπία.
Αλλά μέρος της ευθύνης αναλογεί και στους απλούς πολίτες. Είναι ανάγκη να πάψουμε να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους. Είναι ανάγκη να πάψουμε να καλύπτουμε τις ευθύνες των «αρχόντων», που με την ανικανότητά τους οδήγησαν τον τόπο μας στην παρακμή και την ερήμωση. Είναι ανάγκη να βάλουμε ένα τέλος στην ενσυνείδητη αλλοίωση της πραγματικότητας. Είναι ανάγκη τούτη τη φορά να απογραφούν στο δήμο Μεγαλόπολης μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, ώστε να καταδειχτεί η ζοφερή πραγματικότητα.
Σε διαφορετική περίπτωση, στην επόμενη απογραφή, το 2031, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Τα χωριά μας θα είναι εντελώς έρημα και η πόλη της Μεγαλόπολης θα έχει μετατραπεί σε… Σινάνο.